830 centin tetőzött a Duna Budapesten, másodfokú árvízvédelmi készültség van a Paksi Atomerőműnél

ÉLŐ

2024. szeptember 21. – 07:22

frissítve

830 centin tetőzött a Duna Budapesten, másodfokú árvízvédelmi készültség van a Paksi Atomerőműnél
A Duna Budapesten – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Cikkünk folyamatosan frissül!

  • Szombaton Budapesten tetőzött a Duna, hajnal 5 órakor 830 centiméterrel. Azóta apad.
  • Karácsony Gergely szerint ez az árvízi védekezés legnehezebb napja.
  • Orbán Viktor úgy számol, hogy még öt nehéz napot kell kibírni.
  • Másodfokú árvízvédelmi készültség van a Paksi Atomerőműnél, áram- és gázkimaradás lehet egyes településeken.

Szombat hajnali 5-kor tetőzött a Duna Budapesten, 830 centivel. Ez 61 centivel alacsonyabb a 2013-as vízállásnál. A Vízügy mérései szerint hajnal óta apad a folyó, 9 órakor már 827 centin volt.

Az Időkép szerint közben a felsőbb szakaszokon is apad a Duna. Vácon éjjel tetőzött a folyó 743 centiméterrel, és azóta már 2 centit csökkent a vízszint. Esztergomban pedig 15 centivel alacsonyabb a vízállás a péntek délutáni tetőzés óta.

Péntek reggeltől másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Paksi Atomerőműnél, írja közleményében az Energiaügyi Minisztérium.

A Duna paksi szakaszán a következő napokban várható a tetőzés, ami a minisztérium szerint előreláthatólag nem fogja elérni a harmadik fokozatot, mert a töltési szint közel 3 méterrel magasabb a valaha volt legmagasabb vízszintnél. A mostani árhullám várhatóan több tíz centiméterrel alacsonyabb lesz. „Az atomerőmű pedig még ennél is magasabban helyezkedik el, az épületeket tehát semmiképpen nem érheti el az ár. Az atomerőmű munkatársai kezelik a megnövekedett uszadékmennyiséget, a gát és a zsilipek felett a vízügyi szakemberekkel együttműködve biztosítanak folyamatos felügyeletet”, írja a minisztérium.

A Duna Finomítóban folyamatos a termelés, a százhalombattai üzemnél két zsilipet lezártak.

Az áram- és gázszolgáltatók viszont egyes településrészeken átmenetileg szüneteltethetik az ellátást. „Az országos energiaellátásban az árvíz várhatóan nem okoz fennakadást, kimaradást. A szolgáltatások időleges szünetelésére kizárólag az elöntött területeken, az élet- és vagyonbiztonság garantálása érdekében feltétlenül szükséges mértékben kell számítani”, írja a minisztérium.

Az E.ON közben csütörtökön azt közölte, hogy már több mint 150 helyen kellett kikapcsolniuk az áramot: a veszélyeztetett települések szinte mindegyikén be kellett avatkozniuk, például Kisorosziban, Nagymaroson, Szentendrén, Budakalászon és Budapest több kerületében is.

Orbán Viktor Szentkirályi Alexandrával ellenőrizte a budapesti árvízvédelmi munkát a miniszterelnök sajtófőnöke szerint.

A miniszterelnök előbb a belvárosi védművek állapotát ellenőrizte Pintér Sándor belügyminiszterrel és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel (ezek szerint Rogán Antalt ebből már kihagyták), majd motorcsónakba szállt a Fidesz fővárosi frakcióvezetőjével, Szentkirályi Alexandrával és Terdik Tamás budapesti rendőrkapitánnyal, hogy megnézzenek pár budapesti védekezési helyszínt. (MTI)

Orbán Viktor miniszterelnök az operatív törzs ülése után motorcsónakról ellenőrzi a dunai árvízvédelmi munkát Budapesten 2024. szeptember 21-én – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Orbán Viktor miniszterelnök az operatív törzs ülése után motorcsónakról ellenőrzi a dunai árvízvédelmi munkát Budapesten 2024. szeptember 21-én – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

A Szentendrei-szigetnél már apad a Duna, ottjártunkkor Leányfalun az Akácos csónakház falán látható is, hogy pár centiméterrel alacsonyabb a vízszint a környéken. Az ajtónál fekete csík jelüli a 2013-as árvíz magasságát.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Aggódó jelzést kapott pénteken a Fővárosi Vízművek: gejzírként tör fel a víz a kutak tetején. A vízművek viszont megmagyarázta, hogy mi ez: a Szentendrei-sziget és a Csepel-sziget vízbázisain óriási csövek húzódnak, amik a város felé szállítják a vizet. Ezeken a csöveken (vagyis hivatalosan a gyűjtőcsatornákon) szellőzőket alakítottak ki, amik messziről nézve úgy tűnhetnek, mintha kutak lennének. Árvíz idején ezeket a csatornákat szándékosan túltöltik, hogy belső nyomással védjék őket, ne roppanjanak össze a külső nyomás hatására. Ennek eredményei a kis szökőkutak a szellőzők tetején. Ezek így néznek ki:

Forrás: Fővárosi Vízművek
Forrás: Fővárosi Vízművek

Órákon belül tetőzhet Budapestnél a Duna, aminek vízszintje most 830 centiméter a fővárosnál, mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője a köztévében. Siklós Gabriella szerint nem valószínű, hogy ennél már sokkal tovább nőne a Duna vízszintje, mert a Lajtán a vártnál kevesebb víz érkezett.

