Szentpéterváron már hajléktalanokat is toboroznának háborús önkénteseknek

2022. szeptember 3. – 08:33

Másolás

Vágólapra másolva

Szentpéterváron hajléktalanokat próbáltak meg rávenni arra, hogy jelentkezzenek önkéntesnek a háborúba. A Nochlezhka nevű hajléktalanokat segítő szervezet szerint a helyi tisztviselők augusztus 17-én meglátogattak egy hajléktalanszállót, ahol az ott tartózkodókkal akartak beszélgetni. Szórólapokat is hagytak volna ott nekik, amiken a szolgálattal kapcsolatos információk voltak, de mindezeket a hely ügyeletese nem engedte meg nekik, és arra kérte őket, beszéljenek a vezetősséggel. A tisztviselők végül távoztak, később viszont már emailben próbálták meg felvenni a kapcsolatot a szervezettel az ügyben.

A Rotunda nevű helyi hírportál szerint a kerület megerősítette, hogy a képviselői meglátogatták a menhelyet, de azt mondták, ezt nem a vezetőség rendelte el, hanem csak egyes tisztviselők kezdeményezése volt ez, akiknek az volt a célja, hogy „a szerződéses szolgálatról szóló információkat közvetítsék mindenkihez, akinek csak lehetséges”.

A portál szerint a szentpétervári hatóságok már július vége óta keresik az önkénteseket a háborúba. Szórólapokon hirdetik, hogy 19 és 59 év közötti, „nem átlag alatti” végzettségű jelentkezőket várnak szolgálatra, havi 200 ezer rubel, azaz körülbelül 1,3 millió forintos átlagfizetésért.

Az oroszok március vége óta nem frissítették a háborús áldozataik számát. Akkor ők 1351 áldozatról beszéltek, bár más becslések szerint ez a szám jóval magasabb volt már akkor is. Putyin augusztus végén azt mondta, hogy a hadseregét 137 ezer új katonával erősítik meg, hogy az aktív harcosok száma elérje az 1,15 milliót. (Newsweek)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!