Rekordot döntött a napi új fertőzöttek száma Nagy-Britanniában

2020. december 22. – 07:39

frissítve

Rekordot döntött a napi új fertőzöttek száma Nagy-Britanniában
Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Folyamatosan frissülő hírfolyamunk a koronavírus-járványról kedden.

Magyarország

Külföld

Törökország a koronavírus új vírustörzsének nagy-britanniai megjelenése miatt elkülönített 4603 utast, akik december 14. után az Egyesült Királyságból érkeztek, írja az MTI a török egészségügyi miniszter Twitter-bejegyzése alapján. Fahrettin Koca azt írta, minden utast azonosítottak, a hatóságok pedig gyorsteszteket végeznek el az érintetteken. A törökök nemcsak a Nagy-Britanniából, de a Dániából, Hollandiából és Dél-Afrikából érkező légijáratokat is felfüggesztette.

Kedd esti adatok szerint az elmúlt 24 órában 19 256 új megbetegedést regisztráltak Törökországban – ez csökkenő trendet mutat, korábban ugyanis 26-33 ezer körül járt a napi új esetek száma hetekig. A halálos áldozatok száma viszont továbbra is fokozatosan nő: az elmúlt napon 251 ember halt bele a vírus szövődményeibe, velük együtt pedig eddig 18 602-en haltak meg a koronavírus miatt a járvány kezdete óta.

Nagyon valószínű, hogy már Németországba is megérkezett a koronavírus Nagy-Britanniában felfedezett mutációja, írja az MTI. Bár adatok erről egyelőre nincsenek, de Lothar Wieler, a járványügyekért felelős Robert Koch Intézet elnöke szerint „nagyon nagy a valószínűsége” annak, hogy a variáns észrevétlenül már bejutott az országba.

Wieler elmondta, Németország a járvány eddigi legsúlyosabb szakaszában tart, ezért mindenkinek vissza kell szorítania a kontaktusok számát: „Nehéz hetek következnek, ne tegyük őket még nehezebbé.” Szerinte a december elején bevezetett szigorító intézkedések (melyekről itt írtunk bővebben) nem hoztak trendfordulót, továbbra is emelkedik az új fertőződések és a halálos áldozatok száma, és kritikus az egészségügy terhelési szintje.

Az elmúlt 24 órában 19 528 új fertőzöttet regisztráltak Németországban, ez 35 százalékkal magasabb az egy héttel korábbi adathoz képest. Kedden 731 újabb halálos áldozatot jelentettek a hatóságok – velük együtt már több mint 27 ezren haltak meg a vírus szövődményei miatt Németországban a járvány tavaszi kitörése óta.

Mintegy 200 millió eurót (72 milliárd forint) nyertek az El Gordo (A kövér) nevű hagyományos spanyol karácsonyi lottón egy olyan autóipari cég dolgozói, akik a koronavírus-járvány miatt kerültek nehéz helyzetbe. A Reus városa közelében működő Industrias Teixedó vállalat elnöke a közszolgálati televíziónak azt mondta, hogy véletlenszerűen választotta ki a 72897-es számsort, amelyet közösen játszottak meg a munkatársak, amivel elvitték a főnyereményt. Elmondása szerint a pénz a legjobbkor jött, mert a járvány miatt a cég csökkentett munkaidőben, állami támogatással tudta csak tovább foglalkoztatni 440 alkalmazottját, akik közül most gyakorlatilag mindenki részesült a nyereményből. A főnyeremény szelvényenként 400 ezer eurót jelent (145 millió forint), adózás után 328 ezer eurót (118 millió forint) kap kézhez egy-egy szelvény tulajdonosa. A spanyol karácsonyi lottó sajátossága, hogy egy számból sok szelvényt adnak el, így lehetnek sokan a fődíj nyertesei. Ebben az évben az ország több pontján örülhettek a nyereménynek, például Granadában, Madridban és Punta Umbríában is. Magyarországon december 13-án egy szerencsés 1,3 milliárd forintot nyert a hatos lottón. Az ötös lottón pedig közel négymilliárd forintot nyert valaki múlt hétvégén.(MTI)

