Pánikbevásárlás nincs, csak bizonytalanság

Legfontosabb

2020. december 21. – 19:51

frissítve

Pánikbevásárlás nincs, csak bizonytalanság
A francia határ lezárására figyelmeztető tábla Dover kompkikötőjében 2020. december 21-én – Fotó: William Edwards / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Királyság karanténba került a koronavírus újabb variánsa miatt. Az európai országok sorra állítják le a szigetországból érkező járatokat, de világszerte így tett több ország is. Részben leállt a britektől induló áruforgalom is. Az országot a járványhelyzet szerint négy kategóriába sorolták, London és környéke a legszigorúbb lockdownt kapta. A lezárások miatt megnőtt a karácsony közeledtével egyébként is intenzív bevásárlási láz, amit fokoz a december 31-gyel közeledő és még mindig megállapodás nélküli brexit.

Egyelőre tucatnyi ország tette meg, de hamarosan az egész EU leállíthatja az Egyesült Királyságból érkező repülőjáratokat azután, hogy a szigetországban a koronavírus egy új variánsát észlelték. Az első hírek szerint jobban fertőző, de lefolyásában nem súlyosabb és a remények szerint a már kidolgozott és hamarosan bevetni tervezett oltásokkal is megelőzhető vírusról ebben a cikkben olvashat bővebben.

<<< A járvánnyal kapcsolatos hétfői híreinket itt olvashatja >>>

Az EU állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács hétfőn dönthet az Egyesült Királyságból érkező személyi forgalommal kapcsolatos közös fellépésről. Hétfőn telefonon tárgyalt a német kancellár Angela Merkel, a francia elnök, Emmanuel Macron és az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen a helyzetről – írta a Guardian.

  • Franciaországba már a Csalagúton sem lehet eljutni, de szigetország felé még igen. A francia döntés az áruszállítást is érinti: hétfő nulla órától két napra felfüggesztették a konténerek fogadását is, így Doverből nem indulhat el az áru Franciaország felé, ami kamionok ezreinek feltorlódását okozta. Egy szokásos napon Dover és Calais között tízezer kamion fordul meg.
  • Hollandia árut ugyan fogad, de az Egyesült Királyság felőli személyi forgalmat repülőn és hajón egyaránt leállította január elsejéig.
  • Belgium egyelőre egy, Írország két napra szintén leállította a személyi forgalmat.
  • De nem fogad gépeket már Németország, Svédország, Finnország, Dánia, Bulgária, Románia, Málta, Olaszország, Horvátország, Észtország, Lettország, Litvánia, a nap végétől Lengyelország sem,
  • de hétfő éjféltől Magyarország sem fogad gépeket az Egyesült Királyságból.

Spanyolország – amely nemcsak kiemelt brit turistacélpont, de a brit nyugdíjasok nagy számban élnek ott hosszabb időre letelepedve – egyelőre nem vezetett be korlátozást. Ez azonban Madrid saját döntése miatt is gyorsan megváltozhat, illetve akkor is, ha az EU állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács egy EU-s szintű szabályozásról állapodik meg. A vírus elleni intézkedések kézenfekvően akkor hatékonyabbak, ha azok összehangoltan történnek az EU-ban. (De Norvégia és Svájc is leállította az Egyesült Királyságból érkező gépek fogadását.) Görögország csupán háromról hét napra hosszabbította meg a szigetországból érkezők karanténját.

Az EU-n kívüli országok is korlátozást jelentettek be: India, Kanada, Oroszország, Törökország sem fogad repülőjáratokat a szigetország felől, de onnan Hongkongba és több latin-amerikai országba sem lehet eljutni. Világszerte több mint 40 ország vezetett be utazási korlátozást az Egyesült Királysággal szemben.

