Nem jött be az enyhítés, Csehország visszaszigorít

2020. december 14. – 19:23

frissítve

Nem jött be az enyhítés, Csehország visszaszigorít
Védőmaszkot viselő alkalmazott egy koronavírushoz hasonlító süteményt szolgál fel egy prágai cukrászdában 2020. december 3-án. Csehországban ettől a naptól kezdve újra kinyithattak a koronavírus-járvány miatt október 14. óta zárva tartó éttermek és kávézók – Fotó: Martin Divisek/MTI/EPA

Másolás

Vágólapra másolva

Csehország visszatér a negyedik kockázati szintre, megint bezárják az éttermeket, a boltok viszont nyitva maradhatnak – írja az expats.cz. Az új korlátozások péntektől lépnek hatályba. Korábban kezdődik az iskolai táli szünet, és szerdán kezdődik az ingyenes antigénteszt.

Csehország péntektől szigorúbb COVID-ellenes lépéseket vezet be, mivel ismét megszaporodtak a koronavírusos megbetegedések.

A számok nőnek és cselekednünk kell, nagyon sajnáljuk

– mondta Andrej Babiš miniszterelnök a hétfő esti kormányülés után.

A szigorítás azt jelenti, hogy az éttermek és a kocsmák péntektől zárva tartanak. A szállodáknak, az uszodáknak és a fitneszközpontoknak is be kell zárniuk. A boltok azonban továbbra is nyitva maradhatnak. Emellett este 11 órától reggel 5-ig éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be, alkoholt nem lehet a szabadban fogyasztani, és összesen hat ember gyülekezhet egy helyen.

Meghosszabbították az iskolai téli szünetet is. A gyerekek december 21 helyett december 18-án, pénteken mennek utoljára iskolába. December 18-ától január 15-éig az ország egész lakossága számára lehetővé teszik az önkéntes és ingyenes antigén-tesztelést.

Mint arról beszámoltunk, az egy hónapig tartó csökkenés után a múlt héten ismét nőtt az új igazolt fertőzések napi száma Csehországban, és emelkedett a vírus terjedési mutatója is.

Azt is megírtuk, hogy november végén határozott arról a cseh kormány, hogy a javuló adatoknak köszönhetően enyhíthetnek a szigorú járványügyi intézkedéseken. Csehországot érintette világszinten a legsúlyosabban a járvány az őszi második hullámban, december elején viszont újra kinyithattak az éttermek, a kocsmák és az edzőtermek is.

Legfrissebb híreink a koronavírus-járványról itt >>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!