Észak-Korea továbbra is atomfegyverre hajt, nem érdekli a humanitárius segély

2021. január 23. – 07:27

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-Korea úgy tekint a diplomáciára, mint egy eszközre, amelynek segítségével elő tudja mozdítani atomfegyver-fejlesztési programját – jelentette ki pénteken Sydney Seiler, az Egyesült Államok észak-koreai ügyekben illetékes hírszerzési tisztségviselője. Ennek ellenére Joe Biden új amerikai elnök kormánya deklaráltan szeretné ismét tárgyalóasztalhoz ültetni Phenjan képviselőit – írja az MTI.

Biden jelöltje a külügyminiszteri posztra, Antony Blinken keddi szenátusi meghallgatásán azt mondta: az új kormányzat teljesen felül fogja vizsgálni Észak-Korea-politikáját, és felméri, hogyan tud nyomást gyakorolni Phenjanra a tárgyalások érdekében.

Seiler korábban a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja nevű elemzőintézetben azt mondta: Phenjan 30 éve rendíthetetlenül fejleszti fegyvereit. „Mindig, amikor beleegyezett, hogy tárgyalóasztalhoz ül, azzal csak az időhúzás volt a célja, zsákutcába juttatni a tárgyalásokat, és közben továbbhaladni a nukleáris programban. Nem szabad, hogy Phenjan taktikázása megtévesszen bennünket stratégiáját illetően. Nem szabad túlságosan fellelkesülnünk, ha Kim Dzsongun észak-koreai vezető egyszer csak hirtelen azt javasolja, hogy azonnal üljünk le tárgyalni, de nem szabad meglepődnünk sem, ha mondjuk vasárnap végrehajt egy kísérletet interkontinentális ballisztikus rakétával” – mondta.

Seiler szerint Észak-Koreát nem érdekli a humanitárius segély, azzal nem lehet meghatni. „Az a katonai erő, amelyet Észak-Korea ki akar fejleszteni – noha csak vágyott és távoli -, sokkal nagyobb, mint amilyenre egy ekkora országnak szüksége van. Egy olyan országnak, amely pusztán annyit akar elérni, hogy hagyják békén. És ezen a ponton lép be a vele szembeni tétlenség kockázata”.

Kurt Campbell, Biden legfőbb tanácsadója ázsiai ügyekben szintén korábban azt mondta: az új kormánynak gyorsan el kell döntenie, hogy milyen politikát folytat Észak-Koreával szemben, és nem szabad megismételnie azt a hibát, a halogatást, amelyet Barack Obama régebbi demokrata elnök kormánya követett el, mert az Phenjan provokatív lépéseihez vezetett, és teljesen ellehetetlenítette a párbeszédet.

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!