A gyorsan meghozott korlátozások miatt sokan útközben rekedtek meg: Hannoverben több mint 60 embert különítettek el, akik az Egyesült Királyságból érkezve nem hagyhatták el a repülőteret, amíg nincsenek meg a helyben készített tesztek eredményei. (Egy utas tesztje pozitív lett.) Így jártak több más németországi repülőtérre az Egyesült Királyságból érkező utasok. Az különösen nagy felháborodást okozott, hogy az utasoknak egy közös légtérben kellett éjszakázniuk.

Várakozó utasok a London–Gatwick repülőtéren 2020. december 20-án – Fotó: Gareth Fuller / PA Images / Getty Images
Várakozó utasok a London–Gatwick repülőtéren 2020. december 20-án – Fotó: Gareth Fuller / PA Images / Getty Images

Tesztek alapján hozott lockdown

Anglia megyéit négy kategóriára osztották fel – Skóciára és Walesre is hasonló szabályok érvényesek, de a BBC megjegyezte, hogy Skócia és Anglia közötti utazást is csak indokolt esetekre lehet korlátozni –, a járványügyi intézkedések fokozatai szerint.

London nagyjából 60-90 kilométeres környéke a legszigorúbb, 4-es kategóriába került, 21 millió lakossal, ami az ország lakóinak harmadát jelenti.

Ennek megfelelően a 4-es kategóriába sorolt területeken élők otthonaikat csak tanulás, munka miatt hagyhatják el vagy a szükséges bevásárlások esetén. Alapesetben nem találkozhatnak más háztartásban élőkkel.

Bezárnak a fodrászok, kozmetikusok, edzőtermek, esküvőt is csak kivételes esetekben lehet tartani. Közösségi istentisztelet azonban tartható és a szabadtéri sporttevékenység is engedélyezett – ennek alapján az otthonok elhagyásához ez is indokolt esetnek tekinthető.

Ezek a korlátozások egyelőre december 30-ig maradnak fenn, és nagyjából azonosak a novemberben érvényben lévőkkel, amelyeket december elején oldottak fel.

A kategóriákat aszerint osztották fel, hogy az adott körzetben mennyi aktív esetet tartanak nyilván, mennyi a 60 feletti betegek száma, a terjedés a korábbi adatokkal összevetve lassul vagy gyorsul, a tesztek milyen arányban adnak pozitív eredményt, és mekkora az adott körzet egészségügyi kapacitása.

Mindezek tehát nagyon aktív teszteléssel felmérhető szempontok. Az Egyesült Királyságban intenzíven zajlanak a tesztek, lakosságarányosan közel háromszor annyit végeztek, mint Magyarországon. (1 millió lakosra Magyarországon 260 ezer, a briteknél 728 ezer tesztelés jut.) Skóciában sem javul a helyzet: 5,4 millió lakosából 113 ezer aktív fertőzöttet tartanak számon, számuk egy nap alatt 1500 fővel nőtt. A 68 milliós ország egészében a helyzet még rosszabb: vasárnap 35 ezer új fertőzést regisztráltak, kétszer annyit, mint egy héttel ezelőtt.

Megint jöhet a homeschool

A romló járványügyi adatok alapján nem meglepő, hogy a miniszterelnök nem tudott biztosat mondani a téli szünet utáni iskolakezdésről: Boris Johnson szerint januárban nyitnak az iskolák, ha lehetséges – mondta az Independent szerint. Az iskolák márciustól szeptemberig működtek digitális üzemmódban – ez nagyjából Magyarországon is így volt, ám az Egyesült Királyságban jóval rövidebb, alig öt hét a nyári szünet –, így a kormány korábban ígéretet tett, hogy az utolsó intézmény, amit bezárnának, az iskola lesz.

Észak-Írországban már a hatóságok közölték, az iskolák nagy valószínűséggel nem nyithatnak ki a téli szünet után. Ez nem csak a romló fertőzési adatok miatt vált bizonytalanná, hanem azért is, mert az új vírusvariáns a gyanú szerint a fiatalok körében is könnyebben fertőz.

