Ritkán van olyan disszidálás a két Korea között, mint amilyennel indult az év

2022. január 2. – 09:00

Másolás

Vágólapra másolva

Egészen ritka disszidálással indult az év a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetnél: valaki a disszidensek nagy többségével szemben nem Északról ment Délre, hanem fordítva, a világ egyik legelnyomóbb rendszerébe küzdötte át magát a fejlett Dél-Koreából.

A Reuters írja, hogy a dél-koreai hadsereg hivatalos közlése szerint a disszidens január 1-jén este 9 után tűnt fel a a Koreai-félszigetet kettéválasztó övezet déli oldalán, ahol a keresésére indult pár katona, de kb. másfél órával később átlépte a katonai demarkációs övezet határát, és – ahogy a dél-koreai hadsereg fogalmaz – „átállt Északra”. A két Korea közötti határ átlépése nemcsak Észak, hanem Dél-Koreában is illegális.

Azt is közölték, nem tudják megerősíteni, hogy az illető életben van, mindenesetre egy katonai forródróton keresztül értesítést küldtek Északnak, amelyben védelmet kértek az ismeretlen ember számára.

A Kim diktátordinasztia felfogása miatt Észak-Korea a világ egyik legzártabb országa, ami az utóbbi időben még a szokásosnál is jobban bezárkózott: 2020 elején, a koronavírus-járvány első felfutásának idején teljesen lezárta határait, bár hivatalosan továbbra sem ismerték el, hogy lenne náluk akár egyetlen fertőzött is.

A legtöbb illegális határátlépés fordított irányban történik, mint az újévi esetben, tehát inkább Délre menekülnek az emberek az Észak-Koreában tapasztalható elnyomás miatt. A szokásosnál is szigorúbb zárlat miatt a Délre érkező észak-koreai disszidensek száma történelmi mélypontra süllyedt a járvány idején.

A Kim Dzsongun által irányított rezsimben volt, hogy embereket végeztek ki, mert K-popot hallgattak, vagy mert becsempészték a Squid Game című sorozatot az országba; aki pedig utánozza a diktátor bőrkabátos stílusát, attól elkobozzák a kabátját. Korábban Kim Dzsongun betiltott többféle frizurát, a szűk farmert, a feliratos pólót, valamint az orr- és ajakpiercinget is.

Dél-Korea és az Egyesült Államok vezette ENSZ-erők technikailag még mindig háborúban állnak Észak-Koreával, mivel az 1950-1953-as koreai háború békeszerződés helyett fegyverszünettel ért véget. Néhány napja állapodtak meg arról a felek, hogy hivatalosan is véget érhet a háború.

A dél-koreai jegybank szerint a világjárvány és az ebből eredő határzár az elmúlt két évtized legnagyobb gazdasági visszaesését eredményezte Északon, és egyre nő az aggodalom az országban dúló élelmiszerválság miatt. Az ENSZ emberi jogi szakértője már tavaly októberben arra figyelmeztetett, hogy a legsebezhetőbbeket „az éhezés fenyegeti” Észak-Koreában, és a probléma olyan mértéket ölthetett, hogy azt már az ország vezetője sem tudja fél vállról venni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!