Ross hálaadási maradékokból készült szendvicse sokkal több mint csak egy szendvics

2023. november 23. – 15:51

Ross hálaadási maradékokból készült szendvicse sokkal több mint csak egy szendvics
Ross ellopott szendvicse, amiben a hálaadási vacsora maradékai voltak – Fotó: Ács Bori / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Mindenki tudja, miért olyan jelentős fogalom Ross Geller hálaadási pulykaszendvicse, de azért felelevenítem azok számára, akik nem évente nézik újra mind a tíz évad Jóbarátokat. Ross szendvicsét, amelyet Monica készített neki a hálaadási pulykalakoma maradékaiból, ellopják a munkahelyén, ezen teljesen kiborul. (Az a szendvics volt az egyetlen jó dolog az életemben! Valaki megette az egyetlen jó dolgot az életemben! – mondja.)

Phoebe az utcán töltött évek tapasztalatait alkalmazva tippeket ad neki, milyen feliratokkal lássa el a hűtőben az ebédjét annak érdekében, hogy ne lopják el újra éhes paleontológus munkatársai. A cetlin ugyan nem tudjuk meg, mi áll, csak azt, hogy hatására valóban nem eszik meg újra a szendvicsét, cserébe őrültnek csúfolják, és a főnöke pszichiáterhez akarja küldeni. A beszélgetés során kiderül, hogy éppen ez a főnök ette meg a pulykás szendvicset. Ross még az eddigieknél is jobban kiakad, őrjöng, melynek hatására felfüggesztik a munkahelyén.

Valódi fordulópont az életében ez a sima szendvics, egy nagy krízis utolsó cseppje, ami kirobbantja az összeomlást. Ahogy az egész sorozat során minden hálaadásnak, úgy ennek a maradékos szendvicsnek is nagy jelentősége van, ezért azóta is sokan próbálják reprodukálni annak ellenére, hogy az epizódban csupán egyetlen pontos infót kapunk róla. Ross „the moist maker”-nek nevezi, mert Monica egy extra kenyérszeletet helyez a közepébe, amelyet előtte gravy-be, azaz pulykából készült barnamártásba áztatott. Ezen túl csak annyit tudunk, hogy óriási volt, annyira, hogy a tolvaj főnök ki is dobta a kukába a felét, mert nem bírta megenni.

A hálaadás napi menü viszonylag fix minden amerikai asztalon, a pulykán túl a barnamártás és az áfonyaszósz is fontos elem, köretnek édesburgonya kerül mellé, és lényeges a töltelék is, amely nem csupán a pulyka belsejébe kerül, hanem köretként is esznek belőle. Ez egy száraz kenyérkockákból, olykor kukoricakenyér morzsából álló, gazdagon ízesített keverék.

Nálunk Magyarországon nincs hálaadás, így ilyenkor nincsenek maradékaink se, mi karácsony másnapján is hideg töltött káposztát eszünk majonézes krumplival.

Ha távoli országok hagyományaival játszunk, annál többet lehet csalni a szendvics elkészítésével: ez egy igazán túlélésre optimalizált verzió, amely nyilván ezerszer egyszerűbb, mikor épp amúgy is akad némi sült hús maradéka az embernek. Nem csak azért furcsa, amit csinálok, mert maradékokat gyártok mesterségesen, de azon is minden hűséges rajongó meg fog botránkozni, hogy a pulyka nálam csirke, ugyanis a hazai pulykák teljesen alkalmatlanok arra, hogy megsüssék őket, maximum sonkafélének jók, de a hálaadási szaftos hús sehogy nem jönne ki belőlük. A csirke mellé simán megsütöttem egy édeskrumplit, majd az alatta képződött szafttal csináltam egy nagyon kevés barna mártást, a többi beszerzett alapanyag volt. Aki kenyeret is sütne hozzá, annak ezt a szendvicskenyeret javaslom.

Szendvicskészítéshez ugyan nem kell nagy tudomány, de amikor ennyi töltelék kerül egymásra, mégis érdemes odafigyelni, mert ha nem egyenletesen oszlik el minden, akkor nem jut az összes falatra az össze hozzávalóból, akkor pedig mit sem ér az egész.

Ross Hidratáló Szendvicse

A szendvicset egy barnamártásba áztatott kenyérszelet hidratálja belülről – Fotó: Ács Bori / Telex
A szendvicset egy barnamártásba áztatott kenyérszelet hidratálja belülről – Fotó: Ács Bori / Telex

Alapanyagok négy szendvicshez:

  • 2 nagyobb csirkecomb
  • egy nagyobbacska édesburgonya
  • 4 salátalevél (vagy más zöld)
  • 4 evőkanál áfonya, vagy vörösáfonya lekvár
  • a mártáshoz:
  • 1 dl húsleves vagy víz
  • egy kiskanál vaj
  • egy kiskanál liszt

A töltelékhez:

  • 100 gramm száraz kenyér
  • 1 kiskanál vaj
  • 12 vékony szelet kenyér

A sütőt előmelegítem 150 fokon. Egy serpenyőt, amit aztán a sütőben is tudok majd használni, forróra hevítek. A combokat bőrükkel lefelé a serpenyőbe teszem, hagyom megpirulni, majd megfordítom, mellédobok pár darab zöldséget (ez elhagyható) és a meghámozott, felkockázott édesburgonyát. Lefedem egy rá passzoló fedővel vagy alufóliával. Körülbelül 30 perc alatt puhára sütöm, kiveszem, és hagyom tíz percig pihenni. A krumplikat külön tálba szedem, a combokat is kiszedem egy deszkára. A serpenyőben maradt szaftot is kiöntöm egy kis pohárba. A serpenyőbe dobom a vajat, nagyon alacsony lángon elkeverem, felkaparom az esetleges pörcöket. Megszórom a liszttel, és kézi habverővel kevergetve megpirítom a vajban a lisztet. Közben a vizet vagy a húslevest a kimentett szafttal együtt felmelegítem, és vékony sugárban, állandó keverés mellett a pirított lisztes rántáshoz öntöm. A mártást ízesítem, ha kell, sóval és borssal, majd felforralom, és néhány percig főzöm, amíg be nem sűrűsödik.

Végül a töltelékutánzat maradt: ehhez kb. két szelet száraz kenyeret durvára vágok egy éles késsel, és egy serpenyőben, kevés vajon átpirítom.

A kenyérből egy szendvicshez három szeletet vágok. Az egyiket beáztatom a mártásba. A másik két szeletre egy-egy salátalevelet teszek, az egyikre az áztatott kenyérszeletet, a másikra édesburgonya pürét, arra a tépkedett csirkehúst, majd lekvárt kanalazok a tetejére. Ráborítom a másik kenyérszeletet, és inkább nem vágom ketté, ahogy a fotón van, mert az egész hajlamos szétesni tőle, inkább egészben érdemes enni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!