Teljesen kikerült az ENSZ nukleáris ügynökségének ellenőrzése alól a zaporizzsjai atomerőmű

2022. augusztus 3. – 21:29

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynökségének (NAÜ) vezetője szerint teljesen kikerült az ellenőrzésük alól a zaporizzsjai atomerőmű, amit elfoglaltak az oroszok – írja a BBC.

Az üzemben dolgozó ukránok az oroszok irányítása alatt végzik a munkájukat. Rafael Grossi elmondása szerint időnként nem tudnak kommunikálni az üzem dolgozóival, és a karbantartáshoz szükséges eszközök és alkatrészek ellátási lánca is megszakadt. Pedig az erőmű folyamatos karbantartásra és ellenőrzésre szorul, ráadásul nagyon közel fekszik a folyamatosan dúló harcokhoz.

„Van egy lista azokról a dolgokról, amelyeknek soha nem szabadna megtörténnie egyetlen nukleáris létesítményben sem. (…) A nukleáris biztonság minden elvét így vagy úgy megsértették, és nem engedhetjük meg, hogy ez folytatódjon.” – mondta el Grossi az ENSZ sajtótájékoztatóján.

A NAÜ főigazgatója azt mondta, igyekezett a lehető leghamarabb összehozni, hogy meglátogathassák az üzemet, de ehhez mind az ukrán, mind az orosz fél jóváhagyása, valamint az ENSZ engedélye is szükséges.

Júniusban az ukrán állam atomenergetikai vállalata azt nyilatkozta, hogy azért nem hívták meg a NAÜ-t, mert minden ilyen típusú látogatás legitimálná az orosz jelenlétet.

Jevgenyij Balickij, a régióba kihelyezett orosz tisztviselő ugyanakkor azt mondta, hogy a tisztviselők készek bemutatni az ügynökségnek (NAÜ), hogy az oroszok hogyan őrzik a nukleáris létesítményt, miközben az ukránok állítása szerint támadják azt.

Az erőmű körül már egy ideje áll a bál. Antony Blinken amerikai külügyminiszter a hét elején azzal vádolta meg Oroszországot, hogy a márciusban elfoglalt erőművet katonai bázisként használja az ukrán erők elleni támadásokhoz. Balickij ugyanakkor azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy az ukrán erők Nyugattól származó fegyvereket használnak az erőmű megtámadására.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!