Hivatalosan is véget érhet a koreai háború

2021. december 30. – 20:58

Másolás

Vágólapra másolva

Dél-Korea megállapodott az Egyesült Államokkal a koreai háború befejezését kimondó tervezetről – közölte Csung Jui Jong dél-koreai külügyminiszter, írja a CNN a dél-koreai hírügynökségre hivatkozva.

Csung szerint Antony Blinken amerikai külügyminiszter megerősítette a lépést, így a felek végre megállapodásra juthatnak a tervezettel kapcsolatban. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerint az Egyesült Államoknak nincs ellenséges szándéka Észak-Koreával szemben, és kész előfeltételek nélkül találkozni.

„Reméljük, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság pozitívan fog reagálni a közeledésünkre. Továbbra is konzultálunk a Koreai Köztársasággal, Japánnal és más szövetségeseinkkel arról, hogy mi lehet a KNDK-val való kapcsolat felvételének legjobb módja” – mondta a szóvivő.

A tervezet célja, hogy véget vessen a koreai háborúnak, amely 1950. június 25-én tört ki, amikor az észak-koreai erők átlépték az Észak- és Dél-Koreát elválasztó 38. szélességi fokot. Az Egyesült Államok a Dél-Korea megsegítésére küldött csapatok mintegy 90 százalékát szállította, és 67 milliárd dollárt költött a háborúra. 1953. július 27-én aláírták a fegyverszüneti megállapodást, de

a háború hivatalosan soha nem ért véget, mivel nem született békeszerződés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!