A Fővárosi Vízművek közben szombat reggelre tette a tetőzés időpontját. Ők azt írták, reggel 7 óra környékén érte el a legmagasabb szintet a víz, 832 centiméterrel, és egészen délutánig ott is marad.

AZ OVF szóvivője azt is mondta, hogy Duna főváros alatti szakaszánál egy korábbi nagy árvíz miatt nagyon magas a partfal, és a mostani védművek is már készen állnak. (MTI)

Rendőrségi drónokkal figyelik a vizet, a nehezen megközelíthető helyszíneken pedig lovasrendőrök is járnak, mondta Rétvári Bence a szombati árvízinfón. A Belügyminisztérium államtitkára szerint a lovasrendőrök a terepjáróval sem megközelíthető helyszíneken, például a Margitszigeten vesznek részt a védekezésben. (MTI)

Orbán Viktor magával vitte legfontosabb miniszterét, Rogán Antalt is szombat reggel, hogy együtt tekintsék meg a Dunát Budapesten. A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője mellett ott volt még Pintér Sándor belügyminiszter és Szalay-Bobrovniczy Kristóf honvédelmi miniszter is.

Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Szombaton is sajtótájékoztatót tartott az árvízvédelmi operatív törzs ülése után Orbán Viktor. A miniszterelnök azt mondta, hogy „a védekezés kilencedik napjában vagyunk, úgy vagyunk, mint a katonaságnál: túljutottunk a felén, vágjuk a centit, úgy számolunk, hogy még öt nehéz napot kell kibírnunk ahhoz, hogy az ország fellélegezhessen”. Arról is beszélt, hogy épp reggel találkozott Karácsony Gergellyel, az operatív törzs ülésén. „Jelentem, ő is jó állapotban van, az együttműködés is rendben van”, mondta erről. Orbán szerint „nem azonosítottak” egy pontot sem, ahol összeütköztek volna a főpolgármesterrel, együtt meg tudják védeni Budapestet.

A miniszterelnök szombat reggeli árvízinfójáról itt írtunk bővebben.

Budapesten reggel 7 óra környékén érte el a legmagasabb szintet az árvíz: 832 centiméternél tetőzik a Duna, és egészen délután 1 óráig ott is marad a Fővárosi Vízművek Facebook-posztja szerint. A víz majd majd lassan, centiről centire kezd apadni.

A kormány drónfelvételei a budapesti helyzetről, drámai aláfestőzenével.

„Az árvízi védekezés eddigi legnehezebb napja jön, Budapest 100 százalékos készültségben várja a tetőzést” – írta szombat reggeli posztjában Karácsony Gergely.

A főpolgármester az előrejelzések alapján arra számít, hogy szombat este tetőzik a Duna Budapesten. A csatornazsilipeket lezárták, az átemelőtelepeket árvízi üzemmódba állították, megcsinálták a szükséges védvonali zárásokat és azok megerősítését, a csatornázási művek figyelőszolgálatának munkatársai éjjel-nappal járják a védvonali szakaszokat, írta.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az árvízvédelmi operatív törzs ülése után tartott sajtótájékoztatót. Arról beszélt, hogy már 751 kilométeren védekezik az ország, és újra megismételte, hogy várhatóan csütörtökön hagyja el az árhullám Magyarországot. A miniszterelnök azt mondta, hogy az árvíz után vegyük elő újra a kérdést, hogy a kormány megtett-e mindent, hogy minden területen védelmi rendszereket építsen ki a 2013-as árvíz után, például mobilgátakat Vácon és Kismaroson.

  • Lassú emelkedés várható Budapestnél, szombat estig még körülbelül 50 centiméterrel fog emelkedni a Duna vízszintje, ezután lassú apadásnak indul a folyó.
  • Csehországban minden régióban apadnak a folyók, gyakorlatilag megszűnt az árvízveszély, már csak néhány helyen van magasabb szintű készültség.
  • Gönyűnél már apadásnak indult a Duna, de még mindig 800 centiméter felett maradt a folyó vízszintje.
  • Budapesttől délre is teljes a készültség, Gemencben betiltották a erdőlátogatást, és a víz elől menekülő vadak miatt az 55-ös úton sebességkorlátozást is bevezettek.
  • A Dunakanyar több településén péntek éjszaka tetőzött a folyó, de ahogy tudósítóink jelentéséből is kiderült, mindenhol jól haladtak előzetesen az árvízvédelmi munkákkal.
  • A vízügy jelentése szerint a legnagyobb terhelést most kapják a gátak a Dunakanyarban.
  • Víz alá került a Margit híd budai hídfőjénél futó villamospálya, ami miatt több közlekedési változás is életbe lépett, péntektől a metró már nem áll meg a Batthyány téri állomáson.
  • Teljes hajózási zárlatot rendeltek el a sport és kedvtelési célú kishajóknak a Duna hazai szakaszán.
  • Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Fejér, Bács-Kiskun és Tolna vármegyében is lezártak utakat a Duna áradása és az árvízvédelmi munkák miatt. Az lezárásokról az Útinformnál érdemes tájékozódni.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!