Joe Biden megfelelő körülmények mellett és egy fontos feltétellel találkozna Kim Dzsongunnal

2021. május 22. – 07:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök megfelelő körülmények mellett kész találkozni Kim Dzsongunnal, attól függően, hogy az észak-koreai vezető hajlandó-e megvitatni nukleáris programját, derült ki azon a sajtóértekezleten, amelyet az amerikai elnök és vendége, a dél-koreai elnök, Mun Dzse In tartott pénteken a washingtoni Fehér Házban.

Az amerikai elnök tanácsadói már találkoztak észak-koreai kollégáikkal annak érdekében, hogy megteremtsék a vezetők közötti tárgyalások alapjait, írja az MTI. Biden úgy fogalmazott, hogy a találkozó feltéteke, hogy Kim Dzsongun vállalja, hogy „tárgyalnak a nukleáris arzenáljáról”.

A Fehér házban tartott találkozón az amerikai és a dél-koreai elnök is kifejtette, céljuk a Koreai-félsziget teljes atommentesítése. Biden ugyanakkor kijelentette, „nincsenek illúziói” azzal kapcsolatban, milyen nehéz lesz rávenni Észak-Koreát arra, hogy feladja nukleáris arzenálját, miután elődei ezen a téren kudarcot vallottak.

Amióta Joe Biden átvette az elnöki tisztséget Donald Trumptól, Észak-Korea visszautasította az Egyesült Államok diplomáciára irányuló kéréseit, miközben Trumppal három csúcstalálkozót is lebonyolítottak. A phenjani vezetés legutóbb március közepén üzente meg, hogy nem fog tárgyalóasztalhoz ülni, amíg Washington fenntartja ellenséges politikáját, így a hadgyakorlatokat és a szankciókat.

A kapcsolatteremtési kísérletek összességét olyan „olcsó trükknek” nevezte, amely az időhúzást és a közvélemény formálását szolgálja.

Bár kim Dzsongun eddig nem volt hajlandó feladni atomfegyvereit, de befagyasztotta azok tesztelését.

Mun Dzse In egyébként a második külföldi vezető volt – a japán miniszterelnök, Josihide Szuga után –, aki Biden januári hivatalba lépése óta ellátogatott a Fehér Házba. Az amerikai elnök azt mondta, hogy beszélgetésük „régi barátok” közötti megbeszélésnek felelt meg. A felek megerősítették az országaik közötti erős szövetséget azok után a feszültségek után, melyeket Trump politikája okozott. A volt amerikai elnök ugyanis gyengének bélyegezte Munt, és azzal fenyegetőzött, hogy kivonja az amerikai csapatokat Dél-Koreából. Bidenék a mostani találkozón Kínáról és Tajvanról is tárgyaltak, a közös sajtótájékoztatójukon azonban Észak-Korea kérdése dominált.

Biden elmondta, hogy a két országnak „közös megközelítése” lesz Észak-Koreával kapcsolatban. Egyetértettek abban, hogy diplomáciai kapcsolatokat kívánnak kialakítani északkal, „hogy pragmatikus lépéseket tegyenek a feszültségek csökkentése érdekében”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!