A tömeges szűrések kezdete óta a legmagasabb napi koronavírus-fertőzési számot regisztrálták kedden Nagy-Britanniában. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint az elmúlt 24 órában 36 804 új fertőzést azonosítottak országszerte. Múlt szerda óta 222 199 koronavírus-fertőzést szűrtek ki tesztekkel, ez 84 323-mal, 61,2 százalékkal több az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződések számánál. A brit kormány számításai szerint az elmúlt 24 órában 691 beteg halt meg a fertőzés okozta betegségben. A kedden zárult egy hétben 3400 halálos áldozata volt a járványnak Nagy-Britanniában, 526-tal, 18,3 százalékkal több, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban. (MTI)

December 26-tól újra teljes zárlatot rendelnek el Ausztriában. Karácsony második napján újra életbe lép a 24 órás kijárási korlátozás. A gyógyszertárak és élelmiszerboltok kivételével bezárnak a fodrászatok, a kozmetikusok, a manikűr- és masszázsszalonok. A múzeumokat, könyvtárakat, galériákat újra bezárják, a hotelek, éttermek, bárok, lokálok továbbra sem fogadhatnak vendégeket, az éttermek csak elvitelre adhatnak ki ételt. A zárlat január 4-éig lesz érvényben, ezt azonban még meghosszabbíthatják. A beutazási korlátozásokat január 18-áig meghosszabbították. Aki ennél korábban akar Ausztriába utazni, annak 10 napos karanténba kell vonulnia, és csak a karantén 5. napján teszteltetheti magát. Az iskolai oktatás január 7-én elkezdődik, de csak távoktatás formájában. A normál nyitás az iskolák esetében is január 18-ára várható. A sípályák megnyitásáról a tartományok döntenek, a felvonóknál és sílifteknél elrendelték az FFP2-es kategóriájú szájmaszk kötelező viselését a 14 évnél idősebbek esetében. Az elmúlt 24 órában 105-en haltak meg a fertőzés szövődményei miatt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 5540-re emelkedett Ausztriában. (MTI)

Több helyen elmarad december 24-én az éjféli mise, illetve 25-én az ünnepi istentisztelet, máshol regisztrációhoz kötik a részvételt, és korlátozzák a hívek számát a templomokban a koronavírus-járvány miatt. Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára azt mondta: a korlátozás karácsonyi feloldása lehetőséget ad az éjféli szentmisék megtartására, de ennek ellenére azokat sok helyen nem vagy csak online tartják meg. Nem lesz éjféli mise például Székesfehérváron, Debrecenben, Pécsen, mert ezekben a nagyvárosi székesegyházakban olyan sok hívő szokott részt venni a szertartáson, hogy nem lehet betartani a járványügyi szabályokat. A váci székesegyházban regisztrációhoz kötött a részvételt. Sok helyen előesti szentmisét tartanak, illetve karácsony első és másodnapján lesznek szertartások. A templomokban kötelező a maszkhasználat és a távolságtartás a nem egy háztartásban élők között.

A Magyarországi Református Egyház (MRE) azt közölte: az istentiszteletek megtartásáról a helyi lelkészek döntenek, a hívek tőlük kérhetnek tájékoztatást. Az MRE zsinatának elnöksége azt kérte, hogy csak azokban a templomokban tartsanak istentiszteletet, ahol eleget tudnak tenni az előírásoknak. A szertartásokat csak fertőtlenített, kiszellőztetett templomban lehet megtartani, a híveknek kötelező maszkot viselniük és négyméteres távolságot tartaniuk egymástól. Azt is javasolják, hogy csak előzetes regisztrációval engedjenek be híveket a templomba.

