Helyreállították a forródrótot a két Korea között

2021. július 27. – 05:28

frissítve

Helyreállították a forródrótot a két Korea között
Kim Dzsongun virágot helyez el a koreai fegyverszünet 68. évfordulóján – Fotó: Reuters/KCNA

Másolás

Vágólapra másolva

Dél-Korea és Észak-Korea helyreállította a korábban megszakított forródrótot Szöul és Phenjan között, írja az MTI a dél-koreai elnöki hivatal közlése alapján.

A két ország vezetője tavasszal több levelet is váltott egymással, és abban állapodtak meg, hogy újjáépítik a két fél között a bizalmat és javítják a két Korea kapcsolatát. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség szintén beszámolt arról, hogy „az összes Korea-közi kommunikációs csatorna” újra megnyílt kedd délelőtt, helyi idő szerint 10 órakor.

A forródrótot Észak-Korea szakította meg tavaly júniusban, miután a két ország viszonya megromlott Donald Trump korábbi amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető második, kudarcba fulladt csúcstalálkozóját követően, amelyen Mun Dzsein dél-koreai elnök vállalta a közvetítő szerepet.

Mun kormánya abban bízik, hogy Joe Biden amerikai elnök kormánya képes lesz újraindítani a tárgyalásokat Phenjannal Észak-Korea nukleáris fegyvereinek leszereléséről és rakétaprogramjának leállításáról.

Amióta Joe Biden átvette az elnöki tisztséget Donald Trumptól, Észak-Korea visszautasította az Egyesült Államok diplomáciára irányuló kéréseit, miközben Trumppal három csúcstalálkozót is lebonyolítottak. A phenjani vezetés legutóbb március közepén üzente meg, hogy nem fog tárgyalóasztalhoz ülni, amíg Washington fenntartja ellenséges politikáját, így a hadgyakorlatokat és a szankciókat. Két hónappal később bejelentették: Joe Biden „megfelelő körülmények mellett és egy fontos feltétellel találkozna” Kim Dzsongunnal. A találkozó feltétele, hogy Kim Dzsongun vállalja, hogy „tárgyalnak a nukleáris arzenáljáról”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!