Másodfokú árvízvédelmi készültség van a Paksi Atomerőműnél, áram- és gázkimaradás lehet pár településen

2024. szeptember 21. – 10:26

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek reggeltől másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Paksi Atomerőműnél, írja közleményében az Energiaügyi Minisztérium.

A Duna paksi szakaszán a következő napokban várható a tetőzés, ami a minisztérium szerint előreláthatólag nem fogja elérni a harmadik fokozatot, mert a töltési szint közel 3 méterrel magasabb a valaha volt legmagasabb vízszintnél. A mostani árhullám várhatóan több tíz centiméterrel alacsonyabb lesz. „Az atomerőmű pedig még ennél is magasabban helyezkedik el, az épületeket tehát semmiképpen nem érheti el az ár. Az atomerőmű munkatársai kezelik a megnövekedett uszadékmennyiséget, a gát és a zsilipek felett a vízügyi szakemberekkel együttműködve biztosítanak folyamatos felügyeletet”, írja a minisztérium.

A Duna Finomítóban folyamatos a termelés, a százhalombattai üzemnél két zsilipet lezártak.

Az áram- és gázszolgáltatók viszont egyes településrészeken átmenetileg szüneteltethetik az ellátást. „Az országos energiaellátásban az árvíz várhatóan nem okoz fennakadást, kimaradást. A szolgáltatások időleges szünetelésére kizárólag az elöntött területeken, az élet- és vagyonbiztonság garantálása érdekében feltétlenül szükséges mértékben kell számítani”, írja a minisztérium.

Az E.ON közben csütörtökön azt közölte, hogy már több mint 150 helyen kellett kikapcsolniuk az áramot: a veszélyeztetett települések szinte mindegyikén be kellett avatkozniuk, például Kisorosziban, Nagymaroson, Szentendrén, Budakalászon és Budapest több kerületében is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!