Orbán Viktor szerint az ország pénzügyi helyzete mérsékelten stabil, a megszorítás szocialista műfaj

2024. szeptember 30. – 12:59

frissítve

Orbán Viktor szerint az ország pénzügyi helyzete mérsékelten stabil, a megszorítás szocialista műfaj
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Hétfőn elkezdődött a parlament őszi ülésszaka.
  • Orbán Viktor felsorolta, mit csináltak az utolsó ülés óta. Azt ígérte, minden eszközzel megvédik az ország szuverenitását, majd újra a gazdasági semlegességről beszélt.
  • A Momentum felszólítására a fideszesek is állva tisztelegtek Karsai Dániel emléke előtt, de Kövér László szerint ez propaganda volt a halál kultúrája mellett.
  • Gyurcsány Ferenc hazaárulózott, Kövér elvette tőle a szót, mire a DK kivonult a teremből.
  • Kocsis Máté szerint lehet, hogy Orbán Balázs olyat mondott, amit nem lehet mondani, de korrigálta a szavait.
  • Percről percre követtük a napirend előtti felszólalásokat.

Lezárjuk közvetítésünket.

„Szinte hihetetlen, de Ukrajnában lassan ezer napja dúl a háború” – mondta a zakóját gombolgatva Halász János, a Fidesz képviselője napirend előtti felszólalásában. A teljesen értelmetlen öldöklésnek egyetlen alternatívája van szerinte: a béke.

A kormány és a Fidesz a béke álláspontját képviseli, és azon van, hogy mihamarabb béke legyen. Halász szerint a béke legnagyobb reménye Donald Trump győzelme lehet, mert a nyugati világ vezető politikusai háborús pszichózisban élnek. „A világ békeszerető, békevágyó része (…) azért szurkol, hogy ismét ő legyen az elnök” – fogalmazott a Fidesz politikusa, és megnyugtatta Orbán Viktort, hogy a Fidesz továbbra is támogatja a kormány békepárti álláspontját.

Simicskó István a migrációról beszélt napirend előtti felszólalásában. A KDNP frakcióvezetője továbbra is mindenben egyetért a kormány döntéseivel, mindenben támogatja a kormányt, és továbbra is felháborítónak tartja azokat a brüsszeli lépéseket, amelyeken a kormány is felháborodik.

Az MSZP-s Komjáthi Imre szerint ma mindenki azon versenyzik, kinek szűkebb a gatyája és mennyit nyom fekve, és közben keveset gondolunk a nyugdíjasokra. „Ki fürdet meg egy özvegyen maradt nyugdíjas tanító nénit, aki már fél belépni a kádjába?” – tette fel a kérdést. Komjáthi szerint komoly munkaerőhiány van az idősellátásban. Az MSZP gondoskodási társadalmi szerződést vezetne be.

Tállai András erre úgy reagált, az MSZP vett el egyhavi nyugdíjat a nyugdíjasoktól.

Hazánk feladásáról soha, semmilyen körülmények között nem lehet szó, mondta a napirend előtti felszólalásában a momentumos Lőcsei Lajos. „Hazánk feladása hazaárulás. (…) Aki hazaáruló, az önként lép ki a nemzet közösségéből. Aki hazaáruló, az népünk ellensége” – mondta Orbán Balázs '56-os szavaira utalva.

Lőcsei szerint párttársai büszkén kiálltak a hazaáruló Orbán Balázs mellett.

„Büszkék rá, hogy hazaáruló van önök között. Az Orbán-féle társaság a hazaárulók társasága”

– jelentette ki a Momentum politikusa.

Lőcsei szerint most csak bevallották Orbánék a hazaárulást, de több mint tíz éve dolgoznak azon, hogy kiszolgáltassák az országot Oroszországnak. „Az orosz atom egy atompóráz Magyarországon, a magyar nemzeten. Ezt a pórázt köti Orbán és Putyin együtt Magyarországra.”

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A Momentum politikusa arról is beszélt, hogy a kormány orosz propagandával árasztja el az országot, Moszkvában írt propagandát terjesztenek magyar nyelven. Az orosz érdekeket szolgálja Paks II. mellett az „orosz kémbank” behozatala is. „Oroszország nem a barátunk. (…) Oroszország ellenséges ország.” Ennek az országnak üzente azt Orbán Balázs Lőcsei szerint, hogy jöjjenek be Magyarországra, és majd mi harc nélkül feladjuk az országot. „Oroszok bábjai uralkodnak felettünk. Ez az, amit mi magyarok nem fogunk elfogadni soha.”

