Leállt a zaporizzsjai atomerőmű utolsó fő távvezetéke az ENSZ megfigyelői szerint

2022. szeptember 3. – 20:53

frissítve

Leállt a zaporizzsjai atomerőmű utolsó fő távvezetéke az ENSZ megfigyelői szerint
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szakértői az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőműben, 2022. szeptember 2-án – Fotó: NAÜ via REUTERS

Másolás

Vágólapra másolva

A zaporizzsjai atomerőművet ismét elvágták az utolsó megmaradt, fő távvezetékétől, de a létesítmény egy tartalékvezetéken keresztül továbbra is táplálja az áramot az ukrán hálózatba – közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) az AFP szerint.

Ahogy arról korábban a Telex is beszámolt, az ENSZ atomenergia-felügyeleti szervének ellenőrei csütörtökön érkeztek meg a helyszínre, egy ötfős csoport pedig ott is maradt, hogy felügyeljék Európa legnagyobb atomerőművének a biztonságos működését. A NAÜ megfigyelőit kevesebb mint 48 órával az érkezésük után tájékoztatták magas rangú ukrán munkatársaik arról, hogy az erőmű negyedik, egyetlen addig üzemelő, 750 kilovoltos távvezetéke leállt. (A másik három már a háború korábbi szakaszában elszállt.)

A zaporizzsjai erőmű a múlt hét óta többször is teljesen lekapcsolódott az ukrán áramhálózatról, de az ukrán állami energiavállalat, az Energoatom pénteken bejelentette, hogy az atomerőmű második reaktora ismét működésbe lépett, így már két blokk termeli az áramot az ukrán lakosságnak. Az oroszok által támogatott helyi hatóságok másnap viszont azt közölték, hogy mivel a folyamatos lövések tönkretettek egy kulcsfontosságú távvezetéket, és mélyen behatoltak az erőmű épületébe, szombat reggel ismét leállt az erőmű.

Az elmúlt hónapokban a háború miatt többször is felmerült az atomkatasztrófa rémképe, többek közt a zaporizzsjai erőműnél is, júliusra pedig talán minden eddiginél komolyabb krízis alakult ki itt,

az oroszok ugyanis elkezdték támadások indítására használni a korábban is afféle erődítményként funkcionáló atomerőmű területét.

Az ukránok és oroszok azóta felváltva vádolják egymást az atomerőmű környékének támadásával. Legutóbb az orosz védelmi minisztérium állította azt, hogy katonai helikopterek és vadászgépek bevetésével sikerült orosz csapatoknak meghiúsítaniuk egy ukrán támadást, ami a zaporizzsjai atomerőmű visszafoglalására irányult.

Az atomerőmű körül kialakult konfliktusról és a NAÜ missziójáról ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!