25 milliárd dollár az orosz bankszektor vesztesége a háború kitörése óta

2022. szeptember 3. – 07:56

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz jegybank a háború kitörése óta most először közölt hivatalos adatokat az ország pénzügyi rendszerének eredményeiről. A hivatalos számok szerint az orosz bankok összesen 1500 milliárd rubel, vagyis 25 milliárd dollár (10 ezer milliárd forint) veszteséget könyvelhettek el az elmúlt fél évben. Az elmúlt hét évben ez az adat folyamatosan pozitív volt – írja a Moscow Times.

Az adatszolgáltatást a jegybank az Ukrajna elleni invázió első heteiben állította le, és ezt megtiltotta az ország többi bankjának is, amikor a nyugati országok szankciók alá vonták az orosz bankok nagy részét, és befagyasztottak nyugati országokban tartott orosz vagyonokat. Hogy a mostani számok mennyire reálisak, vagy van mögöttük némi trükközés, természetesen nem tudható.

A jegybanki közlemény szerint az orosz bankok háromnegyede egyébként nyereséges, és a veszteséget a maradék egynegyed halmozta fel, jellemzően külföldi pénzügyi manőverekkel kapcsolatban. A jegybank mindenesetre mindenkit megnyugtat, hogy az orosz bankrendszerben még további 7000 milliárd rubelnyi tartalék van, és számításaik szerint a veszteségek 2022-ben már nem fognak tovább nőni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!