Mindenki sejti, hogy menekülttábor lesz Csermajorban, mégis le akarják tagadni

Legfontosabb

2024. szeptember 14. – 07:33

Mindenki sejti, hogy menekülttábor lesz Csermajorban, mégis le akarják tagadni
Csermarjor, péntek – Fotó: Nagy Márta /Telex
Nagy Márta
Nagy Márta
Soproni tudósító
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor ismét hazudik – mondja Magyar Péter, aki szerint a kormány hangos migránsozása is csak figyelemelterelés a csermajori menekültszállásról, a magyar gazdaság és az egészségügy válságáról. Valami tényleg készül a Győr-Moson-Sopron megyei Vitnyédhez tartozó egykori mintagazdaság és iskola épületeiben, amiket erősen őriz a rendőrség. A helyiek sem kaptak tájékoztatást, mégis mindenki úgy tudja: itt menekülttábor lesz. Holott van a megyében erre alkalmas és már kiépített bázis.

„Magánterület. Idegeneknek belépni tilos!” Ez a felszólítás várja a Vitnyédhez tartozó Csermajor egykor virágzó tejipari technikumába és mintagazdaságába vezető utat lezáró drótkapuban az arra tévedőt. Persze eltévedésről szó sem lehet, mivel rendőrautók cirkálnak és vigyáznak, nehogy illetéktelen lépje át a kaput. Egyelőre nincs megcáfolhatatlan válasz arra, mi történik a kerítésen túl; az biztos, hogy beljebb is rendőrségi kisbusz áll, munkásruhás emberek jönnek-mennek a szakadó esőben, és időnként különböző szakipari hirdetésekkel ellátott furgonokat engednek beljebb.

„Építési terület, tilos bejönni!” – szólnak a rendőrök, amikor mégis próbálkozunk. Ennél többet nem hajlandók vagy nem tudnak mondani.

Sem a kormány, sem a rendőrség nem válaszol a Csermajor épületeiben kialakított táborral kapcsolatos kérdésekre. Pedig a helyiek úgy tudják, már érkezik az első transzport a sebtiben kialakított menekülttáborba. Az egykori iskolai tornatermet tették 120-150 ember befogadására alkalmassá, például légkondicionáló berendezéseket szereltek fel. A vitnyédiek persze félnek, hiszen évek óta migránsokkal fenyegetik őket is, mint mindenkit ebben az országban. Egyébként dolgos, befogadó emberek, akiknek most az fáj a legjobban, hogy őket nem tájékoztatta új szomszédságukról senki.

Nehéz napjai lehetnek Vitnyéd polgármesterének, hiszen ő az első, akitől választ remélne a kérdező. „Nincs arról kormányzati szándék, hogy menekülttábor épülne Csermajorban” – mondja a telefonba. A kérdésre, hogy ezt honnan tudja, és akkor mi alakul a egykori iskola épületeiben, már árnyaltabban válaszol.

„Ami ebben a kérdésben eddig napvilágot látott, az az interneten kering. Senki hivatalosan meg nem erősítette. Én meg nem tudok addig állást foglalni, amíg nem kapok tájékoztatást”

– teszi hozzá.

Arról sem tud, hogy már érkeznek is az „első gólyák”. Pedig mindenki ezt beszéli a faluban. Meg azt, hogy a közelben lesz még egy hasonló létesítmény, a Fertőd-Pomogy határszakasz közelében, a Kapuvárhoz tartozó Kistölgyfamajornál.

Nem teszi világosabbá a képet az sem, amit Gyopáros Alpár, a térség fideszes országgyűlési képviselője válaszolt egy helyi asszony kérdésére a közösségi médiában.

„A csermajori ingatlanokat az elmúlt időszakban Ukrajnából érkező családok – döntően jogalap nélkül – használták, és az épületeket finoman fogalmazva is lelakták. Ez az ügy megoldódni látszik, nagyon helyes, hogy a vagyongazda helyrepofozza az ingatlant. Ami pedig a migráció kérdését illeti: a kormánypártok álláspontja 10 éve világos! Ahogy az a mai kormányinfón is elhangzott: »Számunkra a magyar emberek népszavazáson hozott döntése parancs. A magyar emberek akarata ellenére Magyarországra senkit nem lehet betelepíteni.«”

Forrás: Facebook
Forrás: Facebook

Mást üzen a kerítés

A csermajori technikumban végzettek összetartó közösséget alkotnak, gyakoriak az osztálytalálkozók, szorosak a kapcsolatok. Rajtuk keresztül derült ki, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonából az Országos Idegenrendészeti Igazgatósághoz került az egykori iskolaépületek tulajdonjoga, emiatt nem is tarthatták meg szokásos találkozójukat. Az erről szóló posztot azóta törölték, de a csermajori volt diákok közül volt, aki lementette.

