Müller Cecília szerint sajnálatos, hogy a bevásárlóközpontok zsúfolásig tele vannak

2020. december 20. – 15:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint az emberek elfáradtak a korlátozó intézkedések betartásában, de a karácsonyi időszakra jellemző, növekvő találkozásszám miatt mindenkinek még felelősségteljesebben kell viselkednie. Ebből a szempontból sajnálatosnak tartja, hogy a nagy bevásárlóközpontok zsúfolásig tele vannak – nyilatkozta vasárnap az M1 csatornának.

Müller azt kérte a családoktól, hogy – amennyiben lehetséges – ne együtt menjenek vásárolni, csupán egy-egy családtag. Vásárláskor próbáljanak meg minél kevesebb felületet megérinteni, a céltalan nézelődést pedig mellőzzék. A vásárlás után azonnali kézmosást, a mosható maszkok 60 Celsius-fok feletti mosását és a nagyobb csomagok látható szennyeződésektől való megtisztítását javasolta.

Korábban Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa beszélt arról, hogy a családi karácsonyokon is ajánlott maszkot viselni. „Amennyiben a családtagok maszkot használnak, megfelelő távolságot tartanak és fertőtlenítést végeznek, biztonságosak lehetnek a kisebb, tíz részt vevő alatti rokonlátogatások, azonban a maszkhasználat nélküli közös nagy vacsorák, rendezvények már veszélyt jelentenek” – mondta.

Müller elmondta, hogy az elmúlt 24 órában is növekedett az igazolt fertőzöttek száma, 2967 újabb esetet azonosítottak, a kórházakban 7022 beteget ápolnak, közülük 520-an vannak lélegeztetőgépen. Szerinte a környező országokban látható extenzív emelkedés ellenére a járvány „platózik” Magyarországon, és azt reméli, a jövőben csökken az új fertőzöttek száma. Ennek érdekében továbbra is be kell tartani a higiénés szabályokat – mondta.

A szombaton elhunytak között vannak fiatalok, ami újra azt bizonyítja, hogy a betegség lefolyását nagyban befolyásolják a krónikus betegségek és az immunállapot. Azt mondta, mindenkinek figyelemmel kell kísérnie az egészségi állapotát az ünnepek alatt,

a karácsonyra vonatkozó speciális rendelkezésekről pedig Orbán Viktor miniszterelnök ad majd tájékoztatást hétfőn.

Reményeik szerint az ünnepek alatt megkezdődhet a Dél-pesti Centrumkórház egészségügyi dolgozóinak beoltása az első vakcinákkal, amelyekből személyenként kettőt kell beadni három hét különbséggel. Müller elmondta, hogy bárki szabadon dönthet az oltás beadatásáról, de mindenkit arra kér, éljen a lehetőséggel. Előrelépésnek nevezte, hogy Magyarország már két, a koronavírus-fertőzés kezelésében használt hatóanyagú gyógyszert is képes előállítani, így szerinte az ország nincs kiszolgáltatva a világpiacnak. (MTI)

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kövess minket Facebookon is!