Vizsgálja a vakcinák hatékonyságát az új vírustörzzsel szemben a Pfizer-BioNTech és a Moderna

2020. december 22. – 10:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államokban már engedélyezett vakcinák gyártói, a Pfizer-BioNTech és a Moderna is bejelentette, hogy letesztelik koronavírus elleni oltóanyagaik hatékonyságát a Nagy-Britanniában azonosított új vírustörzzsel szemben – írja a CNN a cégek által kiadott sajtóközleményekre hivatkozva.

A Moderna mindenesetre arra számít, hogy vakcinájuk védettséget nyújt majd a briteknél felbukkant variáns ellen,d de mindenképpen tesztelni fogják a következő hetekben az oltóanyagot, hogy a feltételezésnél több is rendelkezésükre állhasson. A Pfizer-BioNTech a közleményben azt írta, hogy adatokat gyűjt a vakcinájával beoltott emberektől.

A Covid-19 már a vakcinák fejlesztése során is mutálódott, és a két cég azt állítja: a tesztek során korábban azt találták, hogy az oltóanyagok hatékonyak voltak a vírus egyéb variánsaival szemben is. A CNN azt írja, a brit variánst tanulmányozó kutatók közül néhányan aggódnak azért, hogy esetleg a vakcinák hatékonysága mégsem lesz olyan, mint más törzsek ellen. Ugyanakkor Trevor Bedford, a Fred Hutschinson Rákkutató Központ professzora szerint bár megeshet, hogy vakcina esetleg kevésbé lesz hatásos az új törzsek ellen, azt azonban nem gondolja, hogy teljes mértékben immunis lenne rá a vírus.

Londonban a napokban azonosították a koronavírus egy olyan új variánsát, ami az eddig ismert vírustörzseknél jóval gyorsabban terjed. Nagy-Britannia egy részén a nagyon fertőzőképes vírusmutáció miatt szigorú korlátozásokat vezettek be, majd egy sor ország jelentette be, hogy nem fogadnak repülőket Nagy-Britanniából, félve, hogy újabb fertőzési hullámot indíthat el a mutáció. De valóban kell ettől tartani? Előfordulhat, hogy a kifejlesztett vakcinák nem lesznek hatásosak erre a mutációra? Ebben a cikkünkben írtunk erről hosszan.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!