Debrecenben, Pécsen és Székesfehérváron sem lesz éjféli mise 24-én

2020. december 22. – 16:33

Másolás

Vágólapra másolva

Több helyen elmarad december 24-én az éjféli mise, illetve 25-én az ünnepi istentisztelet, máshol regisztrációhoz kötik a részvételt, és korlátozzák a hívek számát a templomokban a koronavírus-járvány miatt. Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára azt mondta: a korlátozás karácsonyi feloldása lehetőséget ad az éjféli szentmisék megtartására, de ennek ellenére azokat sok helyen nem vagy csak online tartják meg. Nem lesz éjféli mise például Székesfehérváron, Debrecenben, Pécsen, mert ezekben a nagyvárosi székesegyházakban olyan sok hívő szokott részt venni a szertartáson, hogy nem lehet betartani a járványügyi szabályokat. A váci székesegyházban regisztrációhoz kötött a részvételt. Sok helyen előesti szentmisét tartanak, illetve karácsony első és másodnapján lesznek szertartások. A templomokban kötelező a maszkhasználat és a távolságtartás a nem egy háztartásban élők között.

A Magyarországi Református Egyház (MRE) azt közölte: az istentiszteletek megtartásáról a helyi lelkészek döntenek, a hívek tőlük kérhetnek tájékoztatást. Az MRE zsinatának elnöksége azt kérte, hogy csak azokban a templomokban tartsanak istentiszteletet, ahol eleget tudnak tenni az előírásoknak. A szertartásokat csak fertőtlenített, kiszellőztetett templomban lehet megtartani, a híveknek kötelező maszkot viselniük és négyméteres távolságot tartaniuk egymástól. Azt is javasolják, hogy csak előzetes regisztrációval engedjenek be híveket a templomba.

Az Evangélikus Információs Szolgálat tájékoztatása szerint az istentiszteletek megtartásáról az evangélikus egyházban is a gyülekezeti elnökségek döntöttek. Az evangélikus gyülekezetekben 24-én több helyen a templom előtt tartják a szertartást, de olyan közösség is van, amelyik erdőben. Karácsony első és másodnapján sok templomban regisztrációhoz kötik a részvételt az istentiszteleten, máshol online szertartást tartanak. Nagyvárosokban, például Győrben, ahol nem tudják garantálni a biztonságos részvételt a szertartásokon, zárva lesznek a templomok a ünnepek alatt. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől