Felfüggesztik a kijárási tilalmat szentestére

Legfontosabb

2020. december 21. – 12:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

December 24-ről 25-re virradóra felfüggesztik a kijárási tilalmat, és a családi rendezvények tízfős korlátozásába nem kell beleszámolni a 14 év alatti gyermekeket – ismertették a kormány hétfő reggeli döntését az operatív törzs tájékoztatóján. A hír nem sokkal később a kormány Facebook-oldalán is megjelent.

Müller Cecília országos tisztifőorvos ugyanakkor hozzátette, hogy mindezt nem szabad lazításnak értékelni, „ne tegyen minket ez az egy éjszaka szabadossá”.

Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy a Nagy-Britanniából érkező repülőgépek nem szállhatnak le Magyarországon sem hétfő éjféltől. Korábban mások mellett Lengyelország is így döntött, mert a koronavírus egy új változata jelent meg a szigetországban. Kérdésre válaszolva Müller Cecília azt mondta:

„Nem zárható ki, hogy a mutáns variáns bejut Magyarországra, de még nem detektálták az itthoni szakemberek”. Gyorsabban terjed, mint az általunk ismert variáns, de nem okoz súlyosabb tüneteket.

Az már korábban eldőlt, hogy szilveszterre maradnak a szigorú előírások, így az este nyolc utáni kijárási tilalom is.

Müller Cecília országos tisztifőorvos vasárnap arról beszélt, hogy az emberek elfáradtak a korlátozó intézkedések betartásában, de a karácsonyi időszakra jellemző, növekvő találkozásszám miatt mindenkinek még felelősségteljesebben kell viselkednie. Ebből a szempontból sajnálatosnak tartja, hogy a nagy bevásárlóközpontok zsúfolásig tele vannak.

December eleje óta a statisztikák átlagait nézve stagnált, majd csökkenni kezdett az új fertőzöttek, az elhunytak, a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépen lévők száma. Ferenci Tamás biostatisztikus, a Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai munkacsoport tagja a Telexnek azt mondta: ha a különböző adatokban egyik napról a másikra visszaesés vagy emelkedés látszik, abból járványügyi szempontból még semmilyen következtetés nem vonható le.

Az óvatosság nem árt. Még ha kedvező tendenciák is kezdenek látszani a járványügyi grafikonokban, egyik ország sem bízhatja el magát. Ezt mutatja több ország példája.

Ebben a cikkünkben arról olvashat, mire kell figyelnie annak, aki már átesett a koronavíruson, ebben pedig hasznos tippeket talál a karácsonyi fertőzések elkerülésére.

Ha fontosnak tartja a független sajtót kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!