Pert indít a TASZ az NNK-val szemben

2020. december 21. – 14:13

Másolás

Vágólapra másolva

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) pert indít a Népegészségügyi Központ (NNK) ellen, mert véleményük szerint az NNK nem nyújt megfelelő tájékoztatást a járványhelyzetről. A TASZ több mint ötven közérdekűadat-igényléssel fordult október és december között az NNK-hoz, hogy megismerhetővé váljanak a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb statisztikák, az NNK azonban rendre megtagadta az érdemi válaszadást – írja a TASZ közleménye.

A TASZ szerint a járvánnyal kapcsolatos hivatalos tájékoztatás színvonala Magyarországon már az első hullám óta messze elmarad a régió más országaitól. „A fertőzések kor és terület szerinti eloszlásáról vagy a kórházi kapacitásokról egyáltalán nem tudunk semmit, de a közzétett információkból is csak külön energiabefektetéssel juthatunk érdemi ismeretekhez.”

Ezért október 21. óta minden nap új közérdekűadat-igénylést küldtek a járványügyért felelős NNK-nak, hogy adja ki az előző napra vonatkozó, korcsoportok és területi eloszlás szerinti adatokat a fertőzés kiterjedtségéről, a halálozásokról és a kórházak kapacitásairól. A hatóság azonban ennek nem tettek elege, részben arra hivatkoztak, hogy a kikért adatok már elérhetők, például egy Facebook-oldalon, ahol egy galériába naponta feltöltött képekről lennének leolvashatók bizonyos adatok. Az adatok nagyobb részére viszont arra hivatkozva tagadták meg a válaszadást, hogy azok nem állnak a rendelkezésére korcsoportok szerinti vagy területi bontásban, írja a TASZ.

Az adatigényléseket a német, az osztrák és a szlovák napi járványügyi jelentések alapján állították össze, azzal a céllal is, hogy javaslatot tegyen arra, hogy miként zárkózhatna fel a magyar járványügyi tájékoztatás a szomszédos országokhoz. A TASZ szerint a koronavirus.gov.hu oldalon rossz minőségű, átláthatatlan, hiányos adathalmaz szerepel, amelyből a nyilvánosságot leginkább érintő és érdeklő információkat alig, vagy egyáltalán nem lehet megismerni.

„Az NNK olyan adatokról is letagadta, hogy a rendelkezésére állnak, amelyeknek a meglétéről bizonyítékunk van, és egyébként is nélkülözhetetlenek a szakmai munkához. Ez nemcsak súlyosan jogsértő, de ha tényleg igaz lenne, hogy a legalapvetőbb covid-adatok nem állnak a magyar járványügyi csúcsszerv rendelkezésére a világjárvány közepén, az egyenesen ijesztő. Amikor egy állami szerv tömegesen utasítja el az adatigényléseket, miközben a legkisebb igyekezetet sem teszi a világos tájékoztatás érdekében, akkor egyértelműen megsérti az állampolgárok tájékozódáshoz való jogát. Ezért pert indítunk az NNK-val szemben, hogy fellépjünk a jogellenes titkolózással szemben” – mondta Remport Ádám, a TASZ jogásza.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!