Franciaország éjféltől megnyitotta határait a Nagy-Britanniából negatív teszttel érkezők előtt

2020. december 22. – 21:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd éjféltől az Egyesült Királyságból érkező uniós állampolgárok ismét beléphetnek Franciaországba, feltéve, hogy negatív, 72 óránál nem régebbi koronavírusteszttel rendelkeznek – közölte a francia miniszterelnöki hivatal. Az áruszállítás újraindulásáról később tesz bejelentést a francia közlekedési miniszter, írja a Reuters.

Hétfőn Franciaország és más EU-tagállamok – köztük Magyarországlezárták a határaikat az Egyesüt Királyságból érkezők előtt, mivel a koronavírus egy új, fertőzőképesebb variánsa jelent meg Londonban és Délkelet-Angliában. Az európai határok lezárása közlekedési káoszt okozott, sok francia és uniós állampolgár ragadt Nagy-Britanniában.

„A repülők, a hajók és az Eurostar vonat szerda reggeltől újra közlekedhetnek” – írta a Twitteren Jean-Baptiste Djebbari francia közlekedési miniszter. A francia miniszterelnöki hivatal közleménye szerint a brit állampolgárok vagy olyan harmadik ország állampolgárai, akik az Európai Unióban rendelkeznek lakhellyel, szintén beutazhatnak Franciaországba, ha nem fertőzöttek.

A kamionsofőröknek 30 perc alatt eredményt mutató koronavírus-gyorstesztet kell elvégeztetniük – írja az MTI. Az eredményt SMS-ben kapják meg a sofőrök, és negatív teszttel 72 órán belül átkelhetnek Franciaországba. Ellenőrzéskor ezt az üzenetet kell felmutatniuk. A sofőrök tesztelését a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) és a brit hadsereg szakértői végzik. Grant Shapps brit közlekedési miniszter azt mondta, a brit kormány továbbra is azt kéri a teherfuvarozó cégektől, hogy kerüljék el a délkelet-angliai átkelőket.

A Brit Kiskereskedelmi Szövetség (BRC) közleményében pedig azt írják,

a torlódásban rekedt kamionok 24 órán belül nem tudnak ismét útnak indulni, és így nem tudják felvenni az ételszállítmányokat, karácsony után „problémák támadhatnak” a friss élelmiszerek nagy-britanniai kínálatában.

Az új szabályok január 6-ig lesznek érvényben, hacsak később ezt nem vizsgálják felül. Kedd délután az Európai Bizottság (EB) már arra kérte a tagországokat, hogy oldják fel a határzárat. Kumin Ferenc londoni nagykövetet arról beszélt, hogy a korlátozások miatt sokaknak nagyon tragikus volt a mostani helyzet. A korlátozások miatt rengeteg kamion torlódott fel a doveri kikötőnél, sok sofőr már a második éjszakáját töltötte a kamionjában.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!