A Dél-afrikai Köztársaságban is van egy új vírustörzs, de ez nem ugyanaz, mint amit Nagy-Britanniában találtak

2020. december 21. – 08:14

frissítve

A Dél-afrikai Köztársaságban is van egy új vírustörzs, de ez nem ugyanaz, mint amit Nagy-Britanniában találtak
Fotó: Fabrizio Bensch / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Folyamatosan frissülő híreink a koronavírus-járványról hétfőn.

Vakcina

  • A Európai Gyógyszerügynökség zöld jelzése után az Európai Bizottság engedélyezte a Pfizer-BioNTech vakcinát, így az EU-ban is napokon belül megkezdődhet az oltás.
  • A vakcina mind a 27 tagállamban egyszerre és ugyanazon az áron, darabonként 15,5 euróért (5600 forintért) lesz elérhető. Ezt az árat kell a tagállamoknak megfizetniük, de az emberek a legtöbb helyen, így Magyarországon is ingyen juthatnak majd hozzá az oltáshoz. Az első adagok december 26-án érkeznek meg a tagállamokba, majd 27-28-án indulhat az alkalmazásuk.

Magyarország

Külföld

Az Amerikai Egyesült Államok leendő elnöke, Joe Biden, illetve felesége, Jill Biden is megkapta a koronavírus elleni védőoltást. A Pfizer és BioNtech által kifejlesztett vakcinát Newarkban adták be Bidenéknek, írja a Business Insider.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ vasárnap azt javasolta, hogy az egészségügyi dolgozók és szociális gondozók mellett a 75 év felettiek, illetve a nyilvánossággal gyakran találkozó munkavállalók is oltassák be magukat, utóbbi két csoportba beleesik Biden is.

A januárig hivatalban lévő elnök, Donald Trump nem kapta meg az oltást. Habár korábban úgy volt, hogy Trump, az alelnöke és még néhány munkatársuk már múlt héten megkapják az oltást, végül Trump egy hete mondta, hogy a Fehér Ház dolgozói nem fogják elsőként megkapni a vakcinát.

Az Amerikai Egyesült Államok leendő elnöke, Joe Biden, illetve felesége, Jill Biden is megkapta a koronavírus elleni védőoltást. A Pfizer és BioNtech által kifejlesztett vakcinát Newarkban adták be Bidenéknek, írja a Business Insider.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ vasárnap azt javasolta, hogy az egészségügyi dolgozók és szociális gondozók mellett a 75 év felettiek, illetve a nyilvánossággal gyakran találkozó munkavállalók is oltassák be magukat, utóbbi két csoportba beleesik Biden is.

A januárig hivatalban lévő elnök, Donald Trump nem kapta meg az oltást. Habár korábban úgy volt, hogy Trump, az alelnöke és még néhány munkatársuk már múlt héten megkapják az oltást, végül Trump egy hete mondta, hogy a Fehér Ház dolgozói nem fogják elsőként megkapni a vakcinát.

Ján Mikas tiszti főorvos nyílt levélben írt arról, hogy az egészségügyi dolgozókat és a kórházakat ezek a napok terhelik le a legjobban, sok kórház már most az összeomlás szélére jutott és a kilátások nem jók, írja az Újszó.

„Ha a következő napokban egyetlen új eset sem lenne, az orvosaink, nővéreink és a többi egészségügyi alkalmazott ezt még hetekig nem érezné meg”

-tette hozzá. Mikas szerint a körülmények éppen ezért nem engedhetik meg a rendeletek enyhítését sem. Végül arra kérte az embereket, továbbra is tartsák be a szabályokat, csak akkor menjenek valahova, ha az létfontosságú, minden elfoglaltságot pedig igyekezzenek átrakni inkább az online térbe.

A kormány döntése alapján a koronavírus második hulláma miatt fél évvel, 2021. június 31-ig kitolódik a május 1-jétől elérhető szabad felhasználású, kamatmentes Diákhitel Plusz igénylési határideje, írja az MTI.

