Észak-Korea: Kim Dzsongunt választották a párt főtitkárává

2021. január 11. – 07:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miért eddig nem ő volt? Bármily meglepő, de nem.

Kim Dzsongun észak-koreai vezetőt választotta hétfőn a Koreai Munkapárt kongresszusa a párt új főtitkárává – közölte a KCNA állami hírügynökség. A legtöbbünk erre alighanem úgy reagál, hogy biztos csak újraválasztották, hiszen már eddig is minden lényeges tisztséget a diktátor viselt az országában.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Igaz, de mégsem teljesen igaz. Kilenc éve, 2011 decemberétől valóban Kim Dzsongun Észak-Korea legfőbb vezetője, aki többek között a hadsereg főparancsnoka, az Államügyi Bizottság elnöke, a párt katonai bizottságának az elnöke, de a párt főtitkári posztja Kim Dzsongil (vagyis a jelenlegi vezető apjának) halála óta tiszteletből betöltetlen volt.

A KCNA szerint a pártkongresszus teljes mértékben támogatta Kim megválasztását „a forradalom vezetője, valamint az egység és útmutatás központjának” tisztségére.

Az MTI által idézett szakértők szerint a nagyrészt szimbolikus jelentőségű lépés célja, hogy jobban bebetonozza az eddig is egyeduralkodó Kim Dzsongun hatalmát a kommunista országban, amelyben a hatalom a Kim család tagjai között öröklődik. 2012-ben a Koreai Munkapárt Kim Dzsongilt örökös pártfőtitkárrá, fiát, Kim Dzsongunt pedig első titkárrá nyilvánította.

Fotó: Kim Dzsongun Phenjanban, a Munkáspárt kongresszusán – Fotó: North Korea's Central News Agency / Reuters
Fotó: Kim Dzsongun Phenjanban, a Munkáspárt kongresszusán – Fotó: North Korea's Central News Agency / Reuters

A KCNA tájékoztatása szerint a párt egyben tisztújítást hajtott végre a nagy befolyással rendelkező Központi Bizottságban, amelynek része a Politikai Bizottság is. Úgy tudni, Kim Jodzsong – Kim Dzsongun – húga, aki maga is magas tisztséget tölt be a pártban, nem szerepelt a Politikai Bizottságba beválasztottak listáján, ellentmondva megfigyelők várakozásainak.

A dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága szerint vasárnap késő este Phenjan belvárosában katonai díszszemlét tarthattak a Koreai Munkapárt nyolcadik kongresszusa alkalmából a Kim Ir Szen téren. A közlemény hangsúlyozta, hogy Dél-Korea és az Egyesült Államok hadserege nyomon követi a történéseket, számba véve azt a lehetőséget, hogy a tevékenység egy katonai parádé próbája is lehet.

Észak-Korea legutóbb október 10-én tartott díszszemlét a Koreai Munkapárt megalakulásának 75. évfordulója alkalmából, egyéb fegyverek mellett egy új interkontinentális ballisztikus rakéta és egy tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta bemutatásával. A katonai felvonulások a kommunista országokban bevett erőfitogtatásnak számítottak, az RBTH.com ezen cikkében olvasható, hogy a szovjet hatalom például olykor hatalmas „fake” fegyvereket is felvonultatott, csakhogy ezekkel ijesztgesse a Nyugatot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!