Kormányinfó: túl vagyunk a második hullám csúcsán

2020. december 22. – 11:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Várhatóan ez lesz az utolsó Kormányinfó idén – közölte Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely.

34 egészségügyi dolgozó halt meg eddig a koronavírus miatt – válaszolták arra a kérdésre, hogy a Magyar Orvosi Kamara szerint 39 egészségügyi dolgozó vesztette életét eddig a járványban.

A kormány is olvassa a híreket a Szputnyik V nevű orosz vakcináról, amelynek egyelőre nincs engedélye Magyarországon.

A kormány tagjainál is személyes döntés, hogy jelentkeztek-e már az oltásra, ezért ezt csak a központi nyilvántartás alapján lehetne megmondani. Nincs terv a kiskereskedelmi tulajdonú kiskereskedelmi üzletláncokkal szemben. (Korábban Lázár János mondta, hogy van ilyen terv.)

Lényegesen nagyobb arányú újrahasznosítást szeretnének – mondta a miniszter a köztársasági elnöknek elküldött új hulladékgazdálkodási törvényről.

A két ország jelöltjeiből álló bizottság fogja kiírni és elbírálni a Norvég Civil Alap közel 75 milliárd forint értékű pályázatait.

Fontos okirat lesz az oltási könyv a tömeges oltás megkezdése után, biztosan lesznek olyan szabályok itthon és Európában, amelyek különbséget tesznek beoltottak és még be nem oltottak között.

Rendkívül csekély az esély, hogy december 31-ig legyen brexitmegállapodás, ha így marad, vámhatárok lesznek, a kereskedelem a britek és az unió között jelentősen csökkenni fog. Magyarország érdeke a tisztességes megállapodás a britekkel, de ha hard brexit lesz, az sem tragikus a magyar gazdaságnak.

Egyébként 2021. október 1-jéig van lehetőség személyigazolvánnyal Nagy-Britanniába utazni, utána csak útlevéllel.

Ha valaki regisztrál, egész biztosan részesedhet az oltásban – mondta Gulyás, aki arra kér mindenkit, hogy regisztráljon a vakcinára. A miniszter szerint jelenleg ez a kormány legfontosabb kampánya azért, hogy oltassák be magukat az emberek. A kabinet szerint az lenne a cél, hogy a lakosság 60 százaléka oltassa be magát.

Addig tart a gazdasági válsághelyzet, amíg nem lesz vakcina. Attól függ, hogy mennyire lesz mély a válság, és mekkora lesz a munkanélküliség, hogy februárban vagy tavasszal kezdődhet meg a tömeges oltás.

Összesen több mint 40 milliárd euró áll rendelkezésre Magyarországnak a helyreállítási alapból és az EU következő költségvetéséből. A pályázatok jelentős részét, több ezermillió euró értékben januárban, februárban és márciusban ki fogják írni. Gulyás szerint ez segíthet abban, hogy 2021-ben gazdasági növekedés legyen.

A Fidesz 2016 óta arra készül, hogy összeálljon az ellenzék, ezért az ő választási stratégiájukat nem érinti a közös lista.

A főváros helyi iparűzési adóból származó bevétele 294 milliárd forint volt 2019-ben, Budapest a legtöbb tartalékkal rendelkező, leggazdagabb önkormányzat, ezért nekik kellene ezt kigazdálkodni a legkönnyebben Gulyás szerint.

A Fidesz és a Néppárt viszonya két és fél, három éve örökzöld témakör, a kormánypártnak vannak olyan elvei és célkitűzései, amelyekből nem tud engedni. A viták jórésze tartalmi, az, hogy egy-egy politikust „megtámadnak” a Néppárton belül, részletkérdés. Ha dűlőre jutnak a tartalmi ügyekben (pl. migráció), akkor lehet jövője a Fidesznek a Néppártban.

Február 7-ig áll fenn a veszélyhelyzet, ha ez nem elegendő, akkor a kormány a parlament segítségével meghosszabbíthatja. Erre a rendkívüli jogrendre addig lehet szükség, amíg nem kezdődik meg a tömeges oltás.

Az egészségügyi készültség – amelyet Orbán szerint 2021 végéig érdemes fenntartani – nincs hatással az emberek mindennapi életére a miniszter szerint.

Azt remélik, „jó néhány tízezer” Pfizer-vakcina rendelkezésre fog állni idén. Ha megvan az engedély a kínai vakcinára, abból még idén félmillió oltóanyagot tudnánk beszerezni, Gulyás szerint ez már csak a magyar hatóságokon múlik.