A hitel az átmeneti pénzügyi nehézséggel szembesülő hallgatók megsegítésére jött létre, hat hónap alatt közel 30 ezren igényelték. A hitelt minden 55 éves kor alatti, aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező magyar állampolgár igényelheti, maximum félmillió forint összegben. A hitelt egy év türelmi idő után legfeljebb 5 éven belül kell visszafizetni.

Essen városában közel 60 bejelentés érkezett vasárnap a rendőrséghez egy helyi keresztény közösség istentisztelete miatt. A város lakóinak egy része

  • azért telefonált a rendőrségre, mert az istentisztelet résztvevői nem tartották be a koronavírus elleni intézkedéseket,
  • míg a bejelentők másik része azért hívta ki a rendőrséget, mert a kórus túl hangosan énekelt.

A rendőrség a helyszínen 57 felnőttet és 25 gyermeket talált, akik közül alig páran viseltek maszkot, a szükséges távolságot pedig senki nem tartotta. A rendőrök azt is megállapították, hogy a kórus tényleg nagyon hangosan énekelt. Ezután a tömeget feloszlatták, két férfit pedig letartóztattak: róluk kiderült, hogy valószínűleg illegálisan tartózkodnak az országban.

A helyszínre egy újságíró is kiment tudósítani, a rendőrség beszámolója szerint a rendőröknek közbe kellett lépniük, mert a plébánosok fenyegetően közeledett hozzá. A rendőrök 57 ember ellen tettek ezután feljelentést.

Romániában a tanárok 56 százaléka nem akarja beoltatni magát, derült ki egy hétfőn közzétett felmérésből, amely során 13 300, az oktatásban dolgozó alkalmazottat kérdeztek meg, akiknek közel 93 százaléka volt tanár. A válaszadók 70%-a támogatja ugyanakkor az iskolák újranyitását, a tanárok 43%-a pedig azonnal meglépné ezt, nem csak az országos oltási kampány végeztével. (MTI)

Óránként több ezer ember is tesztelhetnek Dánia legnagyobb futballstadionjában, a Parken Stadionban. A tesztelőközpontot hétfő reggel állították fel a koppenhágai arénában, ami a tömeges tesztelési program egyik helyszíne lett. Egy óra alatt 1200 embertől tudnak mintát venni, a gyorsteszt eredményére 15 perc alatt készül el. A stadion a nyári Európa-bajnokság egyik helyszíne is le, a tervek szerint négy mérkőzést fognak itt rendezni. (444)

Az Európai Unió a koronavírus elleni védőoltás 15,5 eurós darabonkénti áráról állapodott meg a Pfizer és a BioNTech gyártókkal. A bizalmas információ szerint az unió összesen 300 millió adagra kialkudott ára valamivel alacsonyabb, mint az, amiről az Egyesült Államok állapodott meg az első szállítmány szerződésében. A Reuters novemberben azt írta, hogy az USA 100 millió oltóanyag darabjáért 19,50 dollárt fizet, ami jelenlegi árfolyamon valamivel több mint 16 euró. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) várhatóan hétfőn dönt a Pfizer-vakcina engedélyezéséről, miután azt már több országban, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is engedélyezték már. (MTI)

A Dél-afrikai Köztársaság hatóságai arról adtak hírt hétfőn, hogy az országban diagnosztizált új fertőzések nagy részéért a vírus egy új variánsa felelős, amely most a második hullámban gyorsabban terjed, mint a tavaszi első hullámban, így sok új fertőzöttre kell készülni. Az országban egyre többen kerülnek kórházba, és egyre több haláleset köthető a koronavírus 501.V5 nevű változata által okozott megbetegedések szövődményeihez. Emiatt a hatóságok szigorítottak a járványellenes korlátozásokon. Wolfgang Preiser, a dél-afrikai stellenbosch-i egyetem virológusa szerint valószínűleg egymástól függetlenül alakulhatott ki a koronavírus dél-angliai és dél-afrikai mutációja, és bár hasonlóak lehetnek, nem ugyanarról a variánsról van szó. (MTI)