„Orbán Balázs a kijelentését tisztázta, az félreérthető volt, az hiba volt. Emellett a leghatározottabban szeretném visszautasítani azokat a szavait, ami a magyar kormány, a magyar függetlenség, a magyar szuverenitás álláspontjában mondott” – válaszolta Lőcseinek a kormány nevében Panyi Miklós, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára.

Panyi képmutatónak tartja a hazaárulózást a Momentum politikusától azok után, hogy a párt a román párt mellett kampányolt Romániában, és mindent megtett azért, hogy Magyarország ne kapja meg az uniós forrásokat.

A jobbikos Sas Zoltán arról beszélt, hogy „az erőszak propagálása folyik” jelenleg, jelentős az erőszakos koldulások száma is, elég csak felszállni a Gödöllő felé tartó hévre, majd felsorolt pár bűncselekményt az elmúlt időszakból. Azt kérte a kormánytól, hogy a rendőrök és katonák alanyi jogon jussanak fegyverhez, hogy akcióba helyezhessék magukat bármikor, ha az utcán bűncselekménybe ütköznek.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Rétvári Bence erre úgy reagált, hogy felsorolta az ellenzékiek bírósági ügyeit, köztük Fekete-Győr Andrásét, Donáth Annáét és Varju Lászlóét. Az államtitkár szerint a politikusoknak példát kéne mutatniuk, de nem ilyen rossz példát.

A kiemelt beruházásokról beszélt napirend előtti felszólalásában Tordai Bence, a Párbeszéd-Zöldek frakcióvezetője. Szerinte a kiemelt beruházásokról szóló törvény nem a helyben lakók biztonságát, a természeti kincseket, a kulturális örökséget vagy az önkormányzatok hatásköreit védi meg, hanem kizárólag a nagytőkét.

Tordai szerint a magyar érdekek a legkevésbé sem jelennek meg Lázár János múlt heti érvelésében, ami arról szólt, hogy a kormány a kiemelt beruházásokkal gyorsító sávot ad a beruházóknak. A Párbeszéd frakcióvezetője szerint az ötvenes évekhez hasonlóan a kormány most is nehézipar telepítését erőlteti, amihez nincs meg az ország adottsága. Leginkább az akkugyárakról van szó, miközben Magyarország energiában szegény, és nincs meg hozzá a kellő munkaerő, tudás, a tőke és a szigorú hatósági ellenőrzés. A Párbeszéd frakcióvezetője arról beszélt: a Fidesz gazdaságfejlesztési politikája a kiemelt beruházásokra épül, és a magyar emberek már nagyon unják ezt.

Lázár János helyett Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára válaszolt, pontosabban felolvasta az előre megírt szöveget. A kiemelt beruházásoknál azt érdemes nézni szerinte, hogy van-e olyan szituáció, amikor az általános szabályoktól egy komolyabb cél érdekében érdemes-e eltérni. Amikor háború van az országban, egy katonai beruházást nem lehet megkérdőjelezni Ágh szerint. Az államtitkár részletesen ismertette az építészeti törvényt a felszólalásban. Szerinte Magyarország stratégiai érdeke, hogy megmaradjanak a kiemelt beruházásokra vonatkozó szigorú előírások.

Toroczkai László a napirend előtti felszólalásában azt mondta, a kormány és Orbán Viktor megint csak arról beszéltek, hogy ők mindent jól csinálnak, komoly kérdésekben nem lehet velük tárgyalni. Ezután a migrációról beszélt, amiben az előző felszólalásában már nem volt ideje. A Mi Hazánk elnöke ezután arról beszélt, hogy Vitnyéden a helyiek szerint menekülttábor épül, mire a kormány azt mondta, nem. Ennek ellenére a Mi Hazánk tüntetni fog a helyszínen október 5-én, és továbbra is várja a választ arra a kérdésre, hogy mit akarnak ott építeni.

