Utazási korlátozásokat vezetnek be az új koronavírustörzs angliai megjelenése miatt

2020. december 20. – 16:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter szerint még nem sikerült ellenőrzés alá vonni az eddigieknél sokkal fertőzőképesebb, nemrégiben azonosított új koronavírustörzset, ezért volt szükség a vasárnap bevezetett jelentős szigorításokra Londonban és a környező megyékben, írja az MTI.

Hancock vasárnap a BBC műsorában azt mondta, a kormány péntek délután kapott hivatalos tájékoztatást arról, hogy az új koronavírus-változat milyen gyorsan terjed. Ezután szombaton bejelentették, hogy Londonban és Délkelet-Anglia több más térségében az eddigi háromfokozatú járványkészültségi rendszert kiegészítik egy még szigorúbb, negyedik fokozattal. Ez vasárnap nulla órától érvénybe is lépett ezeken a területeken.

A friss adatok szerint Londonban a koronavírus-fertőződések 60 százalékát az új vírustörzs okozza. A kutatások azt mutatják, az új variáns fertőzőképessége akár 70 százalékkal is meghaladhatja a korábban azonosított változatokét.

A miniszter szerint a járványt úgy lehet a leghatékonyabban ellenőrzés alá vonni, „ha mindenki úgy viselkedik, mintha megfertőződött volna a vírussal.” Azt egyelőre nem tudja megmondani, hogy meddig lesznek érvényben a vasárnap életbe léptetett szigorítások, de egy ideig bizonyosan, valószínűleg addig, amíg a múlt héten elkezdett tömeges oltási kampány hatásai érezhetővé válnak. Országszerte eddig 350 ezer ember kapta meg a koronavírus-oltás első dózisát, és a hétvégén várhatóan félmillióra nő a beoltottak száma. Hancock megerősítette, hogy még az idén több millió adag vakcina érkezik az Egyesült Királyságba.

A Waterloo pályaudvar 2020. december 20-án, Londonban – Fotó: NIKLAS HALLE'N / AFP
A Waterloo pályaudvar 2020. december 20-án, Londonban – Fotó: NIKLAS HALLE'N / AFP

Ahol a negyedik fokozatú járványkészültségi szintet bevezették (elsősorban Londonban, valamint Délkelet- és Kelet-Angliában), az ott élőknek lehetőleg otthonról kell dolgozniuk, csak néhány indokkal, például orvosi ellátás, vásárlás, iskolába utazás céljából hagyhatják el lakóhelyüket, vagy akkor, ha az otthoni munkavégzés nem megoldható számukra.

Az itt élők csak kivételes indokokkal utazhatnak külföldre, és ezekre a területekre az alacsonyabb készültségi szintű országrészekből sem lehet beutazni.

Az érintett térségekben vasárnaptól bezártak a nem alapvető árucikkeket forgalmazó boltok, a zárt térben működő edzőtermek és a szabadidőközpontok, valamint a fodrászatok és a szépségszalonok. A kormány emellett törölte a karácsonyi időszakra eddig tervezett enyhítéseket is a negyedik készenléti fokozatba sorolt részeken.

Grant Shapps közlekedési miniszter vasárnap közleményben kérte ezen térségek lakóit, hogy tegyenek eleget az utazási korlátozásoknak, és csak akkor menjenek például a vasútállomásokra, ha az új előírások alapján engedélyezett számukra az utazás. Shapps azt mondta, a brit közlekedési rendőrség (BTP) megerősített szolgálattal igyekszik biztosítani, hogy azok, akiknek elengedhetetlen az utazás, ezt biztonságban megtehessék. Ennek előzményeként szombat éjjel, a szigorítások bejelentése után sokan keltek útra Londonban és az intézkedés által érintett környező térségekben, hogy a tilalom érvénybe lépése előtt alacsonyabb készültségi szintű országrészekbe utazzanak.

Ausztria, Belgium és Hollandia is lezár a britek előtt

Már több európai ország is tiltja (vagy a tiltást fontolgatja) az Egyesült Királyságból érkező utazásokat a koronavírus új, fertőzőbb változatának terjedés miatt. Hollandia és Belgium már felfüggesztette az innen érkező repülőjáratok fogadását, és a Belgiumba tartó vonatokat is leállították, írja a BBC.

A hollandok tiltása egyelőre január 1-ig marad érvényben. Alexander De Croo belga miniszterelnök a VRT televíziós csatornának azt mondta, hogy a tiltás legalább 24 órán át lesz érvényben, de hozzátette, később még meglátják, lesz-e szükség további intézkedésekre.

Az olasz külügyminiszter, Luigi Di Maio jelezte, hogy kormánya tervezi a nagy-britanniai repülőjáratok betiltását. Arancha González spanyol külügyminiszter szerint Spanyolország összehangolt uniós döntést akar az ügyben. Írországban sürgős kormányzati tárgyalásokat folytatnak a helyzetről, Stephen Donnelly egészségügyi miniszter azt mondta, hogy vasárnap később hoznak döntést a nagy-britanniai utazásokról.

A német Közlekedési Minisztérium bejelentette, hogy vasárnap éjféltől a Nagy-Britanniából érkező utasszállító repülőgépek nem szállhatnak le Németországban. A rendelet kezdetben december 31-ig lesz érvényes. Jens Spahn egészségügyi miniszter szerint a Nagy-Britanniában felfedezett új koronavírus-változatot Németországban még nem fedezték fel, írja a Süddeutsche Zeitung.

