Európai Bizottság: Fel kell oldani az utazási tilalmakat az unió és az Egyesült Királyság között

2020. december 22. – 16:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság (EB) arra kéri a tagországokat, hogy oldják fel az Egyesült Királyságra vonatkozó utazási tilalmakat, írja a Skynews.

Az unió tagországainak többsége azért vezetett be korlátozásokat, mert a briteknél a koronavírus egyik mutációja kezdett terjedni, amely ugyan nem okoz súlyosabb tüneteket, de sokkal gyorsabban terjed.

Az Európai Bizottság szerint fontos megtenni bizonyos óvintézkedéseket, de az „elengedhetetlen utazásokra” lehetőséget kell adni, és fel kell oldani a repülő- és vonatközlekedésre vonatkozó tiltásokat, mert el kell kerülni az ellátási láncok megszakítását. Valamint Didier Reynders igazságügyi biztos szerint „az utazási tilalmak nem akadályozhatják az EU és az Egyesült Királyság állampolgárainak ezreit abban, hogy visszatérjenek otthonaikba.”

Az EB viszont továbbra is azt javasolja az összes tagállamnak, hogy a nem alapvető fontosságú utazásokat továbbra se ösztönözzék a kontinens és a szigetország között.

A közlekedési dolgozókkal kivételt tennének

Létfontosságú, hogy a közlekedési dolgozókat (pl. kamionsofőrök) mentesítsék minden korlátozó intézkedés alól, a karanténkötelezettség és tesztelés alól is – olvasható az Európai Bizottság szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Az EB a szabad mozgás korlátozásának összehangolását kéri a tagállamoktól. Az áruk forgalmának biztosítása azért is elengedhetetlen az EB szerint, mert ez feltétele például a vakcinák időben történő elosztásának is.

Jóval gyorsabban terjed

Itt írtunk arról bővebben, hogy a brit hatóságok számára néhány nappal ezelőtt derült ki, hogy már egy ideje a koronavírus egy újonnan azonosított variánsa is fertőz Londonban és környékén, sokan ezt az eddigi ismert vírustörzseknél jóval gyorsabban terjedő variánst kaphatták el.

Nagy-Britannia egy részén (elsősorban Londonban, valamint Délkelet- és Kelet-Angliában) a nagyon fertőzőképes vírusmutáció miatt szigorú korlátozásokat vezettek be, majd egy sor ország jelentette be, hogy nem fogad repülőket és vonatokat Nagy-Britanniából, félve, hogy újabb fertőzési hullámot indíthat el a mutáció.

A vírus ugyan nem pusztítóbb, az Egyesült Királyságtól utazási korlátozásokkal elzárkózó országok nem is ettől félnek, inkább a terjedési sebesség aggaszthatja őket. A sok helyen már eddig is pengeélen táncoló egészségügyi rendszer nehezen tudna megküzdeni azzal, ha hirtelen még nagyobb számban jelennének meg kórházi ellátást igénylő koronavírusos betegek. Nem jutna minden rászorulónak intenzív ágy, lélegeztetőgép vagy szakorvos, így az elvileg még menthető betegeket is elveszthetjük.

Korlátozások

Ezért jó pár európai ország megtiltotta a beutazást az Egyesült Királyságból.

  • Hollandia és Belgium már 20-án felfüggesztette az érkező repülőjáratok fogadását, és a Belgiumba tartó vonatokat is leállították.
  • A német közlekedési minisztérium bejelentette, hogy vasárnap éjféltől a Nagy-Britanniából érkező utasszállító repülőgépek nem szállhatnak le Németországban.
  • Franciaország vasárnap éjféltől 48 órára felfüggesztette a Nagy-Britanniából érkező forgalmat, beleértve az áruk közúti, légi, tengeri vagy vasúti szállítását is.
  • Az osztrák egészségügyi minisztérium korábban azt közölte, hogy szigorú követelmények vonatkoznak azokra az országokra, ahol fokozott a fertőzésveszély. Nagy-Britanniát ilyen államnak tekintik, ezért az onnan érkezőknek tíz napra karanténba kell vonulniuk.
  • Izraelben vasárnaptól kötelező karantén-szállodákba kerülnek az Egyesült Királyságból hazautazó izraeliek, onnan érkező külföldiek pedig be sem léphetnek az országba.
  • Spanyolország és Portugália hétfőn döntött úgy, hogy keddtől felfüggeszti az Egyesült Királyságból érkező járatok közlekedését. A saját állampolgáraik kivételt jelentenek, ők egy negatív teszttel hazajöhetnek.
  • Olaszország vasárnaptól nem fogad az Egyesült Királyságból induló járatokat.

Magyarország is a lezárás mellett döntött

Sok más ország mellett Magyarország is lezárta a két ország közötti közlekedési összeköttetést.

„Magyarország 2020. december 22. napjától nem fogad repülőgépjáratokat az Egyesült Királyságból.”

„Ennek alapján közvetlen légi úton Magyarország határozatlan ideig nem érhető el. A korlátozás az Egyesült Királyságból 2020. december 22-én 00:00 órától érkező valamennyi személyszállító járatra vonatkozik, függetlenül az utasok állampolgárságától. Közúton, vasúton Magyarország a francia átkelési korlátozások miatt jelenleg szintén nem közelíthető meg” – írta közleményében Magyarország Londoni Nagykövetsége.

Nagy fennakadást okozott

Különösen kényes helyzet alakult ki a korlátozások miatt a szigetországot Franciaországtól, és így az egész kontinenstől elválasztó Doveri-szorosnál, ott ugyanis rengeteg teherautósofőr már a második éjszakáját töltötte a kamionjában, mivel gyakorlatilag leállt a közlekedés a Csalagúton, és leálltak a kompok is.

A délkelet-angliai Dover kikötőjébe vezető fő autópályán rengeteg teherautó várakozik jelenleg is. A lezárások miatt a brit posta felfüggesztette a levelek és más küldemények szállítását több európai ország viszonylatában is.

Az Euronews szerint Boris Johnson brit miniszterelnök igyekezett biztosítani országa lakosságát arról, hogy a lezárások nem okoznak majd élelmiszerhiányt.

A vakcina elvileg erre a mutációra is hatásos

Johnson elmondta azt is, hogy Nagy-Britanniában már félmillió ember megkapta a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját. Amiről az Európai Gyógyszerügynökség közölte, „nincs bizonyíték” arra, hogy az új vakcinák ne lennének hatásosak a koronavírus múlt héten azonosított új változata ellen.

Az uniós vezetők kedd délután válságtanácskozást tartanak, hogy megvitassák a megoldási lehetőségeket. Heiko Maas német külügyminiszter közös álláspontot szorgalmaz például a légi közlekedés terén is, hogy a tilalmat ne lehessen kijátszani egyes tagállamokon keresztül.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!