KSH: A magyarok kevesebb mint 15 százaléka oltatná be magát biztosan

2020. december 22. – 17:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) felmérése szerint a megkérdezettek kevesebb mint 15 százaléka, csak minden hatodik-hetedik magyar biztos abban, hogy beoltatná magát a koronavírus elleni védőoltással. December első hetében a válaszadók több mint egyharmada volt elutasító az oltással kapcsolatban.

A kérdezettek 28,3 százaléka válaszolta azt, hogy talán beoltatná magát, míg 35,6 százalékuk egyértelmű nemmel válaszolt. Az oltáshoz való hozzáállást leginkább a vakcina biztonságosságáról alkotott kép befolyásolja. A válaszadók több mint fele egyáltalán nem, míg egynegyedük alig veszi figyelembe az oltásellenes csoportok véleményét. 21,2 százalékuk még nem tudja, hogy beoltatná-e magát a vakcinával, vagy pedig nem válaszolt erre a kérdésre.

Forrás: KSH felmérés: COVID-19 oltás – 2020.12.21.
Forrás: KSH felmérés: COVID-19 oltás – 2020.12.21.

Leginkább a 64 év felettiek és a felsőfokú végzettségűek tervezik, hogy beoltatják magukat. A munkanélküliek, a fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek a legelutasítóbbak. Az elutasítók aránya egyik csoportban sem éri el az 50 százalékot. A megkérdezett nők 15,5 százaléka, míg a férfiaknak 14,3 százaléka mondta azt, hogy biztosan beoltatja magát.

Forrás: KSH felmérés: COVID-19 oltás – 2020.12.21.
Forrás: KSH felmérés: COVID-19 oltás – 2020.12.21.

Az EU-ban december 27-én kezdődik az oltás

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hétfőn jóváhagyta a Pfizer és a BioNTech vállalatok által fejlesztett koronavírus elleni vakcinák forgalmazását az Európai Unióban, amit az Európai Bizottság még aznap este engedélyezett is. Ezzel a Pfizer-BioNTech-vakcina az első, aminek megkezdődhet a tömeges alkalmazása az Unióban, Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke bejelentette, hogy a vakcina mind a 27 tagállamban egyszerre és ugyanazon az áron lesz elérhető. Az első adag ellátmány december 26-án érkezik, az azt követő napoktól kezdődhet az oltás.

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján elmondták, hogy Magyarországon december 27-én az egészségügyi dolgozók oltását kezdik meg. Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint hetekig fog tartani, mire mindenkit beoltanak ebből a körből. Ismét hangsúlyozták – ahogy a keddi kormányinfón is –, hogy a járvány terjedését akkor lehet megállítani, ha a lakosság legalább 60 százaléka beoltatja magát.

Müller elmondta, hogy két oltást adnak be, a kettő között pedig 3 hétnek kell eltelnie. A védettség a második oltást követő 7. napon válik teljessé, vagyis az első oltás beadása és a védettség megszerzése között egy hónap telik el. A kormány tájékoztató kampányt indít a koronavírus elleni oltás regisztrációjával kapcsolatban. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt írta, a Vakcinainfó nevű oldalon regisztrálók elsők között kaphatnak tájékoztatást az oltásról. A tájékoztató anyagok azt is hangsúlyozzák, hogy az oltás önkéntes és ingyenes lesz, sorrendjét pedig a veszélyeztetettség mértéke határozza majd meg.

Vizsgálják a vakcinák hatékonyságát az új vírustörzzsel szemben

Az Egyesült Államokban már engedélyezett vakcinák gyártói, a Pfizer-BioNTech és a Moderna is bejelentette, hogy letesztelik koronavírus elleni oltóanyagaik hatékonyságát a Nagy-Britanniában azonosított új vírustörzzsel szemben. A Moderna arra számít, hogy vakcinájuk védettséget nyújt a briteknél felbukkant variáns ellen is, de mindenképpen tesztelni fogják a következő hetekben az oltóanyagot, hogy a feltételezésnél több is rendelkezésükre állhasson. A Pfizer-BioNTech a közleményben azt írta, hogy adatokat gyűjt a vakcinájával beoltott emberektől.

Ugur Sahin és Özlem Türeci, a BioNTech vezetői is azt mondták, nagy valószínűséggel az új mutációval szemben is védettséget ad a vakcinájuk. Az online sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy az oltóanyagot szükség esetén nagyjából másfél hónap alatt tovább lehet fejleszteni, hogy alkalmazkodjon a Nagy-Britanniában terjedő új mutációhoz, de erre várhatóan nem is lesz szükség. A tudomány a valószínűség fogalmával dolgozik, és „nagyon nagy a valószínűsége” annak, hogy a vakcina a vírus új változata ellen is véd – mondta Sahin és Türeci.

A BioNTech mainzi központja 2020. december 22-én, Németországban – Fotó: Andreas Arnold / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
A BioNTech mainzi központja 2020. december 22-én, Németországban – Fotó: Andreas Arnold / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Ugyanakkor az új variáns ezzel együtt is veszélyes, a fokozott fertőzőképesség miatt meglehet, hogy a tervezett 60-70 százaléknál nagyobb átoltottsági arányt kell elérni ahhoz, hogy az élet visszatérhessen a régi kerékvágásba. Az oltás hatékonyságét külön megvizsgálják az új vírusváltozattal szemben. Ezzel a munkával két hét alatt, január elejére végeznek. Kiemelték, hogy az oltóanyagot a vírus húsznál is több változatára tesztelték már, és valamennyivel szemben védettséget biztosított.

Szerintük a készítmény nemcsak hatásos, hanem biztonságos is, és lehetséges mellékhatásai nem különböznek a másfajta oltásokra jellemző tünetektől. A leggyakoribban közé tartozik a kimerültség, amely az esetek 3,8 százalékában fordult elő eddig, és a fejfájás, amely az esetek 2 százalékánál jelentkezett. Az oltóanyagot Európában a Pfizer üzemeiben gyártják, a belgiumi Puursben és egy Bécs melletti üzemben, valamint Mainzban, és hamarosan egy újabb németországi helyszínen, a Frankfurthoz közeli Marburgban. (MTI)

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!