Orbán Viktor: Január 11-ig marad a kijárási tilalom, a szilveszteri bulikat nem lehet megtartani

2020. december 7. – 14:00

frissítve

Orbán Viktor: Január 11-ig marad a kijárási tilalom, a szilveszteri bulikat nem lehet megtartani
Ülésezik az operatív törzs 2020. december 7-én – Forrás: Orbán Viktor / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor hétfő délután a Facebookon jelentette be, hogy nem enyhítenek a szigorú járványügyi szabályokon. A kijárási tilalmat 30 nappal, január 11-ig meghosszabbítják, ami alól december 31. sem lesz kivétel. Arról viszont csak december 21-én döntenek, hogy szentesete feloldják-e azt.

Miután Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy majd Orbán Viktor jelenti be, hogy milyen szabályok lépjenek érvénybe a karácsonyi időszakra, a miniszterelnök nem sokkal fél egy után a Facebook-oldalán közzétett videóban először arról beszélt, hogy a koronavírussal továbbra is harcban állunk. A kórházakban a betegekért küzdenek az orvosok és az ápolónők, az iskolában pedig a pedagógusok dolgoznak azért, hogy a gyerekek szülei megmenthessék a munkahelyüket, mondta.

Az operatív törzs hétfő reggel éppen ezért arról döntött, hogy fenntartják a szigorú intézkedéseket, „szigor kell, mert karácsony jövőre is lesz, most az a fontos, hogy mi is legyünk”.

„A jelenlegi kijárási tilalom és szigorú intézkedések január 11-ig érvényben maradnak, ez azt jelenti, hogy este 8 és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van,

jelentett be Orbán Viktor. Azt, hogy szenteste tehetnek-e kivételt, csak december 21-én döntik el, „az akkori állapotok ismeretében – tette hozzá.

Az viszont biztos, hogy nem lesz kivétel december 31-én, a szilveszteri bulikat és utcabálokat idén nem lehet megtartani

– mondta a miniszterelnök, aki szerint egy jó buliért nem érdemes kockára tenni mindazt, amiért oly keményen együtt dolgoztunk.

Elmondta azt is, hogy az egyetlen megoldás a vakcina, amely most már belátható távolságban van, keddtől indul a regisztráció, mindannyian jelentkezhetünk, ha be akarjuk magunkat oltatni.

Miután a kormány november 3-án visszaállította a rendkívüli jogrendet, a miniszterelnök november 9-én olyan szigorú járványügyi korlátozásokat jelentett be a Facebookon, amelyekre még a tavaszi időszakban sem volt példa. Miután az Országgyűlés másnap megadta a kormánynak a járványügyi védekezéshez a rendkívüli felhatalmazást, az intézkedések november 10. éjféltől életbe is léptek, és első lépésben 30 napig voltak érvényben, ez a 30 nap jár le a héten.

A legfontosabb intézkedések:

  • Este 8 és hajnal 5 között kijárási tilalmat vezettek be, felmentést csak a munkába menők és a munkából jövők kaptak, illetve rendkívüli esetekben adható ilyen igazolás.
  • Minden gyülekezés tilos.
  • Az éttermek bezártak, csak házhoz szállítás lehetséges, az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.
  • Az üzletek, a fodrászatok és egyéb kisipari szolgáltatók 19 órakor bezárnak.
  • Általános rendezvénytilalom lépett életbe.
  • Családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt.
  • A felsőoktatás csak online formában működhet, az egyetemi kollégiumokat bezárják.
  • A középiskolákban, a 8. évfolyamok felett online oktatás lépett életbe.
  • A bölcsődék, óvodák és általános iskolák 14 év alattiak számára nyitva maradtak.
  • A kórházi dolgozókat, a bölcsődei, óvodai, iskolai dolgozókat hetente tesztelik, még ha ismert is, hogy a gyorsteszt csak 50-60 százalékos biztonsággal ad eredményt.
  • Esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek, az egyházi és a polgári szertartásokon a tanúk, a szülők és a testvérek vehetnek részt.
  • A temetéseken legfeljebb csak ötven ember vehet részt.
  • A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött lehet megrendezni.
  • Az amatőr csapatsport tilos.
  • Szabadtéren az egyéni sportolás megengedett, de az amatőr csapatsport tilos.
  • A szabadidős létesítményeket, fitnesztermeket, fedett uszodákat, színházakat, múzeumokat, állatkerteket zárva kell tartani.
  • A szállodák csak üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak, turistákat nem.
  • A szállodáknál a zárás utáni első harminc napban a november 8-ig beérkezett foglalásokat, illetve azok 80 százalékát az állam megtéríti – ennek feltétele, hogy a szállodai dolgozókat ne bocsássák el, és megkapják a fizetésüket.
  • Az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek a zárás első 30 napjára nem kell járulékot fizetniük, és az állam a munkavállalók bérének a felét megtéríti – ennek is feltétele, hogy a dolgozókat ne bocsássák el, és a munkavállalók megkapják a fizetésüket.

Orbán Viktor a szigorú intézkedéseket akkor azzal indokolta, hogy Európában és Magyarországon is fokozott ütemben nő a fertőzöttek száma. Ez is be is igazolódott, múlt héten minden eddiginél többen haltak meg a koronavírus okozta szövődményekben Magyarországon.

Azt, hogy mit jelent pontosan a veszélyhelyzet és a rendkívüli jogrend elrendelése, ebben a Telex Gyorstalpalóban írtunk meg, arról pedig, hogy a napi koronavírus-adatokat látva kell-e pánikolni, itt olvashat.

A Telex legfrissebb híreit ide kattintva olvashatja.

Ha fontosnak tartja a független sajtót kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!