Ágh Péter: Magyarország stratégiai érdekeit szolgálják a kiemelt beruházások

2024. szeptember 30. – 15:42

Másolás

Vágólapra másolva

A kiemelt beruházásokról beszélt napirend előtti felszólalásában Tordai Bence, a Párbeszéd-Zöldek frakcióvezetője. Szerinte a kiemelt beruházásokról szóló törvény nem a helyben lakók biztonságát, a természeti kincseket, a kulturális örökséget vagy az önkormányzatok hatásköreit védi meg, hanem kizárólag a nagytőkét.

Tordai szerint a magyar érdekek a legkevésbé sem jelennek meg Lázár János múlt heti érvelésében, ami arról szólt, hogy a kormány a kiemelt beruházásokkal gyorsító sávot ad a beruházóknak. A Párbeszéd frakcióvezetője szerint az ötvenes évekhez hasonlóan a kormány most is nehézipar telepítését erőlteti, amihez nincs meg az ország adottsága. Leginkább az akkugyárakról van szó, miközben Magyarország energiában szegény, és nincs meg hozzá a kellő munkaerő, tudás, a tőke és a szigorú hatósági ellenőrzés. A Párbeszéd frakcióvezetője arról beszélt: a Fidesz gazdaságfejlesztési politikája a kiemelt beruházásokra épül, és a magyar emberek már nagyon unják ezt.

Lázár János helyett Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára válaszolt, pontosabban felolvasta az előre megírt szöveget. A kiemelt beruházásoknál azt érdemes nézni szerinte, hogy van-e olyan szituáció, amikor az általános szabályoktól egy komolyabb cél érdekében érdemes-e eltérni. Amikor háború van az országban, egy katonai beruházást nem lehet megkérdőjelezni Ágh szerint. Az államtitkár részletesen ismertette az építészeti törvényt a felszólalásban. Szerinte Magyarország stratégiai érdeke, hogy megmaradjanak a kiemelt beruházásokra vonatkozó szigorú előírások.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!