Rétvári Bence úgy reagált, hogy a kormány abban a kivételes helyzetben van, hogy 2015 óta ugyanazt mondják a migrációról: az rossz, és „semmiféle migránsgettót, migránstábort nem hajlandók létrehozni”. Így Vitnyéden sem lesz semmiféle menekülttábor, mondta a Belügyminisztérium államtitkára. Rétvári szerint itt a rendészeti oktatásban résztvevők táborozhatnak majd nyaranta.

A magyar állam működési zavarára és a támogatás hiányára vezethető vissza, hogy nem működik jól a magyar gyermekvédelmi rendszer, mondta Kanász-Nagy Máté, az LMP képviselője napirend előtti felszólalásában.

A legsúlyosabb probléma szerinte a bérkérdés. A szociális ágazatban dolgozók bére messze elmarad a nemzetgazdasági átlagtól, bruttó 400 ezer forint a csúcs a szektorban. Kanász-Nagy elégtelennek tartja a nyár eleji béremelést is a szociális szférában. Arról is beszélt, hogy vegzálják a gyermekvédelemben dolgozókat, és ezzel nem lehet a minőséget emelni.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a 2010 előtti kormányokra mutogatott, és arról beszélt: az Orbán-kormány jelentős béremelést hajtott végre a szociális szférában is az elmúlt 14 évben. Rétvári azt javasolta Kanász-Nagynak, hogy kérdezze meg házon belül Gyurcsány Ferenctől, 2010 előtt miért csökkentették a szociális ágazatban dolgozók bérét. A szociálpolitika legjobb módszerének pedig továbbra is azt tartja, ha az emberek dolgoznak.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Nyitrai Zsolt és Tállai András jól szórakoztak ma a parlamentben:

Ezen:

A momentumos Bedő Dávid Karsai Dánielről beszélt a parlamentben, majd arra kérte a képviselőket, hogy álljanak fel, hogy így emlékezzenek meg Karsairól. Ezután mindenki felállt a teremben, még Orbán Viktorék is. Kövér László erre úgy reagált, ez ízléstelen provokáció és politikai propaganda volt a halál kultúrája mellett.

Véget ért Orbán Viktor napirend előtti felszólalása és a képviselői válaszok. Rövid technikai szünet után a normál napirend előtti felszólalások következnek. Az LMP-s Kanász-Nagy Máté kezd.

Orbán Toroczkainak úgy reagált, „ismerethiány van” amögött, ahogy a víztározók kialakításáról beszélt. Azt javasolta a Mi Hazánk elnökének, hogy tanulmányozza a korábbi költségvetést, mennyi pénzt fordított a kormány a vízügyre.

Orbán azt megérti, hogy az értelmiségi és tudományos közegből érkező képviselők megvetéssel, pocskondiázva beszélnek az összeszerelő üzemekről. Az azonban meglepte, hogy a volt gyári munkás Komjáthi Imre is lebecsüli az összeszerelő üzemeket.

A miniszterelnök szerint örüljünk, hogy vannak gyárak Magyarországon, az MSZP társelnökének pedig azt mondta: „a munkások nevében vissza kell utasítanom azt, amit ön az összeszerelő üzemekről mond.”

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Orbán az MSZP-s Komjáthi Imrének úgy reagált, ő azért óvatosan beszélne az iskolai analfabetizmusról, mert ezeket a gyerekeket tanárok oktatják, így Komjáthi a tanárok munkáját értékeli le. Majd felemlegette, hogy a Gyurcsány-kormány sokkal kevesebbet költött oktatásra és egészségügyre is, mint ők.

A miniszterelnök végighallgatta az ellenzéki képviselők felszólalásait, közben jegyzetelt is magának.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

„A megszorítás egy szocialista műfaj” – mondta Orbán Viktor, aki szerint a polgári kormány nem alkalmaz megszorításokat. Eddig sem tette, és ezután sem fog.

Elnézést kért Orbán Ungár Pétertől, hogy nem ért egyet vele külpolitikai kérdésekben. A miniszterelnök szerint nem a magyar kormány avatkozik bele az amerikai választásba, hanem fordítva szoktak. Nagyon sokat kell még tenni azért szerinte, hogy Magyarország érdemben be tudjon avatkozni az amerikai politikába.

Orbán Tordai Bence felszólalására ezt mondta: Tordai Orbán Balázs felé intézett kritikája inkább fordítva lenne indokolt: „Kilépett a pártjából, mégis ön a frakcióvezető. Gratulálok, ez példátlan, mindenki megirigyelhetné ezt az angolnaszerű mozgást”.

