Szentpéterváron már hajléktalanokat is toboroznának, Ukrajna árammal segítene Németországnak függetlenedni

2022. szeptember 3. – 08:45

frissítve

Szentpéterváron már hajléktalanokat is toboroznának, Ukrajna árammal segítene Németországnak függetlenedni
Ukrán férfi áll egy lerombolt piacon egy orosz csapás után Kramatorszkban 022. szeptember 3-án – Fotó: Reuters/Ammar Awad

Másolás

Vágólapra másolva
  • Szentpéterváron hajléktalanokat próbáltak meg rávenni arra, hogy jelentkezzenek önkéntesnek a háborúba
  • Orbán Viktor szombaton Moszkvába utazott Gorbacsov volt szovjet államfő temetésére
  • 25 milliárd dollár az orosz bankszektor vesztesége a háború kitörése óta
  • Oroszország azt állítja, Ukrajnán keresztül továbbra is szállítanak majd gázt Európába
  • Ukrajna árammal segítene Németországnak függetlenedni az orosz energiától
  • Putyin és Erdoğan a zaporizzsjai erőműről és az ukrán gabonáról tárgyalt telefonon
  • Olena Zelenszka üzent a rezsiszámlák miatt aggódó briteknek: A britek a pennyjeiket számolják, mi a halottjainkat
  • A zaporizzsjai atomerőmű csak egy tartalékvezetéken keresztül tudja táplálni az áramot az ukrán hálózatba

Ahogy azt már megszokhattuk az elmúlt hetekben, orosz és ukrán forrásokból ellentmondásos hírek érkeznek arról, hogy mi történik a zaporizzsjai atomerőmű környékén. Igaz ez annak ellenére is, hogy az ENSZ atomenergia-felügyeleti szervének ellenőrei csütörtök óta a helyszínen vannak.

Az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőmű egyik épületének betört ablakai a NAÜ szakértői missziójának 2022. szeptember 2-án közzétett képén – Forrás: Reuters
Az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőmű egyik épületének betört ablakai a NAÜ szakértői missziójának 2022. szeptember 2-án közzétett képén – Forrás: Reuters

Az ukrán állami energiavállalat pénteken bejelentette, hogy az atomerőmű második reaktora ismét működésbe lépett, így már két blokk termeli az áramot az ukrán lakosság számára. Az oroszok által támogatott helyi hatóságok másnap viszont azt közölték, hogy mivel a folyamatos lövések tönkretettek egy kulcsfontosságú távvezetéket, és mélyen behatoltak az erőmű épületébe, szombat reggel ismét leállt az erőmű.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szombaton azt megerősítette, hogy az erőmű negyedik, egyetlen addig üzemelő, 750 kilovoltos fő távvezetéke leállt, ugyanakkor azt is közölték, hogy a reaktor egy tartalékvezetéken keresztül továbbra is táplálja az áramot az ukrán hálózatba. További részletek ebben a cikkünkben >>>

Egy nyolcéves gyerek meghalt és két másik gyerek is megsérült a Mikolajivot és a környező településeket ért szombat reggeli orosz támadásban – ezt közölte a Telegramon a mikolajivi regionális tanács vezetője.

Hanna Zamazejeva szerint tüzérségi ágyúzás mellett légicsapásokat is mértek az oroszok lakott területekre, a lövések következtében tüzek keletkeztek, lakóépületek és melléképületek rongálódtak meg.

(Guardian)

És természetesen le is vonják a következtetést, hogy a szovjet gulág valójában csak egy edukációs létesítmény volt, viszont a Nyugat ma pont olyan, mint anno a nácik voltak, mert viccet csinálnak abból, hogy az orosz katonákat orkoknak nevezik.

