Vasszigorral kezelné a gazdasági válságot (is) Kim Dzsongun 2022-ben

2022. január 1. – 07:25

Másolás

Vágólapra másolva

Kim Dzsongun észak-koreai vezető a gazdaságot helyezte újévi beszéde középpontjába a kormánypárt évzáró plenáris ülésén, az Egyesült Államokat pedig meg sem említette – jelentette szombaton az állami média, amelyet a Japan Today idéz.

A diplomáciával kapcsolatos politikai álláspontok helyett, amelyek miatt Kim Dzsongun újévi nyilatkozatai az elmúlt években nagy figyelmet kaptak, a Koreai Munkáspárt plenáris ülésén a vezető ezúttal az élelmezésre és a fejlesztésre összpontosított. A koronavírus-járvány, illetve az Észak-Korában ennek nyomán bevezetett és fenntartott korlátozások ugyanis megrendítették az ország egyébként is gyenge lábakon álló gazdaságát, a lakosság pedig jelentős élelmiszerhiánnyal küszködik.

A dél-koreai jegybank szerint a világjárvány és az ebből eredő határzár az elmúlt két évtized legnagyobb gazdasági visszaesését eredményezte Északon, és egyre nő az aggodalom az országban dúló élelmiszerválság miatt. Az ENSZ emberi jogi szakértője már tavaly októberben arra figyelmeztetett, hogy a legsebezhetőbbeket „az éhezés fenyegeti” Észak-Koreában, és a probléma olyan mértéket ölthetett, hogy azt már az ország meglehetősen diktatórikus gondolkodású vezetője sem tudja fél vállról venni.

Kim a párt ülésén azt mondta, hogy a következő év egyik fő célja a járvány elleni küzdelem.

„A sürgősségi járványellenes intézkedéseket nemzeti prioritásként kell kezelni, és azokat határozottan végre kell hajtani... még csak a legkisebb lazaság, hiányosság vagy kiskapu is megengedhetetlen”

– mondta a hivatalos állami hírügynökségi beszámoló szerint.

Bár Kim Dzsongun ezúttal nem említette közvetlenül az Egyesült Államokat vagy Dél-Koreát, röviden elmondta, hogy Phenjan folytatni fogja katonai képességeinek kiépítését. Az amerikai külügyminisztérium ugyanis az ENSZ jelentését követően elsősorban a phenjani kormányt tette felelőssé a rossz humanitárius helyzetért, azzal vádolta a rezsimet, hogy továbbra is kizsákmányolja polgárait, megsérti az emberi jogokat, az ország rendelkezésére álló forrásokat pedig tiltott tömegpusztító fegyverek gyártására és ballisztikusrakéta-programjára költi.

Ennek ellenére Kim ezúttal is arról beszélt:

„A Koreai-félsziget egyre instabilabb katonai környezete és a nemzetközi helyzet megkívánja a nemzeti védelmi képesség megerősítését”.

A vezető szavait idéző állami média nem közölt részleteket arról, hogy ez mit jelenthet. Köztudott ugyanakkor, hogy Phenjant számos nemzetközi szankció sújtja nukleáris és ballisztikus rakétaprogramjai miatt. A világjárvány alatti romló gazdasági helyzet ráadásul nem tompította el ezeket a programokat, és Észak-Korea továbbra is folytatta a fegyverek fejlesztését, amire az ENSZ is figyelmeztetett.

Phenjan a Kim és Donald Trump akkori amerikai elnök közötti párbeszéd 2019-es összeomlása óta távol maradt a nukleáris programjáról szóló tárgyalásoktól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!