Az Evangélikus Információs Szolgálat tájékoztatása szerint az istentiszteletek megtartásáról az evangélikus egyházban is a gyülekezeti elnökségek döntöttek. Az evangélikus gyülekezetekben 24-én több helyen a templom előtt tartják a szertartást, de olyan közösség is van, amelyik erdőben. Karácsony első és másodnapján sok templomban regisztrációhoz kötik a részvételt az istentiszteleten, máshol online szertartást tartanak. Nagyvárosokban, például Győrben, ahol nem tudják garantálni a biztonságos részvételt a szertartásokon, zárva lesznek a templomok a ünnepek alatt. (MTI)

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján is elmondták, hogy Nagy-Britanniából nem szállhat le személyszállító repülőgép Magyarországon, mivel az Egyesült Királyságban megjelent a koronavírus egy új, az eddig ismerteknél gyorsabban terjedő mutációja. Az eddig engedélyezett védőoltásról Müller Cecília elmondta, két oltást adnak be, a kettő között pedig 3 hétnek kell eltelnie. A védettség a második oltást követő 7. napon válik teljessé, vagyis az első oltás beadása és a védettség megszerzése között egy hónap telik el. December 27-én az egészségügyi dolgozók oltását kezdik meg. Bővebben itt olvashat erről.

Nem múló köhögés és folyamatos láz miatt kórházba került Ján Micovsky szlovák földművelésügyi miniszter. Micovsky nemrég erősítette meg, hogy koronavírusos. Egyelőre nincs szüksége lélegeztetőgépre, képes kommunikálni. (Új Szó)

Magyarországon december 21-ig 8282-en haltak meg koronavírus-fertőzöttként – hétfőn ezt a számot rakta ki mécsesekből Budapest VII. kerületi önkormányzata a téli napfordulón. Az erzsébetvárosi polgármesteri hivatal közleményben ezt írják: „amely nap a fény győzelmét szimbolizálja a sötétség felett, az élet diadalát a halál felett. Erzsébetváros polgármestere és alpolgármesterei ezzel a gesztussal tisztelegtek az áldozatok emléke előtt és fejezték ki együttérzésüket a gyászoló hozzátartozókkal.”

Fotó: Kissimon István / Kalocsai Richárd
Fotó: Kissimon István / Kalocsai Richárd

A 51. heti adatok alapján Békéscsabán, Nyíregyházán, Szekszárdon és öt Budapest környéki településeken (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) emelkedik a koronavírusvírus örökítőanyagának koncentrációja, olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán. A vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a legtöbb szennyvízmintában stagnál a SARS-CoV-2 örökítőanyag mennyisége. Egerben a korábbi hetek adataihoz képest csökkenés tapasztalható. Mint írják, „az eredmények alapján az országban a járvány terjedési sebessége lassul, ugyanakkor továbbra is számos tünetes és tünetmentes személy üríti a vírust, a koronavírus az ország egész területén jelen van”.

Forrás: nnk.gov.hu
Forrás: nnk.gov.hu

A fertőzések tekintetében úgy tűnik, túl vagyunk a járvány második hullámának csúcspontján, a tendencia az elmúlt héten megfigyelhető volt, bíznak a trend folytatásában, hangzott el a kormányinfón kedden. Beszéltek arról is, hogy december 27-től 5500 oltás beadását kezdhetik meg a Dél-pesti Centrumkórházban. A kormány azt reméli, hogy a Pfizer vakcinájából még idén újabb szállítmány érkezik, a kabinet minden gyártóval tárgyal. Gulyás Gergely arra kért mindenkit, hogy ha szeretnének részt venni az oltásban, regisztráljanak, eddig 300 ezernél többen regisztráltak. A háromszázezer fő egyébként a teljes lakosság mennyiségéhez viszonyítva nem igazán sok. Bővebben a kormányinfóról itt.


