Vakcina: a második oltás beadását követő 7. napon lesz teljes a védettség

2020. december 22. – 13:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján is elmondták, hogy Nagy-Britanniából nem szállhat le személyszállító repülőgép Magyarországon, mivel az Egyesült Királyságban megjelent a koronavírus egy új, az eddig ismerteknél gyorsabban terjedő mutációja.

Az ünnepekre tekintettel arra kérték a lakosságot, hogy kerüljék a nagyobb összejöveteleket és a halasztható rokonlátogatásokat. Ugyanakkor december 24-én este 8-tól december 25-én hajnali 5 óráig enyhítenek a korlátozáson, elhagyhatók a lakóhelyek, és megengedett a közterületen való tartózkodás is.

Az eddig engedélyezett védőoltásról Müller Cecília elmondta, két oltást adnak be, a kettő között pedig három hétnek kell eltelnie. A védettség a második oltást követő 7. napon válik teljessé, vagyis

az első oltás beadása és a védettség megszerzése között egy hónap telik el.

December 27-én az egészségügyi dolgozók oltását kezdik meg, Müller szerint hetekig fog tartani, mire mindenkit beoltanak ebből a körből. Ismét hangsúlyozták – ahogy a keddi kormányinfón is –, hogy a járvány terjedését akkor lehet megállítani, ha a lakosság legalább 60 százaléka beoltatja magát.

Az országos tisztifőorvos is úgy látja, hogy tendenciózus csökkenés figyelhető meg a fertőzöttek számában, ettől függetlenül óvatosnak kell lenni, és be kell tartani a szabályokat, van olyan környező ország, ahol felgyorsult mostanában a járvány terjedése. Az elhunytak napi száma Müller szerint továbbra is magas, az egészségügy pedig le van terhelve, több mint hétezer koronavírusos beteget ápolnak kórházban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!