Észak-Korea blokkolja a szétszakított családtagoknak küldött üzeneteket

2021. december 21. – 10:00

Másolás

Vágólapra másolva

Az észak-koreai hatóságok nem továbbítják az 1950–53-as koreai háború óta szétszakított családok Dél-Koreában élő tagjainak az észak-koreai rokonaiknak küldött videóüzeneteit: a 2005 óta elkészített több mint 24 ezer üzenetből Észak-Korea csak húszat küldött tovább, írja az MTI a két Korea egyesítésével foglalkozó dél-koreai minisztériumra hivatkozva.

Ez a húsz videóüzenet is annak az eredménye volt 2008-ban, hogy előtte a két ország vöröskeresztje tárgyalt egymással.

Szöul különféle módokat talált már ki a szétszakított családok kapcsolattartására: voltak személyes találkozók egy észak-koreai tengerparti üdülőhelyen, és próbálkoznak élő videókapcsolatok megteremtésével is, de a rossz államközi kapcsolatok miatt eddig kevés sikerrel.

A dél-koreai kormány elindított egy olyan programot is 2014-ben, amelyben gyűjtik a koreaiak DNS-mintáit, hogy azonosítani tudják a szétszakított családok tagjait a határ két oldalán. Eddig több mint 25 ezer ember lépett be ebbe a programba.

A szétszakított családok ügye az egyik legégetőbb humanitárius probléma a két ország között, a még élők már legalább a nyolcvanas éveikben járnak.

A két Koreát összekapcsoló forródrótot 13 hónapos szünet után, hosszas tárgyalások után, idén júliusban állították helyre. De csak néhány hétig zajlott rajta kommunikáció, mivel az augusztus elejei amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlat miatt Phenjan máris elvágta a vonalat, a hadgyakorlatot pedig provokációnak minősítették. Ezután a két ország közti feszültség tovább fokozódott, a diplomáciai kapcsolataik újabb mélypontra értek. Szeptember óta mindkét ország több ballisztikus rakétatesztet is végrehajtott. Októberben újra helyreállították a kapcsolatot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!