115 351 beteget kezeltek kórházban hétfőn az Egyesült Államokban koronavírus-fertőzéssel, ezzel a december 21-i adat az eddigi legmagasabb a járvány kezdete óta. A CNN cikke szerint ez az egymást követő huszadik nap, hogy a kórházban kezeltek száma meghaladja a százezret az országban. A legtöbb beteget tegnap (115 321), december 17-én (114 459), december 18-án (113 955), december 19-én (113 929) és december 16-án (113 278) jegyezték fel a kórházakban. (CNN)

A koronavírus-világjárvány új gócpontját fedezték fel az Antarktiszon egy chilei katonai bázison. Ezzel egyetlen kontinens sem maradt a Földön, ahol ne jelent volna meg a vírus – jelentette be hétfőn a chilei hadsereg. A tájékoztatása szerint 36 embernek lett pozitív a tesztje, közülünk 26-an tartoznak a fegyveres testülethez, tízen civilek, akik fenntartási munkákat végeznek a Bernardo O'Higgins Riquelme antarktiszi bázison. A fertőzés a haditengerészet Sargento Aldea nevű hajójának látogatásával függhet össze, ami ellátási feladatokat végzett november 27. és december 10. között. Ezután december 16-án visszatért Talcahuano kikötőjébe, a legénység 208 tagja között pedig három pozitív esetet találtak. (MTI)

Az Egyesült Államokban már engedélyezett vakcinák gyártói, a Pfizer-BioNTech és a Moderna is bejelentette, hogy letesztelik koronavírus elleni oltóanyagaik hatékonyságát a Nagy-Britanniában azonosított új vírustörzzsel szemben – írja a CNN a cégek által kiadott sajtóközleményekre hivatkozva. Bővebben itt olvashat erről.

1238 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 306 368 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 180 beteg, így az elhunytak száma 8 462 főre emelkedett. Ennyire kevés új fertőzött október közepe óta nem szerepelt a hivatalos statisztikákban, ugyanakkor az elmúlt pár héthez képest a tesztek száma is nagyon lezuhant, mindössze 7937-et végeztek el. Bővebben itt írtunk a napi adatokról.

Több szakértőt, köztük prof. dr. Rusvai Miklós virológust, Győrfi Pált, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjét és Zacher Gábor toxikológust, a hatvani kórház orvosát is megkereste az RTL Klub Híradója azután, hogy bejelentették: feloldják a kijárási korlátozást szentestére. Rusvai azt mondta, szerinte többé-kevésbé megbosszulják majd magukat az enyhítések, várható a statisztikai adatok romlása. Javasolja a közös étkezés kerülését, viseljünk maszkot. Győrfi is azt javasolja, hagyjuk el a fizikai érintkezést, míg Zacher szerint jobb lenne, ha ezúttal csak a velünk egy háztartásban élőkkel találkoznánk karácsonykor. Szlávik János infektológus az ottalvást nem javasolja.

A világon eddig 77 343 652 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 702 293, a gyógyultaké 43 606 882. Egy nappal korábban 76 798 836 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 1 692 871, a gyógyultaké 43 270 536 volt. Az első három legfertőzöttebb ország az Egyesült Államok (több mint 18 millióan kapták el a betegséget), India (10 milliót meghaladó a fertőzöttek száma) és Brazília (7,2 millió beteget jegyeztek fel). (MTI / Johns Hopkins Egyetem)

Tudományosan a ritka esetek közé tartozik az újrafertőződés a koronavírussal, de most a tel-avivi Seba kórház megerősítette, hogy egy 74 éves, a koronavíruson nyáron már átesett ember a vírus egyik mutációját kapta el, és ennek következtében hunyt el – írja a Die Welt izraeli médiajelentések alapján. Itt írtunk róla bővebben.

Vakcina

  • A Európai Gyógyszerügynökség zöld jelzése után az Európai Bizottság engedélyezte a Pfizer-BioNTech vakcinát, így az EU-ban is napokon belül megkezdődhet az oltás.
  • A vakcina mind a 27 tagállamban egyszerre és ugyanazon az áron, darabonként 15,5 euróért (5600 forintért) lesz elérhető. Ezt az árat kell a tagállamoknak megfizetniük, de az emberek a legtöbb helyen, így Magyarországon is ingyen juthatnak majd hozzá az oltáshoz. Az első adagok december 26-án érkeznek meg a tagállamokba, majd 27-28-án indulhat az alkalmazásuk.

Magyarország

Külföld

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!