Leállt a forgalom Dover kikötőjében

2020. december 21. – 05:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Leállt a Franciaországba tartó járműforgalom a délkelet-angliai Dover kikötőjében, mert a francia oldalon nem fogadják a teherforgalmat a Nagy-Britanniában feltűnt új koronavírus-változat gyors terjedése miatt.

A kompterminálokból „további értesítésig” sem a személy-, sem a teherjárművek nem tudják elhagyni Nagy-Britanniát, idézi az MTI a doveri kikötői hatóság hétfő hajnali közleményét.

Ez olyan járművekre vonatkozik, amelyekkel emberek – gépkocsivezetők, utazószemélyzet, utasok – is átkelnének Franciaországba. Az utazószemélyzet és utasok nélküli teherszerelvények átkelését a francia hatóságok továbbra is engedélyezik.

Az átkelő teherforgalomban gyakori, hogy csak a pótkocsikat viszik fel a kompokra, és ezeket a szerelvényeket a szemközti parton várják helyi szállítmányozó cégek nyerges vontatói.

A francia oldalon elrendelt korlátozás várhatóan 48 óráig lesz érvényben. A Franciaországból Nagy-Britannia felé tartó forgalmat az intézkedés nem érinti.

Dover és a szemközti Calais a világ két legforgalmasabb nemzetközi tengeri kompkikötője; a karácsonyi áruszállítási csúcsidőszakban naponta átlagosan tízezer kamion kel át a két dokk között.

A briteknél vasárnapig 350 ezer embert oltottak be a vakcinával, de Londonban és környékén újabb korlátozások léptek életbe, és a korábbiaknál fertőzőképesebb vírusvariáns terjedése miatt a karácsonyra tervezett enyhítéseket is felülírták. Korábbi összefoglalónkat itt olvashatja el>>>

A brit Élelmiszer- és Üdítőital-szövetség (FDF) vezérigazgatója, Ian Wright közölte: a Dover és Calais közötti átkelő teherforgalom felfüggesztése komoly fennakadást okozhat karácsony előtt a friss élelmiszerek nagy-britanniai kínálatában, illetve a brit élelmiszerek és italok exportjában. Wright szerint fennáll annak a kockázata, hogy a kontinensről nagy-britanniai célállomásra tartó kamionok sofőrjei sem lesznek hajlandók átkelni, ha attól kell tartaniuk, hogy nem tudnak visszautazni. Az FDF vezetője felszólította a brit kormányt, hogy sürgősen vegye rá Franciaországot a korlátozás feloldására.

A doveri kikötő és a várakozó kamionok sora 2020. december 18-án – Fotó: Peter Cziborra / reuters
A doveri kikötő és a várakozó kamionok sora 2020. december 18-án – Fotó: Peter Cziborra / reuters

Az új koronavírus-variáns angliai terjedése miatt több európai ország – Franciaország, Belgium, Hollandia, Németország, Ausztria, Írország, Olaszország, Horvátország, Bulgária, Románia, a balti országok –, valamint Törökország, Izrael, Kuvait, Kanada és Salvador a Nagy-Britanniából érkező közvetlen légi járatok hosszabb-rövidebb idejű felfüggesztését is bejelentette. Nem fogad kompokat Nagy-Britanniából Hollandia sem.

A Eurotunnel, a La Manche csatorna alatt húzódó vasúti alagút üzemeltetője vasárnap éjjeltől lezárta a délkelet-angliai Folkestone-ban működő terminálját a Calais-ba tartó forgalom elől, jóllehet a francia oldalról továbbra is át lehet kelni vasúton Nagy-Britanniába.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!