A németek szerint kész az Északi Áramlat 1 turbinája, már csak az oroszoknak kell akarniuk, hogy az hozzájuk is megérkezzen

2022. augusztus 3. – 12:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Végeztek a karbantartással az Északi Áramlat 1 turbináján, így nincs technikai akadálya annak, hogy Oroszország teljesítse a gázszállítási szerződésekben vállalt kötelezettségeit, mondta, Olaf Scholz német kancellár szerdán a karbantartást végző vállalat német telephelyén. Scholz szerint a turbina nem csupán kifogástalan állapotban van, hanem az összes hivatalos dokumentum is megvan ahhoz, hogy azt leszállítsák a vezetéket üzemeltető Gazprom orosz állami energetikai óriásvállalatnak. Szerinte már csak arra van szükség, hogy az orosz fél oldalán „legyen valaki, aki azt akarja, hogy megérkezzen” hozzájuk a turbina.

A kancellár azt is mondta, a háború miatt azért továbbra is számolni kell azzal, hogy az oroszok majd „mondvacsinált okokat” kreálhatnak arra, hogy valami majd megint nem működik. A Kreml július végén nyilatkozott úgy, hogy „remélik”, hogy a turbina hamarosan megérkezik az orosz Portovaya gázkompresszorállomásra, és azt be tudják üzemelni.

Olaf Scholz turbinával augusztus 3-án – Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters
Olaf Scholz turbinával augusztus 3-án – Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters

Tíznapos, előre tervezett karbantartási munkák után július 21-én gond nélkül újraindult a földgázszállítás az Oroszországot és Németországot a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat 1 gázvezetéken. Ez azt jelenti, hogy egyelőre nem igazolódtak be a nyugat-európai félelmek, és Vlagyimir Putyin orosz elnök a nyílt és burkolt fenyegetések ellenére nem kapcsolta le a gázt.

Ezzel együtt nem arról van szó, hogy Európa fellélegezhetne. Az Északi Áramlat június óta eleve csak 40 százalékos kapacitással működött, és az újraindítás után is csökkentett módban áramlik rajta a gáz. Emellett több más vezetéken is alig csordogál az orosz nafta, az elmúlt hetekben mindössze harmad–negyedannyi orosz gáz érkezett Európába, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A Gazprom arra hivatkozva csökkentette a vezeték teljesítményét, hogy a fentebb említett gázszállításra használt turbina az országra az ukrajnai háborúzás miatt kivetett kereskedelmi szankciók miatt nem térhetett vissza Oroszországba Kanadából, ahol a német Siemens szervizelte az eszközt. A német kormány szerint ez csak ürügy volt, és az oroszok azért csökkentették a szállítást, hogy ezzel felhajtsák a gázárakat, és zsarolják az uniós vezetőket. Minderről itt írtunk bővebben. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!