Ismét helyreállították az Észak- és Dél-Koreát összekapcsoló forródrótot

2021. október 4. – 16:04

Másolás

Vágólapra másolva

Helyreállították az Észak- és Dél-Koreát összekötőt forródrótot, amelyet még augusztusban szakított meg az észak-koreai vezetés – írja a Reuters.

A két Koreát összekapcsoló vonalat 13 hónapos szünet után, hosszas tárgyalások után, idén júliusban állították helyre. De csak néhány hétig zajlott rajta kommunikáció, mivel az augusztus elejei amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlat miatt Phenjan máris elvágta a vonalat, a hadgyakorlatot pedig provokációnak minősítették. Ezután a két ország közti feszültség tovább fokozódott, a diplomáciai kapcsolataik újabb mélypontra értek. Szeptember óta mindkét ország több ballisztikus rakétatesztet is végrehajtott.

Az észak-koreai diktátor, Kim Dzsongun múlt héten azonban már arról beszélt, hogy hajlandó helyreállítani a Phenjan és Szöul közötti forródrótot, és egy újabb, a két ország vezetői közötti csúcstalálkozót is fontolóra vesz. Hétfőn aztán a KCNA észak-koreai állami hírügynökség bejelentette, hogy hely idő szerint délelőtt 9 órától helyreállt a kapcsolat. Nem sokkal később Szöul is megerősítette, hogy a kommunikáció időben újraindult.

A KCNA idézte Kim Dzsongun múlt heti beszédét, amelyben az észak-koreai vezető arra szólította fel Dél-Koreát, hogy „hagyjanak fel a kettős mércével” a fegyverkezés és katonai akciók kapcsán. „A dél-koreai hatóságoknak pozitív erőfeszítéseket kell tenniük annak érdekében, hogy az észak-déli kapcsolatokat helyes útra tereljék” – áll a KCNA közleményében.

A szöuli védelmi minisztérium szerint a forródrót helyreállítása a katonai feszültség érdemi enyhüléséhez vezethet. A dél-koreai országegyesítési minisztérium reményét fejezte ki, hogy a két ország közti egyeztetések így ismét újraindulhatnak. A kapcsolatfelvételt az amerikai külügyminisztérium is üdvözölte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!