A külüggyel szembeni kibertámadásokra Orbán úgy reagált, „ebből mindennap történik egy tucat, ne csináljunk ebből akkora ügyet”.

A miniszterelnök is úgy látja, hogy komoly bajok vannak a drogkereskedelem és drogterjesztés területén. Szerinte a nagyvárosok mellett a vidéki településeken is pusztít, és a kormánynak fontos feladata lesz, hogy a lehető legkeményebben fellépjen.

A Jobbik megkérdőjelezte a gazdasági semlegesség politikáját és a kínai hitel felvételét, folytatta Orbán. Tájékoztatta a képviselőket, hogy most fordultak az Európai Fejlesztési Bankhoz egy jelentősebb hitelért a magyar vasút fejlesztése érdekében. Kína mellett pedig Japánból és Katarból is vesz fel a magyar állam hiteleket.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Orbán Viktor reagálhat minden ellenzéki felszólalásra. A miniszterelnök szerint minden ott folytatódott, ahol tavasszal abbamaradt, annyi különbséggel, hogy megértésre szólítaná fel a képviselőket Gyurcsány Ferenccel szemben. Orbán szerint meg kell érteni ezt az idegességet, a DK-nak most már a parlamentbe bejutásért kell küzdenie.

Csalódott Kocsis Máté, mert tartalmasabb hozzászólást várt Gyurcsány Ferenctől. Az egész nyár arról szólt szerinte, hogy egy nárcisztikus hazudozót hallgattak, most bejöttek a parlamentbe, és hallgatnak egy másikat, Gyurcsányt.

Kommunistázott egy sort a Fidesz frakcióvezetője: kék és piros kommunistákról is beszélt.

„Orbán Balázs lehet, hogy olyat mondott, amit nem lehet mondani, de korrigálta a szavait”

– mondta Kocsis. Ez azonban még nem lehet ok szerinte, hogy a Wittner Máriát gyalázó és tömegbe lövető kommunisták 1956-ról felkérdezzék a kormányt. Azt kérte a többi képviselőtől, hogy Orbán Balázs korrigált szavait vitassák meg vele.

Köszönetet mondott az árvízi védekezésben résztvevőknek, még ha az ellenzék annak is szurkolt szerinte, hogy ne sikerüljön. Kocsis Máté szerint az ellenzéknek semmi joga, hogy véleményt mondjon a gazdasági semlegességről.

Nyilvánvaló lett Kocsis szerint, hogy az ellenzéknek a nyár nem a foci-Eb-ről vagy a szavazóik megtartásáról szólt, hanem arról, hogy ne tanuljanak semmit a korábbi hibáikból. A Fidesz frakcióvezetője szerint a magyar emberek nem akarnak fegyvert küldeni Ukrajnába, erről véleményt mondtak a 2022-es országgyűlési választáson.

„Akik ismerik az emberiség történelmének legdrámaibb árulásának történetét, az pontosan tudja, hogy minden árulásnak hosszú története van. Orbán Viktor kormányfő árulásának is hosszú története van”, kezdte Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke szerint ennek az árulásnak a kezdetét keresve vissza kell menni másfél évtizedet, amikor Orbán még ellenzékben 15 percet négyszemközt találkozhatott Putyinnal Szentpéterváron. Gyurcsány szerint ezután „kiderült, hogy egy nagyhatalom vezetője valamivel markában tartja a magyar kormányfőt, aki emiatt eladta önmaga becsületét és hazája függetlenségét”.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Ezután Kövér László házelnök szólt be Gyurcsánynak:

Kövér: „Ne gondolja azt, hogy mindent megengedhet ebben a házban, Magyarország miniszterelnökét önnek nincs joga lehazaárulózni. (…) Nem engedhet meg magának mindent, mint 2006 októberében.”
Gyurcsány: „A házelnök a legrosszabb párttitkárként viselkedik…”
Kövér: „Üljön le. Egy pohár vizet hozzon valaki a képviselő úrnak, ön meg üljön le. Befejezte.”