Karácsonyi nagybevásárlás coviddal és brexittel súlyosbítva

Az áruszállítás akadozása miatt felmerült, hogy a boltok ellátása sem lesz folyamatos – igaz, az Egyesült Királyság felé érkezhetnek az áruk, de a lezárások miatt így is lehetnek nehézségek. Különösen, hogy a karácsonyi időszak normál esetben is megterhelő. „Online rendelést közeli kiszállítási időponttal már a korábbi években is nehéz ilyenkor leadni” -mondta egy Dél-Angliában élő magyar család. A személyes bevásárlást viszont a koronavírus miatti szabályozás nehezíti, a boltokban, ha nem is lenne mindenütt sor, a kötelező távolságtartás miatt biztosan kialakulnak. Pánikbevásárlásnak azonban szerintük túlzás lenne nevezni, nem a tartós élelmiszerek tömeges beszerzése a jellemző, egyszerűen egy sokszorosan nehezített karácsonyi bevásárlásról van szó.

Tömeg London egyik bevásárlóutcáján a lezárás előtt 2020. december 19-én – Fotó: Maciek Musialek / NurPhoto / AFP
Tömeg London egyik bevásárlóutcáján a lezárás előtt 2020. december 19-én – Fotó: Maciek Musialek / NurPhoto / AFP

A vírus új variánsa ellenére az igazi bizonytalanságot valójában a közelgő brexit jelenti, mert a jelek szerint nem lehet számítani arra, hogy Boris Johnson kormánya december 31-ig tető alá tud hozni egy megállapodást az EU-val. Márpedig, ha nem lesz szabadkereskedelmi megállapodás, akkor 2021. január 1-től jönnek a Világkereskedelmi Szervezetnek (WTO) megfelelő általános szabályok.

Ez csak a legalapvetőbb minimumszabályokat jelenti, szemben az eddig gördülékeny, vámmentes rendszerrel. Minden eddigi speciális uniós rendelkezés azonnal érvényét vesztené, és az Egyesült Királyság olyan feltételekkel üzletelne az EU-val, mint mondjuk Ausztrália, és sokkal rosszabb feltételekkel, mint bárki, akinek az unióval szerződése van. Ez a vámoktól kezdve a pénzügyi szolgáltatásokon át rengeteg területen okozna kellemetlen meglepetéseket, csúszásokat az ellátási láncokban – írtuk két hónappal korábbi, de a megállapodás hiányát tekintve ugyanúgy aktuális cikkünkben.

Ez a csúszás bizonyosan nagyobb lenne, mint amit most a két napra kiterjesztett francia döntés jelent – amely például a kontinens felől az Egyesült Királyságba áramló forgalmat elvben nem gátolja. Ehhez képest Johnson hétfőn kijelentette: ha nem lesz megállapodás – ennek egyik akadálya formálisan többek között a halászati jogokról szóló vita –, akkor a WTO szabályok „több mint kielégítő” feltételeket biztosítanak – idézte a kormányfőt a BBC.

Nem ennyire nyugodtak a vállalkozások: a Kisvállalkozások Szövetsége (FSB) felmérése szerint csupán a vállalkozók tizede véli úgy, hogy egy megállapodás nélküli brexit előnyükre válna. 48 százalékuk kifejezetten biztos abban, hogy hatásai károsak lesznek. Azon vállalkozások körében, amelyek az EU-val való kereskedelemben érdekeltek, 66 százalék azok aránya, akik biztosak abban, hogy rosszul járnak az EU-ból való, megállapodás nélküli kizuhanással.

A brit miniszterelnök hétfőre összehívta a nemzetvédelmi bizottság ülését, hogy kidolgozzák az utazási és áruszállítási korlátozások miatt kialakult helyzet kezelését. Elsődleges, hogy a határokat mielőbb újra megnyissák a kereskedelmi forgalom előtt – Johnson szerint ezen intenzíven dolgozik a francia elnökkel. A lezárás hétfői híreire a font enyhén, 1,3 százalékkal gyengült a dollárral és egy százalékkal az euróval szemben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!