Bruce Willis egy elvesztett fogadás miatt szerepelt a Jóbarátokban

2024. szeptember 22. – 06:50

Bruce Willis egy elvesztett fogadás miatt szerepelt a Jóbarátokban
Bruce Willis a Jóbarátokban – Fotó: Chris Haston / NBC / Universal / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Ma kereken 30 éve, hogy bemutatták az NBC-n a Jóbarátok legelső részét. Mondani sem kell, hogy a többi már tévétörténelem, a hat New York-i barátról szóló sorozat minden idők legsikeresebb sitcomja. A Jóbarátok popkultúrára gyakorolt hatását nem kell külön bemutatni, ahogy azt sem, hogy hány ismert színész bukkant fel az évek során kisebb-nagyobb szerepekben Brad Pitt-től Reese Witherspoonon át Charlie Sheenig. Az egyik legemlékezetesebb mégis egyértelműen Bruce Willis felbukkanása volt, aki három epizódon át alakította Paul Stevenst. Willis szereplése azért is volt szokatlan, mert akkor már mindenki véres akcióhősként gondolt rá, és meglepő volt egy tőrőlmetszett sitcomban látni. Mint évekkel később kiderült, a színész nem akárhogyan került annak idején a Jóbarátokba.

Willis karaktere, Paul Ross egyik sorozatbeli szerelmének, Elizabeth-nek volt az apja. A háromepizódos történetszál arra épült, hogy Ross összejött az egyik egyetemi tanítványával, akinek az apja nagyon nem támogatta kettőjük kapcsolatát, és megfenyegette Rosst, hogy ha nem hagyja ott a lányát, akkor felnyomja a munkahelyén, amiért a saját diákjával kezdett kapcsolatot. Mindeközben a férfi összejött Rachellel, aminek az lett a vége, hogy Ross, Rachel, Elizabeth és Paul együtt víkendeztek, végül kiderült a kemény, bíráló, magának való férfiről, hogy valójában nagyon törékeny lélek. Rachel próbálta őt megnyitni, ami olyan jól sikerül, hogy Willis karaktere onnantól kezdve képtelen volt abbahagyni a sírást, és jobb híján Rachel szakított vele.

Paul Stevens szerepe azért is volt zseniális Willisnek, mert a színész az azt megelőző években tökös, kemény, ellentmondást nem tűrő alfahímeket játszott, és első ránézésre a Jóbarátokban is egy pontosan ilyen karaktert írtak neki, hogy aztán a végén egy sírdogáló, törékeny férfi váljon belőle – ami a teljes ellentéte a mozikból megismert szerepeinek. Annyira jól állt Willisnek a szerep, hogy utólag megnyerte a legjobb férfi vendégszereplőnek járó Emmy-díjat is.

Jóval később kiderült, hogy Willis végeredményben nem keresett semmit a Jóbarátokkal, ami az akkori státuszát ismerve szinte hihetetlennek tűnhet. A Chandlert alakító, tavaly meghalt Matthew Perry Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing című önéletrajzi könyvében mesélte el, hogyan is sikerült Willist rávenni a szerepre: egy szimpla fogadással.

Willis és Perry ugyanis együtt szerepeltek a 2000-ben megjelent Bérgyilkos a szomszédom című vígjátékban, ami Perry egyik első nagy filmes próbálkozása volt a Jóbarátok indulása után, Willisnek pedig azon ritka korai munkáinak egyike, ahol a kemény karaktert nem kellett akcióhoz használnia. A már akkor alkohol- és drogfüggőséggel küzdő Perry szoros barátságot kötött a forgatáson Willisszel, akivel hamar egymásra találtak. Elmondása szerint viszont annyiban különböztek egymástól, hogy míg ő tipikus függőként állítja be magát, Willis egy igazi particsászár volt, aki őrültként volt képes bulizni, de vele ellentétben tudta, mikor kell leállni.

A könyv szerint Willis egyáltalán nem volt biztos benne, hogy a Bérgyilkos a szomszédom sikeres film lesz, ellenben Perryvel. Utóbbi ezért fogadást kötött Willisszel, hogy ha a film sikeres lesz, akkor muszáj elvállalnia egy vendégszereplést a Jóbarátokban. A Bérgyilkos a szomszédom végül több mint százmillió dolláros bevételt ért el világszerte, és három héten át a legnézettebb film volt az Egyesült Államokban.

Willis végül a hatodik évadban bukkant fel a Jóbarátokban három rész erejéig. A szereplést nem ingyen vállalta, de a fizetését végül szétosztotta öt jótékonysági szervezet között, amelyek többek között AIDS-kezeléssel, nemi erőszak áldozataival vagy nehéz sorsú gyerekekkel foglalkoztak.

Érdekesség, hogy Perry és Willis évekkel később újra együtt dolgozott a 2004-ben megjelent Már megint bérgyilkos a szomszédomban, azonban az első filmhez képest ez rettenetesen nagy bukás lett. Ennek ellenére a két színész között jó kapcsolat maradt, amire Perry úgy emlékezett vissza, hogy a vad bulizások után, napfelkeltekor általában már csak ketten üldögéltek és beszélgettek valahol, ahol megismerte az igazi Bruce Willist, akit törődő, kedves, jószívű emberként írt le, akivel szívesen lettek volna örökké barátok, de végül a sors és a karrierjük miatt később eltávolodtak egymástól.

Évekkel később egyébként a sorozat rajongói azt kifogásolták, hogy a Jóbarátokban a három férfi főszereplő kedvenc filmje a Die Hard, ezért meglehetősen furcsán jött ki Bruce Willis vendégszereplése. Hiszen ha a Die Hard a fiúk kedvenc filmje Bruce Willis főszereplésével, akkor hogy kerül Bruce Willis a világukba Paul Stevensként? Pláne úgy, hogy az egyik Willis-epizódban még a Die Hard is előkerül, ami sok embert teljesen összezavart.

Annak ellenére, hogy már 30 éve, hogy elindult és 20 éve, hogy vége lett a Jóbarátoknak, a hatása a mai napig érezhető, ezért a Telexen is sokat írtunk a kultikus sorozatról. Például a műsorban használt konzervröhögésről (bár a legtöbb jelenetet valódi közönség előtt vették fel); arról a két forgatókönyvről, amelyeket milliókért árvereztek el; és elkészítettük Ross legendás, hálaadásnapi maradékokból készített szendvicsét is. Szintén nemrég derült ki az is, hogy a sorozatban eredetileg Chandler megcsalta volna Monicát, azonban Perry nem örült ennek, mert szerinte a nézők sosem bocsátottak volna meg neki, ezért végül elvetették ezt az ötletet.

A sorozat elképesztő sikere ellenére egészen 2021-ig kellett várni bármilyen folytatásra vagy összeállásra, amiből végül az lett, hogy a hat színész, illetve több ismert mellékszereplő és alkotó összeült az HBO egy különkiadására, visszaemlékezni a forgatásokon eltöltött évekre és a közös emlékekre. Arról, hogy mit adott nekünk a Jóbarátok, ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!