Bár Kövér elvette a szót Gyurcsánytól, és a mikrofonját is kikapcsolta, a DK elnöke ennek ellenére tovább kiabált hazaárulásról. Kövér erre felszólította, hogy „higgadjon le”. Ezután azt mondta: „Sajnálatos módon úgy látom, a legutóbbi választás nagyon megviselte néhány képviselő idegrendszerét”.

Megköszönte a miniszterelnök tájékoztatóját Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője. Köszönetet mondott az árvízi védekezésben résztvevőknek is, de a legfontosabbnak mégis azt tartja, hogy a kormány időben meghozta a szükséges döntéseket. „Magyarország megmutatta, hogy képes egy ilyen árvízzel szemben is összefogni és védekezni” – fogalmazott Simicskó, és történelemórát tartott az 1838-as árvízről.

A KDNP kiemelten fontosnak tartja a Gondosóra-programot, ami azt mutatja a frakcióvezető szerint, hogy a kormány emberközpontú politikát folytat. Simicskó nagyon sok olyan idős emberrel találkozott, aki örömmel viseli a Gondosórát. Mélyen egyetért a KDNP Orbán Viktorral a gazdasági kérdésekben is, és családbarát pártként örömmel látják, hogy a kormány évről évre támogatja a családokat.

Simicskó szerint a kormány komoly eredményeket ért el a keleti nyitás politikájában is, és a KDNP messzemenőkig támogatja ebben a kérdésben is a kormányt. A migráció kérdésében is „egyértelmű és világos a kormány álláspontja” a frakcióvezető szerint. A jó hír, hogy a KDNP álláspontja is pont ugyanez. „Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország a világon” – jelentette ki Simicskó István, aki szerint minden a legnagyobb rendben Magyarországon.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Toroczkai László szerint az ellenzéki képviselőkre is lehetne reagálni, de inkább Orbánéra akar reagálni, mégiscsak ő vezeti az országot 14 éve. A Mi Hazánk elnöke szerint Orbán jobban tette volna, ha más témákról beszél, mert neki a miniszterelnök által említett mindhárom témában komoly mondandója van.

Árvíz: Toroczkai szerint Orbánnak el kellett volna mondania, hogy 17 köbkilométernyi vizet kiengednek az országból, miközben történelmi aszály sújtotta idén is Magyarországot. Itt csak a Mi Hazánk kongatja a vészharangot, mondta.

Gazdaság: Toroczkai szerint alapvetően az a helyzetértékelés, hogy egy nyugati és keleti nagy tömb között kell egyensúlyozni, az helyes, de a kormány megoldása erre ezzel teljesen ellentétes. A Mi Hazánk elnöke szerint Magyarország az egész világgal szemben áll, elveszített olyan potenciális lehetőségeket is, mint például az Öböl-menti országok által kínált lehetőségek. Arról is beszélt, hogy a magyar lakosság egy évben több mint ötezer milliárd forintot költ élelmiszerre, ennek 90 százaléka az, ami nem marad az adott térségben, hanem a kereskedelmen keresztül globális nagyvállalatokhoz kerül.

A harmadik témára, a migrációra Toroczkainak nem maradt ideje.

Orbán Viktor tusványosi beszédére gondolt Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke a miniszterelnök napirend előtti felszólalását hallgatva. Orbán Tusnádfürdőn beszélt a Mátrixról és a piros bogyóról.

„Sajnos azt a bogyót vette be, amivel beleragadt abba a mátrixba, amit Rogán Antal és propagandagépezete épített”

– fogalmazott az MSZP társelnöke.

A kormány mindig arról beszél, hogy fontos a következetesség, és ezért kellett távoznia Novák Katalinnak és Varga Juditnak a kegyelmi botrányban. Csak nőkre érvényes a következetesség? Miért nem távozik Orbán Balázs is? – tette fel a kérdést Komjáthi a napirend előtti felszólalásában.

Orbán azt mondja, hogy Magyarország szuverén, Komjáthi szerint azonban inkább „szuvenír Oroszországnak”. A miniszterelnök arról is beszél, hogy fontos a gyermekvédelem. Ehhez képest Pintér Sándor kirúgja a gyermekvédelemben dolgozók harmadát, folytatta az MSZP társelnöke. Családbarátnak hívja magát a kormány, de egyetlen lépést sem tett a menstuációs szegénység felszámolásáért.