Az ukrán elnök felesége Kijevben, az elnöki palotában adott interjút a BBC-nek, ami csak holnap fog adásba kerülni, de már ma is látható a beszélgetés egy rövid részlete. Ebből a részletből kiderül, Olena Zelenszka úgy véli, ha Ukrajnát erősebben támogatnák, akkor a válság rövidebb lenne. Emellett üzent a rezsiszámlák miatt aggódó briteknek is: háború gazdasági hatása szerinte valóban keményen érinti Ukrajna szövetségeseit, de amíg a britek a pennyjeiket számolják, addig az ukránok a halottjaikat.

Olena Zelenszka az ukrán elnöki palotában ad interjút a BBC-nek.
Olena Zelenszka az ukrán elnöki palotában ad interjút a BBC-nek.

Dmitrij Medvegyev azzal vádolja a Nyugatot, hogy a halállal sakkozik, amikor Ukrajnát támogatja – írja a Guardian.

A volt orosz elnök, az orosz Nemzetbiztonsági Tanács jelenlegi elnökhelyettese a legnépszerűbb orosz közösségi platformon posztolt arról, hogy a Nyugat 1991-hez hasonlóan most is bármit megtenne azért, hogy Oroszország állami intézményei leálljanak, hogy megfosszák az országot a hatékony kormányzástól, ezáltal Oroszország eltűnjön a politikai küzdőtérről.

Medvegyev ehhez azt is hozzátette, hogy az „ilyen kísérletek valóban rendkívül veszélyesek”, és azt írta, Oroszország nukleáris arzenálja jelent garanciát az ország négyhatalmi pozíciójának megőrzésére.

A MÁV-START és a GYSEV közleménye szerint a Szolidaritási jegy a továbbiakban is megmarad, felhasználási feltételeit az elmúlt fél év tapasztalatai alapján és a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően azonban szeptember 15-től pontosítják.

A vasúttársaságok Február 27-vel vezették be az ingyenes Szolidaritási jegyet, amelyből szeptember 1-jéig 791.148 darabot adtak ki, nettó 1,7 milliárd forintot meghaladó értékű szolgáltatást nyújtva.

A módosított feltételek továbbra is biztosítják az ingyenes utazást az Ukrajnából menekülők részére, akár Magyarországon kívánnak maradni, akár továbbutaznának Európa más országaiba.

Szeptember 15-től az alábbi feltételekkel váltható Szolidaritási jegy:

  • A Szolidaritási jegyen feltüntetett kiindulási állomás csak valamely Záhony – Nyíregyháza szakaszon fekvő állomás, továbbá Hidasnémeti/Nyírábrány/Biharkeresztes/Lőkösháza, valamint Budapest-Keleti/Budapest-Nyugati/Budapest-Déli/Kőbánya-Kispest/Budapest-Kelenföld lehet.
  • A Szolidaritási jegyen feltüntetett célállomás csak Budapest-Keleti/Budapest-Nyugati/Zugló/Kőbánya-Kispest/Hegyeshalom/Szob állomás lehet.
    A Szolidaritási jegy budapesti állomások közötti viszonylatra nem váltható meg.
  • A Szolidaritási jegyet csak a felsorolt állomásokon a pénztárakban az állomásról történő kiindulással, illetve vonattal történő határátlépés esetén az érintett vonatok fedélzetén a felsorolt viszonylatokban lehet megváltani.
  • A Szolidaritási jegy a vonatok 2. kocsiosztályán történő díjmentes utazásra érvényes. A feláras vonatokon szükséges pótjegyet, helyjegyet a gyorsvonati pótjegy kivételével meg kell vásárolni.
  • A díjmentes Szolidaritási jegyek nemzetközi utazás során is felhasználhatók az út magyar szakaszán, azonban nemzetközi utazás előtt mindenképp ajánlott tájékozódni arról, hogy az ukrán állampolgárok, menekültek milyen feltételekkel utazhatnak.

(MÁV)

Az orosz védelmi minisztérium napi tájékoztatójában azt állítja, hogy megállítottak egy a zaporizzsjai atomerőmű visszafoglalására irányuló ukrán támadást. Mint írták, egy 250 fős ukrán különítmény péntek este megpróbált partra szállni egy közeli tó partján. A támadást katonai helikopterek és vadászgépek bevetésével sikerült meghiúsítani – állítja Oroszország. Más forrásból nem igazolt az információk hitelessége.

(Sky)

Szombaton újra telefonon beszélt Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdoğan török ​​elnök. A Reuters szerint Erdoğan azt mondta az orosz elnöknek, hogy Törökország segítő szerepet vállalhat a zaporizzsjai erőmű ügyében, de tárgyaltak az ukrajnai gabonaexportról is. A két elnök még szeptemberben személyesen is találkozik majd, Üzbegisztánban. (Sky News, Guardian)

Ukrajna árammal segítene Németországnak függetlenedni az orosz energiától, mondta az ukrán kormányfő. Denisz Smihal szerint Ukrajna jelenleg Moldovába, Romániába, Szlovákiába és Lengyelországba exportál áramot, de készek terjeszkedni Németország felé, mert az atomerőművek miatt elég elektromosságot termelnek. Minderről a hétvégi berlini és brüsszeli látogatásán beszélni is fog az illetékesekkel.

Az orosz invázió után Ukrajna és a szomszédos Moldova levált az orosz áramhálózatról, és március közepén szinkronizálta működését az európai hálózatéval. Ukrajna azóta naponta 400-700 megawatt áramot szállít az Európai Unióba és Moldovába, de ezt megnövelnék, mert Smihal szerint „az EU több energiát kapna, mi pedig külföldi valutát, amelyre sürgősen szükségünk van”.

Ukrajnában több mint 14 gigawatt összkapacitáson működnek szovjet építésű atomerőművek. A háború kezdete óta a harcok, a népességmozgás és a gazdasági helyzet miatt jelentősen csökkent az áramfogyasztás az országban, és így több maradt exportra.

Szerdán energiatakarékossági csomagot fogadott el Németország, becsléseik szerint ennek köszönhetően nagyjából két százalékkal kevesebb földgázra lesz szüksége Németországnak, és két év alatt tíz milliárd eurót, azaz több mint négyezer milliárd forintot spórolhatnak. Az országban a tervek szerint 20 százalékkal csökkentik a földgázfelhasználást az utóbbi öt év átlagához képest. A kormány reményei szerint a megtakarítást jórészt a vállalatok és a háztartások önkéntes alapú fogyasztáscsökkentésével érik el. (MTI)

Oroszország azt állítja, bár határozatlan időre leállította az Északi Áramlat 1 vezetéken keresztüli gázszállítást, Ukrajnán keresztül továbbra is szállít majd gázt Európába. Az ukrajnai Szudzsa vezetéken keresztül áramló gáz mennyisége azonban nem elegendő ahhoz, hogy kompenzálja az Északi Áramlat 1 vezeték lezárását.

A Gazprom pénteken olajszivárgásra hivatkozva jelentette be, hogy határozatlan ideig nem indul újra a gázszállítás az Északi Áramlat 1 vezetéken. A gázvezeték egyik karbantartója, a német Siemens Energy szerint ez kamu. (Sky News)

A brit védelmi minisztérium szombat reggel is közzétette szokásos hírszerzési jelentését. Azt írják, a herszoni ukrán ellentámadás három tengelyre összpontosít, és ezekben „taktikai meglepetéseket” értek el, kihasználva az orosz erők gyenge logisztikai, igazgatási és vezetői képességeit.

Mivel a harcok a donbászi és a harkivi régióban is folytatódnak, az orosz parancsnokok számára a következő napokban kulcsfontosságú döntés lesz, hogy hová irányítják a tartalékerőket.

Az ukrán-magyar határszakaszon 6948-an léptek be pénteken Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 11 493-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek. Vonattal 167-en érkeztek – köztük 90 gyerek – a háború elől menekülve Budapestre. Közülük 218 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami harminc napig érvényes. (MTI)

Az orosz jegybank a háború kitörése óta most először közölt hivatalos adatokat az ország pénzügyi rendszerének eredményeiről. A hivatalos számok szerint az orosz bankok összesen 1500 milliárd rubel, vagyis 25 milliárd dollár (10 ezer milliárd forint) veszteséget könyvelhettek el az elmúlt fél évben. Az elmúlt hét évben ez az adat folyamatosan pozitív volt, írja a Moscow Times.

Az adatszolgáltatást a jegybank az Ukrajna elleni invázió első heteiben állította le, és ezt megtiltotta az ország többi bankjának is, amikor a nyugati országok szankciók alá vonták az orosz bankok nagy részét, és befagyasztottak nyugati országokban tartott orosz vagyonokat. Hogy a mostani számok mennyire reálisak, vagy van mögöttük némi trükközés, természetesen nem tudható. Erről bővebben itt.

Mihail Gorbacsov volt szovjet államfő temetésére. A magyar delegációban a miniszterelnökkel tart Oroszországba Deutsch Tamás, Schmidt Mária és Orbán Balázs is. Vlagyimir Putyin már bejelentette, hogy egyéb teendői miatt nem vesz részt a temetésen, amin egyébként lesz hivatalos katonai tiszteletadás, de nem minősül állami temetésnek. Erről bővebben itt.

Szentpéterváron hajléktalanokat próbáltak meg rávenni arra, hogy jelentkezzenek önkéntesnek a háborúba. A Nochlezhka nevű hajléktalanokat segítő szervezet szerint a helyi tisztviselők augusztus 17-én meglátogattak egy hajléktalanszállót, ahol az ott tartózkodókkal akartak beszélgetni. Szórólapokat is hagytak volna ott nekik, amiken a szolgálattal kapcsolatos információk voltak, de mindezeket a hely ügyeletese nem engedte meg nekik, és arra kérte őket, beszéljenek a vezetősséggel. A tisztviselők végül távoztak, később viszont már emailben próbálták meg felvenni a kapcsolatot a szervezettel az ügyben.

A Rotunda nevű helyi hírportál szerint a kerület megerősítette, hogy a képviselői meglátogatták a menhelyet, de azt mondták, ezt nem a vezetőség rendelte el, hanem csak egyes tisztviselők kezdeményezése volt ez, akiknek az volt a célja, hogy „a szerződéses szolgálatról szóló információkat közvetítsék mindenkihez, akinek csak lehetséges”.

A portál szerint a szentpétervári hatóságok már július vége óta keresik az önkénteseket a háborúba. Szórólapokon hirdetik, hogy 19 és 59 év közötti, „nem átlag alatti” végzettségű jelentkezőket várnak szolgálatra, havi 200 ezer rubel, azaz körülbelül 1,3 millió forintos átlagfizetésért.

Az oroszok március vége óta nem frissítették a háborús áldozataik számát. Akkor ők 1351 áldozatról beszéltek, bár más becslések szerint ez a szám jóval magasabb volt már akkor is. Putyin augusztus végén azt mondta, hogy a hadseregét 137 ezer új katonával erősítik meg, hogy az aktív harcosok száma elérje az 1,15 milliót. (Newsweek)

  • A Gazprom olajszivárgásra hivatkozva jelentette be, hogy határozatlan ideig nem indul újra a gázszállítás az Északi Áramlat 1 vezetéken. A gázvezeték egyik karbantartója, a német Siemens Energy szerint ez kamu.
  • Oroszország bejelentette, hogy nem fog szállítani kőolajat és olajtermékeket azoknak az országoknak, amelyek támogatják az orosz kőolaj árának korlátozását.
  • Ezután a G7-országok pénzügyminiszterei közös nyilatkozatban jelentették be, megállapodtak abban, hogy árplafont vezetnek be az orosz olajra és kőolajtermékekre annak érdekében, hogy „csökkentsék az orosz bevételeket és Oroszország azon képességét, hogy finanszírozza háborúját”.
  • Hét kárpátaljai katona is életét vesztette a háborúban az elmúlt napokban, ezért szeptember 2-ára gyásznapot hirdettek a régióban.

A pénteki háborús híreket ide kattintva lehet olvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!