Forrás: Facebook
Forrás: Facebook

Az ellenzék fogást talált

„Orbán Viktor ismét hazudik. Miközben épp turbó fokozatba kapcsolja a migránsozást, hogy elterelje a figyelmet a magyar gazdaság összeomlásáról, az egészségügyi válsághelyzetről és a MÁV totális széteséséről, a kormány a helyiek információi szerint migráns tábort épít a Győr-Moson-Sopron megyei Vitnyéden. A táborban állítólag 500 illegális migránst fognak elhelyezni a katonaság felügyelete mellett” – írta Magyar Péter friss Facebook-posztjában, amiből szintén az derül ki, hogy ő sem derített ki többet a csermajori kerítés mögött zajló titkos akcióról. Mindenesetre a Tisza Párt elnöke azt kérdezte a miniszterelnöktől:

„Ha tényleg kívül akarják tartani az illegális migránsokat, akkor miért alakítják át a magyar adófizetők pénzén az egykori jó nevű iskolát migránstáborrá?”

Magyar szerint emiatt Vitnyéden elértéktelenednek az ingatlanok, a kormány pedig 2000 embercsempészt engedett szabadon, titokban migránstábort épít, és évente 60 ezer ázsiai gazdasági migránst hoz be az országba.

Lantos János, a Mi Hazánk képviselője le is utazott a helyszínre. „Úgy tudni, teljes titoktartás közben egy 500 fő befogadására alkalmas migránstábort építenek! A tisztánlátás kedvéért, a vendégmunkásszállók tömeges létrehozása is elfogadhatatlan, de ez a szálló azoknak a migránsoknak épül, akik a déli határon jönnek illegálisan. A kormány azt mondta, akár buszokkal viszi a migránsokat Brüsszelig, úgy tűnik, ez megint egy szokásos fideszes nagyotmondás volt, s megint nincs összhangban a kommunikáció a tettekkel” – írta posztjában a politikus.

A történelem ismétli önmagát

Vámosszabadin, ami szintén Győr-Moson-Sopronhoz tartozó, Győr melletti település, hasonló körülmények között nyílt menekülttábor nagyjából tíz éve, még pontosabban 2013-ban. Vámosszabadi azért érdekes most is, mert ha eddig menekültek befogadásáról volt szó, rendre ez a menekülttábor jött szóba – most azonban nem. Ambrus Gellért, vámosszabadi polgármestere sem lepődött meg, amikor ebben a témában kerestük, de leszögezte: ezúttal kimaradt a település a szóba jöhető táborok közül, és ezt nem bánják.

A vámosszabadi menekülttábor alig egy kilométerre (talán közelebb is) lehet a szlovák határhoz, de abba az irányba nem nagyon indultak el az emberek. A menekülttábor gyakorlatilag három éve üres, holott felújították korábban. A 2015-ös migránsválság csúcsán százasával szállították ide az embereket, akiket aztán mégis engedtek továbbmenni. A helyiek azóta figyelik a híreket, hogy a falutól egy-két kilométerre lévő épületbe mikor jönnek ismét százan, kétszázan, esetleg többen, ha az élet úgy hozza.

Erre most kicsi az esély, mert a tábor játszóterének helyére – a helyiek tudomása szerint – funkciója alapján raktárul szolgáló, fedett épületrészt emeltek. Ha pedig ide tényleg jönnének teherautók, akkor ott nem labdázhatnának gyerekek, ahogy korábban tették. Vámosszabadi tehát nem bánja, hogy most nem róla szólnak a hírek, hanem Vitnyédről, amelynek nevét éppúgy megtanulhatja az ország, „ahogy 2013-ban a miénket”; mondják a helyiek.

Vámosszabadi menekültszállása kiürítve, leredőnyözve – Fotó: Sudár Ágnes/Telex
Vámosszabadi menekültszállása kiürítve, leredőnyözve – Fotó: Sudár Ágnes/Telex

Ahonnan várjuk a válaszokat

A Telex a legilletékesebbeket is megkérdezte: valóban menekülttábor épül-e Csermajorban? Hány embert helyeznek itt el? Mikor kezdi meg működését a tábor és az milyen forrásból fog működni? A kérdéseket megkapta

  • a Belügyminisztérium,
  • a Kormányzati Tájékoztatási Központ,
  • a Miniszterelnökség,
  • Vitályos Eszter kormányszóvivő,
  • az Országos Rendőr-főkapitányság,
  • az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság.

Eddig senki sem válaszolt.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!