A józan ész és a méltányosság alapján hozták meg a december 24-re hozott lazítást, a kormány tisztában volt azzal, hogy fognak találkozni a családok, éjféli misére mennének az emberek. Úgy látják, hogy értelmezhető mértékben nem növeli a fertőzés veszélyét a december 24-ére hozott egyszeri könnyítés.

Újabb kérdés az ellenzéki közös listáról. A miniszter szerint pénzért és hatalomért mindenre képes az ellenzék, feladják az elveiket. Gulyás azt mondja, ha az ellenzék nyer, annak az ország inná meg a levél.

Gyurcsány Ferenc a magyar politika legkorruptabb embere Gulyás Gergely szerint. A miniszter úgy látja, innentől nem hiteles arról beszélni, hogy a zűrős ügybe keveredő ellenzéki jelölteket vissza lehet majd hívni a 2022-es kampány közben.

Jönnek a kérdések. Hogyan értékeli a kormány a közös listát, és hogy a Jobbik egy listán indul a DK-val? Az elvtelenség koalíciója jött létre, gyakorlatilag alig van benne olyan párt, amelyik ne zárta volna ki kategorikusan a másikkal való együttműködést – közölte Gulyás, aki szerint a Jobbik és a Momentum is Gyurcsány Ferenc kenyerét eszi.

A koalíció az ország kormányzárásra nyilvánvalóan alkalmatlan – jelentette ki a miniszter.

Az iparűzési adó megfelezésével 150 milliárd forint marad a vállalkozásoknál, arra van a legnagyobb szükség, hogy pénz náluk és az embereknél maradjon – mondta a miniszter. 2019-ben közel 800 milliárd forint került az önkormányzatokhoz az iparűzési adóból, ami azt jelenti, hogy 2017–18-as szinten marad az önkormányzatoknál ebből a bevételi formából.

A kormány nem gondolja, hogy a bevételkiesést csak a kormánypárti polgármesterek tudnák kigazdálkodni, az ellenzékiek pedig nem; a kabinet mindenkivel nyitott a tárgyalásokra.

Másfél millió család veszi igénybe a hiteltörlesztési moratóriumot, ez 3600 milliárd forintot érint, az összes hitel több mint felét. Közel félmillió vállalkozásnak tudnak segíteni a hiteltörlesztési moratóriummal – közölte Gulyás.

December 27-től 5500 oltás beadását kezdhetik meg a Dél-pesti Centrumkórházban. A kormány azt reméli, hogy a Pfizer vakcinájából még idén újabb szállítmány érkezik, a kabinet minden gyártóval tárgyal. Gulyás Gergely arra kért mindenkit, hogy ha szeretnének részt venni az oltásban, regisztráljanak, eddig több mint 300 ezren már megtették.

A fertőzések tekintetében úgy tűnik, túl vagyunk a járvány második hullámának csúcspontján, a tendencia az elmúlt héten megfigyelhető volt, bíznak a trend folytatásában.

Egyelőre nehéz felmérni a Nagy-Britanniában megjelent vírusmutáció veszélyességét, de úgy tűnik, az ellen is alkalmasak lesznek a vakcinák – mondta Gulyás.

Ezt mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely miniszter is.

A sajtónak a kérdéseket a kormányinfót megelőző nap 15.00-ig kellett elküldeni emailen, a Telex ezekre vár választ a mai kormányzati tájékoztatón:

  • Amikor elindul Magyarországon a tömeges oltás, a 60 év felettiek is beoltathatják-e majd magukat az orosz vakcinával, a Szputyik V-vel?
  • A kormány tagjai jelentkeztek-e a koronavírus elleni oltásra?
  • Meg tudják-e erősíteni a Magyar Orvosi Kamara információját arról, hogy eddig 39 egészségügyi dolgozó vesztette életét a koronavírus-járvány miatt?
  • Terveznek-e bármilyen lépést a külföldi tulajdonú kiskereskedelmi láncok ellen?
  • Mi indokolja a piaci verseny kiszorítását a hulladékgazdálkodás utolsó olyan részéből, amelyben még működik az újrahasznosítás?
  • A Szabad Városok Szövetsége arra kéri a kormányt, hogy vonja vissza az iparűzési adó megfelezéséről szóló döntést. Ezzel kapcsolatban mi a kormány álláspontja?

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!