Franciaország vasárnap éjféltől 48 órára felfüggeszti a Nagy-Britanniából érkező érkező emberek utazását, beleértve az áruk közúti, légi, tengeri vagy vasúti szállítását is. „Az elnök védelmi és nemzetbiztonsági tanácskozást tartott, és úgy döntött, felfüggeszti az Egyesült Királyság és Franciaország közötti forgalmat (...) legalább 48 órára” – jelentette be Jean-Baptiste Djebbari közlekedési miniszter, aki hozzátette, hogy ez az intézkedés nem érinti a Nagy-Britannia irányába zajló forgalmat, írja a Le Figaro.

A brüsszeli Zaventem repülőtér 2020. december 20-án – Fotó: NICOLAS MAETERLINCK / BELGA / AFP
A brüsszeli Zaventem repülőtér 2020. december 20-án – Fotó: NICOLAS MAETERLINCK / BELGA / AFP

Osztrák sajtóértesülések szerint Ausztria is az Egyesült Királyságból induló járatok tilalmát tervezi, ennek részletei jelenleg kidolgozás alatt állnak. Vasárnap délután Alexander Schallenberg külügyminiszter bejelentette, hogy nem fogadnak járatokat az Egyesült Királyságból, írja a Kronen Zeitung. „Már tájékoztattuk az Egyesült Királyságot, hogy meg kell tennünk ezt a drasztikus intézkedést a népünk védelme érdekében” – mondta Schallenberg.

Az osztrák Egészségügyi Minisztérium korábban azt mondta, hogy szigorú követelmények vonatkoznak azokra az országokra, ahol fokozott a fertőzésveszély. Nagy-Britanniát ilyen államnak tekintik, ezért az onnan érkezőknek tíz napra karanténba kell vonulniuk.

Izraelben vasárnaptól kötelező karantén-szállodákba kerülnek az Egyesült Királyságból hazautazó izraeliek, külföldiek pedig be sem léphetnek az országba. A tel-avivi Ben Gurion repülőtéren már vasárnap külön terminálon kellett landolnia a Londonból érkező két repülőgépnek. Az utasok közül a több tucat izraeli állampolgárt a koronavírusteszt után a karantén-hotelbe szállították, a külföldieket pedig nem engedték be az országba, sőt még a gép fedélzetét sem hagyhatták el.

Egészségügyi szakértők szerint egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a vírus új variánsa halálosabb lenne, vagy másképp reagálna az oltásokra, de az már bebizonyosodott, hogy 70 százalékkal fertőzőképesebb. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ugyanezt a mutációt Hollandiában, Dániában és Ausztráliában is kimutatták már. Dr. Catherine Smallwood, a WHO európai képviselője azt mondta, hogy december 20-án ezekben az országokban kevés fertőzöttnél mutatták ki az új variánst. Dániában kilenc, Hollandiában és Ausztráliában pedig egy-egy betegnél.

Közös európai stratégia kidolgozását sürgeti több száz tudós

A vírus elleni védekezés összehangolását és egy közös európai stratégia kidolgozását sürgeti több száz tudós egy közös nyilatkozatban. A The Lancet című orvosi folyóirat oldalán és a kezdeményezés önálló honlapján is megjelentetett nyilatkozatban azt hangsúlyozzák, hogy nyitott határok mellett egyetlen ország sem tudja egyedül, önállóan alacsonyan tartani a fertőzöttek számát Európában, ezért elengedhetetlen, hogy az európai országok együtt és közös célokat kijelölve küzdjenek a járvány ellen, írja az MTI.

A legfőbb célként a fertőződések számának nagymértékű csökkentését és alacsony szinten tartását kell megjelölni. Alacsony esetszám mellett több életet és munkahelyet lehet megmenteni, jobban lehet ellenőrizni a vírus terjedését és csökkenteni a járvánnyal járó gazdasági és mentális, lelki terhelést. Végleg szakítani kell azzal a gondolattal, hogy a természetes úton, vagyis oltás nélkül megszerzett közösségi immunitás jelenti a kiutat a járványból.

A közös európai stratégiának három fő elemet kell tartalmaznia:

  • Az első az új fertőződések számának csökkentése. Azt a célt kell kitűzni, hogy egymillió lakosra vetítve naponta legfeljebb tíz ember fertőződjön meg.
  • A második elem az esetszám megtartása az egymillió főre vetített napi tízes vagy tíz alatti szinten. Folyamatos és célzott teszteléssel szemmel kell tartani a vírus útjait, hogy időben felismerhető legyen a fertőződések számának növekedése.
  • A harmadik fő elem a hosszabb távú stratégia a járvány megállításáról. Ehhez a helyi adottságokból kiinduló regionális és nemzeti szintű akcióterveket kell kidolgozni és meg kell határozni az európai szintű célokat.

„Ha Európa kormányai nem lépnek azonnal, újabb járványhullámokkal kell számolni, amelyek további egészségi, társadalmi és gazdasági károkat okoznak” – áll a német kezdeményezésre összeállított dokumentumban. A kezdeményezéshez 33 országból – köztük az Európai Unió 22 tagállamából – csatlakoztak tudósok, Magyarországról viszont nem.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!