Müller Cecília bejelentette, hogy majd Orbán Viktor jelenti be, miről döntött az operatív törzs

2020. december 7. – 12:08

frissítve

Müller Cecília bejelentette, hogy majd Orbán Viktor jelenti be, miről döntött az operatív törzs
Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány aktuális magyarországi helyzetéről tartott sajtótájékoztatóján a Fejér megyei Nagyvenyim orvosi rendelőjében 2020. november 15-én Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Másolás

Vágólapra másolva

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a célzott, tömeges tesztelés második hetéről számolt be az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. Az államtitkár ismertetése szerint országszerte 1077 mintavevő csapat járta az országot, ebben több mint 1600 egyetemi hallgató vett részt.

A tájékoztatóból kiderült, az óvodákban például 39840 tesztet végeztek, 697 pozitív lett, az iskolákban 83400 tesztből, 1542 pozitív. A pozitivitási ráta meglehetősen alacsony volt tehát.

Összességében országszerte 186 143 tesztet végeztek, a második héten 1,98 százalékban bizonyultak pozitívnak az érintettek.

Az antigén gyorstesztek célzott bevetése folytatódik, ezen a héten a területi közigazgatásban dolgozóknak, tehát a kormányablakok 3500 dolgozójának, valamint a kormányhivatalokban ügyfelekkel találkozókat tesztelik majd. György István szerint az a kormány célja, hogy a legkitettebb hivatásrendekben dolgozók körében felmérjék a fertőződés kockázatát.

Miután a kormányhivatalok vezetőinek köszönetet mondott az országos tesztelés megszervezéséért, Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, a célzott antigén gyorsteszteket hozzáadva az eddigi adatokhoz már több mint 2 millió ilyen vizsgálatot végzett el Magyarország. Ennek az eljárásnak az érdekességeiről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Ezt követően Müller Cecília ismertette a napi járványügyi adatokat, miszerint 3870 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 254 148 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 116 beteg, így az elhunytak száma 5984 főre emelkedett. Egy húsz éves, krónikus megbetegedéstől szenvedő fiatal is elhunyt, ismertette Müller, hozzátéve, 98 éves volt a legidősebb vasárnapi érintett.

A tisztifőorvos szerint a kórházakra nehezedő nyomás továbbra sem enyhül, a betegellátó-rendszer rendkívül túlterhelt:

7932 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 674-en vannak lélegeztetőgépen.

Müller Cecília mindenkit arra kért, hogy enyhe tünetek esetén maradjon otthon, csak légszomj, vagy más középsúlyos, súlyos tünet esetén forduljon orvoshoz.

Az operatív törzs a tájékoztatás szerint hétfőn reggel is több szempontból próbálta elemezni a helyzetet, és mindezek alapján döntést hozni arról, hogy milyen szabályok lépjenek érvénybe a karácsonyi időszakra. Mindezek fényében az országos tisztifőorvos „bejelentette”:

„a döntésről még a mai napon a miniszterelnök úr fog tájékoztatást adni.”

Müller Cecília mindezeken túl a hamarosan érkező vakcináról, a nyugdíjasoknak küldött leveléről, valamint a higiéniai szabályok betartásának fontosságáról beszélt. Kiss Róbert rendőralezredes a hétvégi járványügyi bűnügyi, és szabálysértési adatokat ismertette. Ezt követően a kéményseprők lakásba engedéséről, valamint a vakcinákról beszéltek kérdésekre, amelyek körében a Telex által írásban küldötteket ezúttal sem ismertették.

Pedig a Telex hétfőn ezeket a kérdéseket küldte az operatív törzsnek:

  • Mennyi a reprodukciós ráta, illetve megtennék, hogy közlik ezentúl ezeket az adatokat is?
  • Információink szerint a Heves Megyei Harmónia Egyesített Szociális Intézmény Parádi Idősek Otthonában is találtak fertőzötteket a gondozottak között, és 20-an meg is haltak közülük. Ez valóban így van-e, illetve pontosan hány igazolt koronavírusos esetet regisztráltak az idős gondozottak körében?
  • Hányan haltak meg közülük a fertőzés következtében?
  • Hány fős az idősotthon?
  • Hogy fordulhat elő, hogy a koronavirus.gov.hu bizonyos esetekben több mint hét hónapja „adat feltöltés alatt” szerepel bizonyos haláleseteknél? Mikor töltik fel ezeket az adatokat?
  • Ez azt jelenti, hogy az érintett elhunytnak nem volt krónikus alapbetegsége, ami Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint az esetek 7 százalékát jelenti?
  • A Koronavírus Sajtóközpont/Operatív Törzs által közölt statisztikai adatokban mitől függően, általában hány napon belül jelenik meg egy-egy, a koronavírussal összefüggésbe hozható sajnálatos haláleset?
  • Az elhunytakra vonatkozó számadat mindig – ahogyan a koronavirus.gov.hu-n szoktak fogalmazni – a megelőző 24 órában történt halálesetekre vonatkozik?
  • A koronavírussal összefüggésben bekövetkezett halálesetek közül hány áldozatnál volt megállapítható bármilyen, a kórházi kezelés során elkapott fertőzés/kórházi fertőzés?

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!