Fotó: Our World in Data
Fotó: Our World in Data

A világ koronavírus-fertőzöttségi adatait folyamatosan frissítő baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai alapján állította össze a fenti térképet az Our World in Data, és ha jól megnézik, ott, Magyarország táján meglehetősen sötétpirosak a színek, míg a világ más részein narancssárgák vagy másutt még azok sem. A színek a koronavírusos napi halálozásokat mutatják lakosságarányosan, pontosabban egymillió főre vetítve, márpedig ez alapján a kép nem igazán szívderítő, tudniillik a lista tetején jelenleg Magyarország áll a 19,15-ös értékkel december huszadikáról.

Ez persze csak a pillanatnyi állapotot tükrözi, de az adatközlés módszerei közötti eltéréseket jobban összehangoló hétnapos mozgóátlag alapján sem sokkal jobb a helyzet: ez alapján Magyarország a hatodik helyen van a világon, csak Szlovénia, Bulgária és Horvátország, illetve két európai miniállam, Liechtenstein és San Marino van előttünk. Az elmúlt napokban járt picit előrébb is a listán Magyarország, de egy ideje már – sajnos – ott van az élmezőnyben.

„Újból megnyitjuk a regisztrációt a Főváros által biztosított koronavírus szűrésre. Múlt héten 7500 budapesti számára tettük lehetővé, hogy ingyenesen teszteltesse magát. Felszabadult még pár száz hely, így újabb jelentkezők számára van lehetőség a részvételre” – tette közzé Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a Facebookon. Az érdeklődők a https://koronavirus.budapest.hu/teszt-eloregisztracio/ oldalon jelentkezhetnek. Az első ötezer tesztre egy délután alatt elfogytak a helyek. (Karácsony Gergely / Facebook)

A korábban ígérteknek megfelelően december 21-én hétfőnm rendkívüli tanácskozáson dönt az Európai Gyógyszerügynökség a Pfizer-BioNTech-vakcina EU-s engedélyéről. Ha az oltóanyag meg is kapja az engedélyt ma délután, az Európa Bizottságnak még akkor is meg kell adnia a végső jóváhagyást a forgalmazásra, ez utóbbi pedig december 23-ra várható. Amennyiben jóváhagyják, ez lesz az első koronavírus-elleni oltóanyag Európában. A tervek szerint december 27-én Európa-szerte megkezdődhet az oltás. (CNN)

Fotó: Dado Ruvic / Reuters
Fotó: Dado Ruvic / Reuters

December 24-ről 25-re virradóra felfüggesztik a kijárási tilalmat, és a tízfős családi rendezvényeknél nem számolandók a 14 év alatti gyermekek – jelentette be Müller Cecília az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. Az már korábban eldőlt, hogy szilveszterre maradnak a szigorú előírások, így az este nyolc utáni kijárási tilalom is. Hosszabban erről itt olvashat.

Lengyelország is felfüggeszti hétfő éjféltől az Egyesült Királyságból érkező utasszállító légijáratok fogadását – jelentette be a lengyel kormányszóvivő. Twitter-bejegyzésében Piotr Müller biztonsági okokkal, a koronavírus új változatának szigetországi megjelenésével indokolta a döntést. Vasárnap több ország döntött úgy, hogy nem enged a területére utasszállító repülőgépeket az Egyesült Királyságból a koronavírus újabb, a feltételezések szerint az eddiginél jóval gyorsabban terjedő vagy fertőzőképesség törzsének terjedése miatt. Korábbi összefoglalónkat itt olvashatja el a britek szigorításáról. (MTI)

Betiltják a négy résztvevősnél nagyobb összejöveteleket Szöulban és környékén december 23. és január 3. között, a karácsonyi és újévi ünnepek idejére a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. A dél-koreai kormány vonakodik szigorú országos zárlatot bevezetni, viszont a főváros, illetve az azt körülvevő Kjonggi tartomány és a Szöul melletti Incshon nagyváros vezetése a korlátozásokl mellett döntött. A négy főnél magasabb létszámú összejövetelek tilalma valamennyi beltéri és kültéri eseményre vonatkozik az esküvők és a temetések kivételével. Jelenleg az összejövetelek létszámának felső korlátja kilenc fő. (MTI)

2141 újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 305 130 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 183 beteg, így az elhunytak száma 8282 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 102 962 fő, az aktív fertőzöttek száma 193 886 fő. 7097 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 517-en vannak lélegeztetőgépen. Bővebben itt írtunk a napi adatokról.

