Észak-Korea újabb tesztet hajtott végre, ezúttal egy új légvédelmi rakétával

2021. október 1. – 05:38

Észak-Korea újabb tesztet hajtott végre, ezúttal egy új légvédelmi rakétával
Az észak-koreai hírügynökség által közzétett kép, amelyen az állítólagos légvédelmi rakéta látható – Fotó: Reuters/KCNA

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-Korea két napon belül már a második tesztet hajtotta végre újonnan kifejlesztett rakétával, ezúttal egy légvédelmivel, írja az MTI a KCNA állami hírügynökség jelentése alapján.

Kedden egy hiperszonikus rakétát próbáltak ki, amiről szerdán számolt be a hírügynökség. A légvédelmi rakétát a hadtudományi akadémia fejlesztette és próbálta ki. De nemcsak a rakéta általános csapásmérő képességét, hanem az indítóállást, a radart és a parancsnoki harcjárművet is tesztelték. A rakéta csapásmérő képessége, hatótávolsága figyelemreméltó, gyorsan reagál, pontosan célra vezethető.

Az állami hírügynökség szerdai jelentése szerint a hiperszonikus rakéta „első tesztkilövése során a nemzetvédelmi tudósok megbizonyosodtak a rakéta irányíthatóságáról és stabilitásáról az aktív szakaszban”. A Hvaszong–8 nevű rakéta a műszaki specifikációinak megfelelően teljesített, „beleértve az irányítási manőverező képességet, valamint a hiperszonikus robbanófej siklórepülési jellemzőit”.

Egy a jelszó: kettős mérce

A keddi indítást közvetlenül az elé időzítették, hogy New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés ülésszakának általános vitáján felszólalt Kim Szon, Phenjan ENSZ-nagykövete, kifejtve, hogy senki sem vitathatja el Észak-Korea jogát az önvédelemhez és a fegyverkísérletekhez. A nagykövet felszólította az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, hogy a diplomáciai tárgyalások újraindítása érdekében töröljék el a „kettős mércét” a fegyverprogramokkal kapcsolatban.

Azt mindenesetre érdemes leszögezni, hogy bár a KCNA óriási sikerként állította be a kísérletet, a dél-koreai hadsereg által rögzített adatok alapján aligha kell tartani a rakétától, mert számottevő időre lenne szükség ahhoz, hogy bevetésre kész legyen.

Hiperszonikusnak azokat a repülő testeket nevezzük, amelyek legalább a hangsebesség ötszörösére, vagyis Mach 5-ös sebességre képesek gyorsulni, a dél-koreai hírszerzés szerint azonban az északi rakéta 2,5 Machra tudott felgyorsulni.

Észak- és Dél-Korea szeptember 15-én egyaránt ballisztikus rakétákat lőtt ki kísérleti jelleggel, újabb szakaszaként fegyverkezési versenyüknek, amelyben mindkét ország egyre kifinomultabb fegyvereket fejleszt ki, miközben eredménytelennek bizonyulnak azok az erőfeszítések, hogy tárgyalásokat kezdjenek a feszültség enyhítéséről.

Blinken komolyan venné a fenyegetést

Észak-Korea az év eleje óta már hat rakétakísérletet hajtott végre, és közülük kettőt ballisztikus rakétával.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter újságíróknak nyilatkozva Pennsylvaniában arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy vegye komolyan az észak-koreai rakétakísérleteket, mert ezek fenyegetik a nemzetközi stabilitást és biztonságot, amellett, hogy Phenjan megszegi velük az ENSZ Biztonsági Tanácsának rá vonatkozó határozatait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!