Sokaknak tragikus az Egyesült Királyság lezárása, mondja a londoni magyar nagykövet

2020. december 22. – 18:41

Másolás

Vágólapra másolva

Már Magyarországra sem lehet beutazni repülővel az Egyesült Királyságból – erről, és a koronavírus új mutációjának terjedéséről is kérdezte a Spirit FM Kumin Ferenc londoni nagykövetet, aki szerint a korlátozások miatt sokaknak nagyon tragikus a mostani helyzet.

Néhány nappal ezelőtt Londonban a koronavírus egy olyan új variánsát azonosították, ami az eddig ismert vírustörzseknél jóval gyorsabban terjed. Nagy-Britannia egy részén (elsősorban Londonban, valamint Délkelet- és Kelet-Angliában) a nagyon fertőzőképes vírusmutáció miatt szigorú korlátozásokat vezettek be, majd egy sor ország jelentette be, hogy nem fogadnak repülőket Nagy-Britanniából, attól félve, hogy újabb fertőzési hullámot indíthat el a mutáció.

Nem csak repülővel, de komppal vagy a Csalagúton át sem lehet belépni Nagy-Britanniából Franciaországba, és az Európai Unió minden országa korlátozta az Egyesült Királyságból induló repülőjáratok leszállását, mondta a nagykövet, de hozzátette: vannak országok, amelyek csak 48 órára rendelték el a lezárást.

Többen is hívták az utóbbi napokban a nagykövetséget, főleg azzal kapcsolatban, hogy meddig tudnak még repülőre szállni.

„Mivel karácsony előtt két nappal vagyunk, sokaknak ez nagyon tragikus helyzeteket szült, de ilyen ez a vírus, nem az első alkalom lesz a járvány kitörése óta, hogy emberek terveit keresztül húzza. Talán ez most nagyon rosszkor, és látványosan szerencsétlen időben jött”

– mondta a nagykövet, aki az Angliában élő magyarokat éppen emiatt arra kérte, ne menjenek haza és ne találkozzanak a családjukkal.

»» Kattintson ide a legfrissebb hírekért! ««

Kumin szerint egyébként a Pfizer oltóanyaga, amivel már 300-500 ezer britet beoltottak, hatásos az új vírustörzs ellen is – ennek vizsgálatáról itt írtunk bővebben. Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca által fejlesztett brit oltóanyag pedig még idén, akár december 28-29-én is megkaphatja az ideiglenes alkalmazási engedélyt. Emellett a jövő év elejére nagy szabású oltási kampányt terveznek az országban:

„Aki él és mozog, az oltani fog. Minden lehetséges közösségi teret erre fognak felhasználni, nem csak kórházakról és rendelőkről van szó, hanem akár sportcsarnokokról is”

– mondta Kumin, aki szerint bár komoly tempóban mozgósítja erőforrásait az ország, azonban ha az eddigi tempóban adnák be továbbra is az oltóanyagot, akár négy évig is eltartana, mire immunizálni tudják a legveszélyeztetettebb rizikócsoportokat.

Az Európai Bizottság egyébként kedden arra kérte az Unió tagországait, oldják fel az Egyesült Királyságra vonatkozó utazási tilalmakat – erről itt olvashat bővebben. Az eddig ismert vírustörzseknél jóval gyorsabban terjedő új koronavírus-mutációról pedig ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!