180 beteg halt meg, 1238 új eset került be a statisztikába

2020. december 22. – 09:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

1238 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 306 368 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 180 beteg, így az elhunytak száma 8462 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 108 676 fő, az aktív fertőzöttek száma 189 230 fő. 7124 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 522-en vannak lélegeztetőgépen, olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Ennyire kevés új fertőzött október közepe óta nem szerepelt a hivatalos statisztikákban:

Ugyanakkor az elmúlt pár héthez képest a tesztek száma is nagyon lezuhant, mindössze 7937-et végeztek el:

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) pert indít a Népegészségügyi Központ (NNK) ellen, mert véleményük szerint az NNK nem nyújt megfelelő tájékoztatást a járványhelyzetről. A TASZ több mint ötven közérdekűadat-igényléssel fordult az NNK-hoz, hogy megismerhetővé váljanak a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb statisztikák, az NNK azonban rendre megtagadta az érdemi válaszadás. A TASZ szerint a járvánnyal kapcsolatos hivatalos tájékoztatás színvonala Magyarországon már az első hullám óta messze elmarad a régió más országaitól. „A fertőzések kor és terület szerinti eloszlásáról vagy a kórházi kapacitásokról egyáltalán nem tudunk semmit, de a közzétett információkból is csak külön energiabefektetéssel juthatunk érdemi ismeretekhez.”

Eleinte csak monogrammal, ám azóta már névvel, számos esetben pedig konkrét kórház megjelölésével teszi közzé honlapján a Magyar Orvosi Kamara azokat az egészségügyi dolgozókat, akik értesüléseik szerint koronavírus-fertőzöttként vesztették életüket a járvány során. A felsorolásban hétfőn délelőtt 39 név szerepelt. A lista alapján a Magyar Orvosi Kamara eddig tíz háziorvosról, nyolc mentődolgozóról, egy mohácsi és egy hatvani radiológus főorvosról, több ápolóról tud szerte az országból, de sebész, pécsi kutatóorvos és nőgyógyász is szerepel az egészségügyi áldozatok listáján.

Hétfőn az operatív törzs tájékoztatóján jelentették be, hogy december 24-ről 25-re virradóra felfüggesztik a kijárási tilalmat, és a családi rendezvények tízfős korlátozásába nem kell beleszámolni a 14 év alatti gyermekeket. A Nagy-Britanniából érkező repülőgépek nem szállhatnak le Magyarországon sem hétfő éjféltől. Korábban mások mellett Lengyelország is így döntött, mert a koronavírus egy új változata jelent meg a szigetországban. Kérdésre válaszolva Müller Cecília azt mondta, „nem zárható ki, hogy a mutáns variáns bejut Magyarországra, de még nem detektálták az itthoni szakemberek”.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

A most azonosított variáns több eddig ismert mutációt gyúrt magába, amivel megnőtt a fertőzőképessége. Gyorsan tud terjedni, de az eddigi adatok alapján nem okoz súlyosabb tüneteket, mint a már ismert változatok. A már meglévő oltások valószínűleg hatásosak lesznek az új mutáns ellen is, de van olyan kutató, aki szerint az első lépéseit láthatjuk annak, hogy a vírus a vakcina kicselezése felé tart. Erről szóló cikkünket itt olvashatja el. Arról, hogy a koronavírus új mutációja hogyan érinti Nagy-Britanniát, ebben a cikkünkben tájékozódhat.

Az Európai Bizottság hétfő este engedélyezte a Pfizer és a BioNTech vállalatok által kifejlesztett vakcinák forgalomba hozatalát. Ezzel a Pfizer–BioNTech-vakcinák az elsők, amelyeknek megkezdődhet a tömeges alkalmazása az Európai Unióban. A döntést Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke jelentette be, illetve hozzátette, a vakcina mind a 27 tagállamban egyszerre és ugyanazon az áron lesz elérhető. Az első adag ellátmány december 26-án érkezik, az azt követő napoktól elkezdődhet az oltás.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!