Sötét műemlékek és reklámfelületek – indulhat az energiatakarékosság Németországban

2022. augusztus 24. – 18:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Energiatakarékossági csomagot fogadott el szerdán a német szövetségi kormány, becsléseik szerint ennek köszönhetően nagyjából két százalékkal kevesebb földgázra lesz szüksége Németországnak és két év alatt tíz milliárd eurót, azaz több mint négyezer milliárd forintot spórolhatnak – írja az MTI.

Németországban a tervek szerint 20 százalékkal csökkentik a földgázfelhasználást az utóbbi öt év átlagához képest. A kormány reményei szerint a megtakarítást jórészt a vállalatok és a háztartások önkéntes alapú fogyasztáscsökkentésével érik el.

„Az orosz energiaszállításoktól való függetlenség elnyeréséhez össznemzeti erőfeszítés szükséges”

– mondta Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter a kormányülés után.

Robert Habeck, alkancellár, gazdasági miniszter a kabinet ülése után nyilatkozik a sajtónak – Fotó: Lisi Niesner / Reuters
Robert Habeck, alkancellár, gazdasági miniszter a kabinet ülése után nyilatkozik a sajtónak – Fotó: Lisi Niesner / Reuters

A most elfogadott kötelező takarékossági szabályok elsősorban a közszférát fogják érinteni. Két rendeletről van szó, az első szeptembertől lép életbe. Eszerint egyáltalán nem szabad majd fűteni azokat a részeit a középületeknek, amiket nem használnak állandóan. Az állandóan használt helyiségeket is csak 19 Celsius-fokra szabad felfűteni. Eddig 20 Celsius-fok volt az ajánlott minimális hőmérséklet a középületekben, most eggyel kevesebb lesz a maximális hőmérséklet, így ez nagy változásnak számít.

A magyar kormány nemrégen felvetette, hogy itthon is elég lesz felfűteni az iskolákat 20 Celsius-fokra télen. Ez ugyanúgy a jogszabályban meghatározott minimum-hőmérsékletnek felel meg, de nem azt jelenti, hogy ennél magasabb hőmérséklet ne lehetne az intézményekben.

Németországban döntöttek arról is, hogy csak kézmosásra tilos használni a középületekben a helyi, nem távhőszolgáltatással működő vízmelegítő berendezéseket.

Az egyelőre hat hónapra szóló korlátozások nem vonatkoznak az iskolákra, kórházakra és szociális intézményekre.

Tilos az épületek és a műemlékek külső megvilágítása

Az új szabályrendszer azt is tartalmazza, hogy a biztonsági és vészvilágítás kivételével, tilos az épületek és műemlékek külső megvilágítása.

A kiskereskedelmet érintő legfőbb új előírás szerint tilos állandóan nyitva tartani a fűtött üzlethelyiségek ajtóit vagy be- és kijárati rendszereit, ha ez hőveszteséget okoz, kivéve, ha menekülési útvonalként szolgál.

Azt is előírták, hogy este 22 órától reggel 6-ig tilos megvilágítani a reklámfelületeket, kivéve, ha a világításnak közlekedésbiztonsági vagy egyéb biztonsági szerepe is van.

A kormány azt is tervezte, hogy éjszakára a kirakatok kivilágítását is lekapcsoltatják, de ez ellen kiskereskedelmi érdekképviseletek tiltakoztak, így erről végül letettek.

Túlteljesítették a menetrendet

A második rendelet várhatóan októberben lép életbe, ha megadja hozzájárulását a törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarája, a Bundesrat. Ennek része, hogy a következő két évben a gázfűtésű lakóingatlanok tulajdonosai legalább egyszer ellenőriztessék a fűtést.

Németországban sokkal kevesebb orosz gáz érkezik, mint a korábbi években, ugyanakkor halad a felkészülés az októberi fűtési szezonra. A tározók töltöttsége 80,65 százalékos a szerdai mérések szerint. Ez meghaladja a gazdasági miniszteri rendeletben rögzített menetrendet, miszerint szeptember elejére 75 százalékra, október elejére 85 százalékra, november elejére pedig 95 százalékra kell feltölteni a tározókat.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter éppen kedden jelentette be: Magyarország energiaszankciókról még csak tárgyalni sem hajlandó. Ugyanakkor azt elismerte, hogy az ország kőolaj- és földgázellátását jelenleg lehetetlen az orosz energiaforrások nélkül biztosítani. A kormány által bevezetett rezsicsökkentés már nem is volt tartható, így augusztustól aki az átlagár felett fogyaszt gázt és áramot, már a piaci áron jut a többlethez.

Az orosz–ukrán háború miatt szinte egész Európában energiaválság és gázhiány van, a már fél éve tartó katonai invázió vége egyelőre nem látható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!