Hatalmas kihívások előtt állunk Komjáthi szerint: a mesterséges intelligencia már ránk rúgta az ajtót, és emberek tömegeitől vehetik el a munkát. Ez is egy olyan szakpolitikai vita lehetne, amire készen áll az MSZP társelnöke. Arról is beszélt, hogy a szakmunkáshitelt össze kellene kötni egy új bérlakásprogrammal, és vissza kellene hozni a lakástakarék-pénztárt.

Komjáthi Imre egyetért abban a miniszterelnökkel, hogy fontos a béke. Társadalmi béke azonban csak akkor lesz szerinte, ha megvalósul a társadalmi igazságosság is.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Az LMP-s Ungár Péter a miniszterelnök gazdasági semlegességének terveiről beszélt. Azt mondta, a gazdasági semlegesség olyan dolog, ami a földrajzhoz kapcsolódik: „vagyunk, ahol vagyunk”, de az ország alapvető orientációja pedig emiatt nem változhat meg. „A kereskedelem egy jó dolog, de mások ezt nem dúcolják alá valami hatalmas ideológiai talapzattal, ahogy azt önök teszik”, mondta az LMP elnöke, aki szerint a világ egy nagyon bonyolult hely, Oroszország nem a keresztény Európa védőszentje.

Az európai politikát is érintette Ungár. Szerinte a mögötte álló párt „kevéssé kapott felhatalmazást arra, hogy európai ügyekben okosakat mondjon” (= az LMP nem jutott be az EP-be, és elég rossz eredményt is értek el a választásokon), de azért azt javasolja Orbánnak, hogy „ne tegyen úgy, mintha mindig jó lóra tett volna”.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

„Hallgatva az eddigi felszólásaikat, az a szörnyű felismerés kezd bennem érlelődni, hogy a támogatás fordítottan arányos az arroganciával”, sóhajtott egy nagyot Kövér László házelnök Tordai felszólalása után.

Megkülönböztetett figyelemmel köszöntötte a parlamentben Orbán Balázst Tordai Bence, a Párbeszéd-Zöldek frakcióvezetője. Úgy tűnik, még nem érkeztek meg a közvélemény-kutatások eredményei arról, hogy maradhat-e a miniszterelnök politikai igazgatója a posztján a múlt heti botránya után, tette hozzá.

„Az a beszéd, amit Orbán Viktor tartott, nagyjából annyira volt izgalmas, mint egy tsz-elnök beszámolója”

– folytatta Tordai. Sokkal izgalmasabb volt szerinte Orbán Balázs 1956-os gondolatmenete. Felolvasta a politikai igazgató szavait, amely világraszóló botrány lett szerinte.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Ez nem egy rossz megfogalmazás volt Tordai szerint, hanem Orbán Viktor politikájának logikus meghosszabbítása, a miniszterelnök ugyanis a háború eleje óta következetesen azt mondja, hogy Ukrajnának nem kellene védekeznie.

Tordai szerint az 1956-os örökségből tanulva Magyarországnak kellett volna az ukrán honvédők legnagyobb támogatójának lennie. Ehhez képest a magyar kormány tüske a köröm alatt, és Putyin csatlósaként próbálja az egységes kiállást, Ukrajna védekezését ott gáncsolni, ahol csak tudja.

A Párbeszéd frakcióvezetője szerint egyetlen háborúpárti figura van ma: Vlagyimir Putyin, aki elindította a háborút, és aki lezárhatná, ha kivonulna az általa megtámadott szuverén Ukrajnából. „Ha valaki támogatja a háborút, éppen önök azok, nem éppen kedves fideszes és KDNP-s képviselőtársaim” – fogalmazott Tordai.

A magyar szuverenitásról beszél a kormány, miközben az orosz hackerek feltörték a Külgazdasági és Külügyminiszter informatikai rendszerét, az orosz tankönyvben pedig fasiszta felkelésként írnak a magyarországi 56-os forradalomról. „Szégyenteljes és hiteltelen, amit ebben a témakörben nyújtottak” – mondta a Párbeszéd frakcióvezetője, aki szerint hitelességi, legitimációs és erkölcsi válságban szenved a kormány a következő másfél évben.

Pintér Sándor keze a Momentum szórólapján nyugszik, amit Orbán Balázs 1956-os megszólalása miatt osztottak ki a fideszes képviselőknek. A belügyminiszternek Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője mond valamit.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!