Vajon mit dönt hétfőn a kormány? Lazít a szabályokon karácsonyra?

Legfontosabb

2020. december 21. – 04:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány várhatóan hétfőn hoz döntést arról, hogy karácsonyra enyhít-e a járványügyi szabályokon. Legalábbis ezt mondta múlt hét kedden az ATV Egyenes beszéd című műsorában Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a hétvégi adatok fényében fognak dönteni az általános szabályok karácsonyi enyhítéséről, de szilveszterre biztosan maradnak a szigorú előírások, így az este 8 utáni kijárási tilalom.

December eleje óta a statisztikák átlagait nézve stagnált, majd csökkenni kezdett az új fertőzöttek, az elhunytak, a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépen lévők száma. Ferenci Tamás biostatisztikus, a Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai munkacsoport tagja a Telexnek azt mondta: ha a különböző adatokban egyik napról a másikra visszaesés vagy emelkedés látszik, abból járványügyi szempontból még semmilyen következtetés nem vonható le.

A hétnapos mozgóátlagokat érdemes nézni, amelyek kisimítják ezeket az eltéréseket. Ferenci szerint több tényező is arra utal, hogy a november 11. után bevezetett korlátozó intézkedések hatására lesz egyre kevesebb az új fertőzöttek száma, és most már reménykedhetünk abban, hogy a halálozások száma is valóban csökkenésnek indult. Bármilyen járványügyi döntéshez fontos tudni, hogy az új fertőzöttek számát mutató grafikonok a kb. két héttel ezelőtt megfertőződöttek számát mutatják, míg a most elhunytak nagy része négy-öt héttel ezelőtt kaphatta el a vírust.

Ha a Telex legfrissebb híreit akarja látni, kattintson ide!

Müller Cecília országos tisztifőorvos a hétvégén azt mondta: sajnálatos, hogy tele vannak a bevásárlóközpontok karácsony előtt, ebben az időszakban a növekvő találkozásszám miatt mindenkinek még felelősségteljesebben kell viselkednie. Müller azt javasolta, hogy a bevásárlást lehetőleg egy családtag intézze. Korábban Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa beszélt arról, hogy a családi karácsonyokon is ajánlott maszkot viselni.

Az óvatosság nem árt. Még ha kedvező tendenciák is kezdenek látszani a járványügyi grafikonokban, egyik ország sem bízhatja el magát. Ezt mutatja Csehország példája, ahol Magyarország előtt egy hónappal vezettek be drasztikus korlátozó intézkedéseket. Ezek hatására október végén csökkenésnek is indultak a számok. Mostanra azonban újra megszaporodtak a fertőzések, ezért Csehországban megint bezárják az éttermeket, a boltok nyitva maradhatnak, és korábban kezdődik az iskolai téli szünet is.

Nagy-Britanniában vasárnaptól szigorúbb korlátozások vonatkoznak 20 millió emberre, miután Boris Johnson miniszterelnök Londonban és Délkelet-Anglia jelentős részén lefújta a karácsonyra tervezett lazításokat. Az ismét emelkedő számok miatt a németek is karácsonyi szigorításra kényszerültek. Ott például karácsonyra annyi lazítást engednek meg, hogy december 24. és 26. között egy család tagjai a legszűkebb családhoz tartozó négy másik rokonnal és gyermekeikkel találkozhatnak. Szilveszterre és újévre az egész országban gyülekezési tilalmat hirdettek.

Ebben a cikkünkben arról olvashat, mire kell figyelnie annak, aki már átesett a koronavíruson, ebben pedig hasznos tippeket talál a karácsonyi fertőzések elkerülésére.

A magyar kormány szeptemberben és októberben is csak enyhébb korlátozásokat (pl. látogatási tilalom a kórházakban, kötelező maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön, szórakozóhelyek bezárása este 11-kor) vezetett be, mert a nemzeti konzultáció eredményeire is hivatkozva azt a célt tűzte ki, hogy meg kell őrizni a gazdaság működőképességét.

Miután a fertőzöttek, a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépre került emberek száma meredeken emelkedni kezdett, november 11-én még a tavaszi zárásnál is drasztikusabb korlátozásokat jelentett be Orbán Viktor. Ekkor rendelték el a kijárási tilalmat este 8 és hajnal 5 között, az éttermek, vendéglátóhelyek bezárását, az online oktatást az egyetemeken és a középiskolákban, a zárt kapus focimeccseket. Az eredetileg egy hónapra elrendelt korlátozó intézkedéseket január 11-ig meghosszabbították.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!