December végétől megkezdődhet a tömeges oltás az EU-ban, engedélyezte az Európai Bizottság a Pfizer-vakcinákat

2020. december 21. – 15:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) forgalmazásra ajánlotta hétfőn az Európai Unióban a Pfizer és a BioNTech vállalatok által fejlesztett koronavírus elleni vakcinát, írja az MTI. Az ügynökség gyorsított eljárás keretében hozta meg a döntését, amely az oltóanyag egyéves feltételes alkalmazásához adja meg a zöld jelzést. A forgalomba hozatalt hivatalosan az Európai Bizottság engedélyezi, a testület várhatóan rövid időn belül bejelenti ezt.

20:22 – Frissítés: Az Európai Bizottság hétfő este engedélyezte a Pfizer és a BioNTech vállalatok által kifejlesztett vakcinák forgalomba hozatalát. Ezzel a Pfizer-BioNTech vakcinák az elsők, amelyeknek megkezdődhet a tömeges alkalmazása az Európai Unióban, írja az MTI. A döntést Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke jelentette be, illetve hozzátette, a vakcina mind a 27 tagállamban egyszerre és ugyanazon az áron lesz elérhető. Az első adag ellátmány december 26-án érkezik, az azt követő napoktól elkezdődhet az oltás.

Az EMA közleménye azt írja, hogy a vakcina minőségére, biztonságosságára és hatékonyságára vonatkozóan már elegendő adat áll rendelkezésre. „A mai pozitív hír fontos előrelépés a világjárvány elleni küzdelemben, ami sokaknak okozott szenvedést és nehézségeket. Ezt a mérföldkövet a tudósok, az orvosok, a fejlesztők és a tesztalanyok, valamint az EU-tagállamok számos szakértőjének köszönhetjük” – mondta Emer Cooke, az EMA ügyvezető igazgatója.

„Alapos értékelésünk alapján biztosíthatjuk az uniós polgárokat a vakcina biztonságosságáról és hatékonyságáról, valamint arról, hogy megfelel a minőségi előírásoknak. Munkánk azonban itt nem ért véget, folytatjuk az oltás biztonságosságára és hatékonyságára vonatkozó adatok gyűjtését és elemzését” – tette hozzá az EMA vezetője.

A tesztelésben összesen 44 ezer ember vett részt, egy részük az oltást, más részük placebót kapott. Az alanyok nem tudták, hogy milyen szert is kaptak valójában. A hatékonyságot több mint 36 ezer, 16 évesnél idősebb embernél (beleértve a 75 év felettieket is) végzett teszt alapján határozták meg. A vakcinával beoltott 18 198 alany közül mindössze nyolcan mutatták a fertőzés tüneteit. A placebót kapott 18 225 alanyból 162-en tapasztaltak tüneteket, vagyis a vakcina a a klinikai tesztek során 95 százalékos hatékonyságúnak bizonyult.

A Reuters írt arról, hogy egy uniós belső dokumentum szerint az Európai Unió 15,5 eurós darabonkénti árat fizethet a Pfizer és a BioNTech gyártóknak. A bizalmas jellegű információ szerint az unió összesen 300 millió adagra kialkudott ára valamivel alacsonyabb, mint az, amiről az Egyesült Államok állapodott meg az első szállítmány szerződésében.

Ugyanakkor az EU hivatalosan még nem hozta nyilvánosságra a Pfizerrel egyeztetett előleg mértékét. Októberben arról számoltak be, hogy egymilliárd eurót fizettek előlegként az AstraZenecának, a Sanofinak és a Johnson & Johnsonnak a vakcináért, és további 1,45 milliárd eurót terveztek félretenni a Pfizer-BioNTech, a Moderna és a CureVac részére történő előzetes kifizetésekre. Azóta mind a hat céggel megállapodottak a vakcinák szállításáról, míg egy hetedik gyártóval, a Novovaxszal még tárgyaltak.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!