Eleinte csak monogrammal, ám azóta már névvel, számos esetben pedig konkrét kórház megjelölésével teszi közzé honlapján a Magyar Orvosi Kamara azokat az egészségügyi dolgozókat, akik értesüléseik szerint koronavírus-fertőzöttként vesztették életüket a járvány során. Hétfőn délelőtt 39 név állt a listán, bővebben itt írtunk róluk.

A dolgok mostani állása szerint úgy kell számolni, hogy a koronavírus-járvány miatti járványügyi készültség 2021-ben valószínűleg egész évben fennmarad – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfő reggel Budapesten, a Karmelita kolostorban, miután átadta az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetőinek a kinevezési okiratukat.2021 vége előtt „nem leszünk túl a válságon” – hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve: könnyebb szakaszok talán lesznek az első adag vakcina után, majd az oltóanyag tömeges megérkezését követően, „de mire visszaáll minden a normális kerékvágásba, az legalább egy teljes esztendőt elvisz majd”. A kormány hétfőre ígért döntést arról, lazítanak-e a szabályokon karácsonyra. (MTI)

Szerbia szigorított a határátlépési feltételeken, hétfőtől csak 48 óránál nem régebbi PCR-tesztel lehet beutazni az országba. A szerbek viszont akár teszt nélkül is hazatérhetnek, ám akkor tíznapos karantén vár rájuk. Más nyugat-balkáni országok – Horvátország kivételével – nem kérnek negatív PCR-tesztet saját állampolgáraiktól, akik tömegével utaznak haza Nyugat-Európából a karácsonyi ünnepekre és az újévre. A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma hétfőre Szerbiában 3534-gyel 300 062-re emelkedett. (MTI)

Leállt a Franciaországba tartó járműforgalom a délkelet-angliai Dover kikötőjében, mert a francia oldalon nem fogadják a teherforgalmat a Nagy-Britanniában feltűnt új koronavírus-változat gyors terjedése miatt. A briteknél vasárnapig 350 ezer embert oltottak be a vakcinával, de Londonban és környékén újabb korlátozások léptek életbe, és a korábbiaknál fertőzőképesebb vírusvariáns terjedése miatt a karácsonyra tervezett enyhítéseket is felülírták. Korábbi összefoglalónkat itt olvashatja el >>>

A kormány várhatóan hétfőn hoz döntést arról, hogy karácsonyra enyhít-e a járványügyi szabályok alól. December eleje óta a statisztikák átlagait nézve stagnált, majd csökkenni kezdett az új fertőzöttek, az elhunytak, a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépen lévők száma. Ferenci Tamás biostatisztikus, a Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai munkacsoport tagja a Telexnek azt mondta: ha a különböző adatokban egyik napról a másikra visszaesés vagy emelkedés látszik, abból járványügyi szempontból még semmilyen következtetés nem vonható le. Bővebben erről itt írtunk.

A világon eddig 76 798 836 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 692 871, a gyógyultaké 43 270 536. Egy nappal korábban 76 291 671 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 1 685 526, a gyógyultaké 43 023 195 volt. A vírus az Egyesült Államokat sújtja a leginkább, itt 17 844 688 fertőzött volt eddig a napig, és 317 668-an haltak meg. India a második legfertőzöttebb ország, itt 10 031 223 fertőzöttet, míg Brazíliában 7 238 600 fertőzöttet jegyeztek fel. (MTI / Johns Hopkins Egyetem)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!