Kár, hogy nem tegnap jöttetek!

2024. szeptember 21. – 16:49

Kár, hogy nem tegnap jöttetek!
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Akkor izgalmasabb volt, mint ma! Ma már csak figyelünk, szivattyúzunk.”

Ezzel fogadott minket a gáton egy éppen felügyelőszolgálatban lévő vízügyes Pilismaróton, ami az egyik leginkább veszélyeztetett település a Dunakanyarban. A község Dunához közeli külterületi részén, Dunaparton komoly árvízveszély van.

Igaz, nem tegnap, de szerdán a Telex munkatársai jártak már Pilismaróton, amikor az éppen készülődő, szedelőzködő helyiekkel beszélgettek. Akkor már javában pakoltak, költözködtek a dunaparti lakók a házaikból, mert a területre lassan, de biztosan elkezdett beszivárogni a belvíz. Szerdától már iskola sem volt, mert több tanár és diák nem tudta volna megoldani a bejutást a lezárt utak miatt. Mi is csak gyalog tudtuk megközelíteni a településrészt, több „Katasztrófavédelem” feliratú busz és zöld katonai sátor mellett sétáltunk el a gátig.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A hét közepén nagy erőkkel építették a gátakat a Dunakanyarban fekvő településen, pontosabban kiegészítették és megerősítették a már ott lévő homokgátakat. A homokgát külső oldalára egy erős fóliaréteg és kaviccsal teli zsákok kerültek, a gát tetejére és a belső, mentett oldalára pedig egymáshoz nagyon közeli, homokzsákokból álló, a gátnak támaszt nyújtó halmok.

Több mint négyszáz katasztrófavédelmis, katona és civil önkéntes töltötte a homokzsákokat és építette a védelmet nyújtó gátakat napokon át.

Az egész országból érkeztek vízügyes szakemberek építeni és a megelőző munkálatokat irányítani, ők a veszélyeztetett településeken folyamatosan figyelik a vízszintet, a szivattyúkat és a gátak stabilitását. Van, ahol kajakkal járnak körbe olyan részekre, ahová száraz lábbal már lehetetlen lenne átjutni.

Pénteken a kiegészített, ideiglenes gáton (védművön) egy árhullám kívülről megbontotta a fóliaborítást, a homokgát pedig kicsit beomlott, ezt búvároknak kellett helyreállítaniuk, mert a sérült részt már teljesen beborította a víz.

Szombaton, amikor ott jártunk, már minden újra a helyén volt, a földgát megerősítve, fóliázva, kavicsos és homokzsákokkal körberakva tartotta kint a megáradt Dunát. A Duna által leginkább veszélyeztetett részen ezerrel dolgoztak a vízszivattyúk, folyamatosan visszavezetve a gát mentett oldalára beszivárgó belvizet a gát túlsó oldalára.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Sajnos minden előkészület ellenére is vannak olyan házak, amelyeket már elborított a víz, sokaknak akkor kezdődik majd az igazi munka, ha elvonult az ár.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!