Ukrajna árammal segítene Németországnak függetlenedni az orosz energiától

2022. szeptember 3. – 10:23

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna árammal segítene Németországnak függetlenedni az orosz energiától, mondta az ukrán kormányfő. Denisz Smihal szerint Ukrajna jelenleg Moldovába, Romániába, Szlovákiába és Lengyelországba exportál áramot, de készek terjeszkedni Németország felé, mert az atomerőművek miatt elég elektromosságot termelnek. Minderről a hétvégi berlini és brüsszeli látogatásán beszélni is fog az illetékesekkel.

Az orosz invázió után Ukrajna és a szomszédos Moldova levált az orosz áramhálózatról, és március közepén szinkronizálta működését az európai hálózatéval. Ukrajna azóta naponta 400-700 megawatt áramot szállít az Európai Unióba és Moldovába, de ezt megnövelnék, mert Smihal szerint „az EU több energiát kapna, mi pedig külföldi valutát, amelyre sürgősen szükségünk van”.

Ukrajnában több mint 14 gigawatt összkapacitáson működnek szovjet építésű atomerőművek. A háború kezdete óta a harcok, a népességmozgás és a gazdasági helyzet miatt jelentősen csökkent az áramfogyasztás az országban, és így több maradt exportra.

Szerdán energiatakarékossági csomagot fogadott el Németország, becsléseik szerint ennek köszönhetően nagyjából két százalékkal kevesebb földgázra lesz szüksége Németországnak, és két év alatt tíz milliárd eurót, azaz több mint négyezer milliárd forintot spórolhatnak. Az országban a tervek szerint 20 százalékkal csökkentik a földgázfelhasználást az utóbbi öt év átlagához képest. A kormány reményei szerint a megtakarítást jórészt a vállalatok és a háztartások önkéntes alapú fogyasztáscsökkentésével érik el. (MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!