Szijjártó: Energiaszankciókról mi még csak tárgyalni sem vagyunk hajlandók

2022. augusztus 23. – 18:56

Másolás

Vágólapra másolva

Az észt külügyminiszterrel tárgyalt kedden telefonon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, majd a hivatalos közösségi média oldalán osztott meg részleteket a beszélgetésből.

Mint írta, abban, hogy az Ukrajnában zajló háborúnak minél előbb véget kell érnie, egyetértettek, abban viszont nem, hogy a szankciók ehhez hozzájárulnak-e, vagy nem.

„Észtország kormánya újabb szankciós csomagot fog kezdeményezni, úgyhogy ezzel kapcsolatosan gyorsan leszögeztem: energiaszankciókról mi még csak tárgyalni sem vagyunk hajlandók.”

„Magyarország kőolaj- és földgázellátását jelenleg fizikailag lehetetlen az orosz energiaforrások nélkül biztosítani, márpedig mi nem fogunk hozzájárulni ahhoz, hogy a háború árát a magyar emberekkel fizettessék meg. Az energiaszankciók jobban fájnak Európának, mint Oroszországnak, ezért azok szigorítása teljesen ellentétes lenne a józan ésszel” – írta.

Szijjártó és Urmas Reinsalu arról a javaslatról is beszélgettek, amely szigorítaná az orosz állampolgárok számára az európai vízumok kiadásának gyakorlatát. A magyar külügyminiszter leszögezte, „mi a német kancellár álláspontjával szimpatizálunk, és nem tervezünk semmilyen szigorítást vagy korlátozást bevezetni”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!