Észak-Korea: Amerika olcsó trükkel akarta felvenni velünk a kapcsolatot

2021. március 18. – 05:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok nemrég „olcsó trükkel” akarta felvenni a kapcsolatot Észak-Koreával, de erre nem fog sor kerülni, amíg Washington nem hagy fel ellenséges politikájával – jelentette ki Csö Szonhui észak-koreai külügyminiszter-helyettes szerdán.

Az MTI híre szerint a politikus nyilatkozata az első értesülés Joe Biden amerikai elnök adminisztrációjának puhatolózásairól Phenjan irányában. Az illetékes szerint, akit a KCNA állami hírügynökség idézett,

a kapcsolatfelvételi próbálkozások emailen, illetve különböző csatornákon keresztül eljuttatott telefonos üzenetekkel történtek harmadik országok közbeiktatásával.

Csö hangsúlyozta: a phenjani vezetés már világossá tette, hogy nem fog tárgyalóasztalhoz ülni, amíg Washington fenntartja ellenséges politikáját, így a hadgyakorlatokat és a szankciókat. A kapcsolatteremtési kísérletek összességét olyan „olcsó trükknek” nevezte, amely az időhúzást és a közvélemény formálását szolgálja.

„Az Egyesült Államoktól az új rezsim felbukkanása óta csak az észak-koreai fenyegetésről szóló bolond elméleteket hallottunk, és alaptalan retorikát a teljes nukleáris leszerelésről” – mondta a tárcavezető-helyettes.

Antony Blinken szerdán Szöulban találkozott dél-koreai hivatali partnerével, Csung Juijonggal. Az amerikai külügyi tárca vezetője a phenjani rezsimet saját népe ellen elkövetett szisztematikus jogsértésekkel vádolta. Blinkent elkísérte útjára Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter is, aki hangsúlyozta Washington Dél-Koreának nyújtott támogatását. Az Egyesült Államok a koreai háborút lezáró tűzszünet óta katonákat állomásoztat az ázsiai országban. Austin szerdán leszögezte: a két állam egyetért abban, hogy a katonai készültség mindennél előbbre való, „és a közös felkészültségnek biztosítania kell, hogy akár ma éjjel is készek vagyunk a harcra, ha szükséges”.

Míg kedden Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője Washingtonban azt mondta, hogy az Egyesült Államok a diplomáciára és a nukleáris leszerelésre összpontosít Észak-Koreával kapcsolatos politikájában, ugyanazon a napon az Észak-Koreát irányító kommunista Koreai Munkapártban magas tisztséget betöltő Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető húga kifogásolta az épp folyamatban lévő amerikai-dél-koreai közös tavaszi hadgyakorlatot.

Vasárnap írtunk arról, hogy az amerikai kormány február közepe óta próbálta felvenni a kapcsolatot Észak-Koreával, de az ázsiai ország nem reagált.

A CNN március elején olyan műholdas képeket közölt, amelyek alapján arra lehet következtetni hogy Észak-Korea a közelmúltban lépéseket tett egy olyan létesítmény elrejtése érdekében, amelyet az amerikai hírszerző ügynökségek szerint nukleáris fegyverek tárolására használnak.

Phenjanban januárban tartották a Koreai Munkapárt nyolc napon át tartó kongresszusát, amelyen Kim Dzsongunt választották a párt főtitkárává. Joe Biden új amerikai elnök kormánya deklaráltan szeretné ismét tárgyalóasztalhoz ültetni Phenjan képviselőit. Annak ellenére, hogy Észak-Korea úgy tekint a diplomáciára, mint egy eszközre, amelynek segítségével elő tudja mozdítani atomfegyver-fejlesztési programját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!